Lybra - obsługa panelu klimatyzacji/nawiewu
Lybra - obsługa panelu klimatyzacji/nawiewu
Witam. Zadam pewnie śmieszne pytanie dla większości tutaj ale muszę. Od niedawna posiadam Lancie Lybre 1.9jtd. Otóż : Który przycisk na panelu to klima, który nawiew? Chodzi mi o to, że włączam obieg wewnątrz i to jest klima tak? A czasami chciałbym po prostu włączyć nawiew np. ze względu na spalanie. Prosze o odp 

Ostatnio zmieniony 05 wrz 2012, 20:27 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!!
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!!
Re: Lybra - obsługa panelu klimatyzacji/nawiewu
ECON - sprężarka klimatyzacji wyłączona
AUTO - --- || --- włączona (gdy temperatura na zewnątrz powyżej zera o ile pamiętam)
Szczegóły:
google > lybra instrukcja obsługi
lub tutaj na forum poszukać
AUTO - --- || --- włączona (gdy temperatura na zewnątrz powyżej zera o ile pamiętam)
Szczegóły:
google > lybra instrukcja obsługi
lub tutaj na forum poszukać
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
Przyciskiem ECON włączysz i wyłączysz klimatyzację.Jeśli dioda ECON świeci na czerwono-pomarańczowo to klimatyzacja nie działa.Jeśli dioda nie świeci to klimatyzacja działa.Jeśli włączysz obieg wewnętrzny(są 3 tryby: automatyczne wykrywanie zanieczyszczeń,ręczne-wymuszone włączenie i wyłączony) to włączysz klimatyzację,ale możesz ją następnie wyłączyć w tym trybie przyciskiem ECON.Przycisk AUTO sam dobiera siłę i kierunek nawiewu,aby jak najszybciej osiągnąć temperaturę ustawioną na wyświetlaczu/wyświetlaczach.To tyle teoria.Ale jak masz klimę nie do końca teges,to czasem lepiej nie dotykać AUTO 

A jak nie masz lampki ani przy AUTO, ani przy ECON, to masz ręczne sterowanie - czyli bawiąc się pokrętłami/przyciskami ustawiasz sobie sam.
Mając AUTO sterujesz tylko pokrętłami temperatury.
Poszukaj na forum instrukcji i poczytaj, tam to jest opisane.
Mając AUTO sterujesz tylko pokrętłami temperatury.
Poszukaj na forum instrukcji i poczytaj, tam to jest opisane.
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Łukasz
Jeśli nie masz przycisku ECON to masz wersję bez klimy !!!!

Ano były, niestety, ja takową posiadam
ale mysle, ze juz nie długo 

Lancia Lybra Intensa SW 2,4 JTD 150KM
Lancia Lybra Berlina 1,9 JTD 115 KM --> 140KM by Ramzes na części
Lancia Lybra Berlina 1,9 JTD 115 KM --> 140KM by Ramzes na części
posiadam econ hehe
- sebol279
- Forumowicz/ka
- Imię: Sebastian
Ja tam w ogóle nie kminię tej obsługi climatronica bo jak odpalam moja Lyberkę to zawsze włącza się ECON i obieg zamknięty albo żadna dioda nie świeci albo dmucha różną temp.z kratek mimo że temp.ustawiona jest na jedną i drugą stronę tak samo,chyba że mam cos nie halo 

Lancia LybraSW 2002r 2.4 jtd,150KM ,Intensa
U mnie z kolei po odpaleniu zawsze wszystko wraca na AUTO, jedynie zapamiętane są ustawienia temperatur. Troszkę to drażni bo ostatnio chciałem zobaczyć jaka jest różnica w zużyciu paliwa podczas jazdy bez klimy. Ale przycisk ECON działa tylko do zgaszenia auta lub klima włącza się automatycznie(czujnik zaparowania).sebol279 pisze:Ja tam w ogóle nie kminię tej obsługi climatronica bo jak odpalam moja Lyberkę to zawsze włącza się ECON i obieg zamknięty albo żadna dioda nie świeci albo dmucha różną temp.z kratek mimo że temp.ustawiona jest na jedną i drugą stronę tak samo,chyba że mam cos nie halo
Może jest opcja wyłączenia czujnika zaparowania lub załączenia ECON na stałe?
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Jak wciśniesz ECON, to powinien przejść w ten tryb i bez względu na zapalenie/gaszenie silnika po ponownym uruchomieniu znowu powinien pracować w tym trybie. No chyba, że od razu naciśniesz AUTO albo przycisk zamkniętego obiegu.
- Pawcio78
- Forumowicz/ka
- Imię: Paweł
Witam szanownych użytkowników! Wpadł mi w ręce czujnik zaparowania szyby od alfy 156 i wpadłem na pomysł aby go zamontować w swojej lybrze. Napotkałem jednak problem: w uchwycie lusterka wewnętrznego mam gniazdko ale chyba tylko do podłączenia telepassu. Wiem ze schematu od alfy 156 że czujnik ten z centralką klimatronika łączy się jednym przewodem. Czy orientuje się któryś z posiadaczy tej opcji gdzie należy ten czujnik podłączyć? Interesuje mnie konkretna wtyczka i pin w centralce klimatronika. Zasilanie mam przy lusterku, dodam iż moje auto to model 1.8 z 2000 roku, posiada czujnik deszczu , lusterko fotochromatyczne. Żaden posiadany przeze mnie schemat nie uwzględnia czujnika zaparowania. Pozdrawiam!
była: Tempra 1.6 86KM
jest: Lybra 1.8 131KM 2000r. , Y 1.2 60KM 2001r. , Delta 4WD HF turbo 2.0 8V 165KM 1987r.
jest: Lybra 1.8 131KM 2000r. , Y 1.2 60KM 2001r. , Delta 4WD HF turbo 2.0 8V 165KM 1987r.