Lybra 2.0 20V - części wypadły na ulicę
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra 2.0 20V - części wypadły na ulicę
Witam
Posiadam Lybre 2.0 20V i spotkała mnie taka oto niemiła usterka. Ale od początku.
Pewnego dnia zaświeciła mi się kontrolka oleju. Olej niezwłocznie uzupełniłem ale z silnika zaczął dobiegać odgłos jak gdyby wsadzić w szprychy roweru kartę telefoniczną. Odgłos z dnia na dzień robił się coraz bardziej intensywny. W końcu gdy terkotał jak traktor z 72-go postanowiłem pojechać na serwis (wiem wiem późno), jednak po drodze slnik zgasł, na ulicę coś wyleciało, olej na tylnim zderzaku i koniec. Gdy przekręciłem stacyjkę jedynie kręci rozrusznik jak gdyby bez obciążenia (zasówa jak dziki). Ktoś może poradzić co to za usterka ? Chcę auto odstawić na warsztat, ale boję się "magików" co na dzień dobry każą silnik wymienić.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Posiadam Lybre 2.0 20V i spotkała mnie taka oto niemiła usterka. Ale od początku.
Pewnego dnia zaświeciła mi się kontrolka oleju. Olej niezwłocznie uzupełniłem ale z silnika zaczął dobiegać odgłos jak gdyby wsadzić w szprychy roweru kartę telefoniczną. Odgłos z dnia na dzień robił się coraz bardziej intensywny. W końcu gdy terkotał jak traktor z 72-go postanowiłem pojechać na serwis (wiem wiem późno), jednak po drodze slnik zgasł, na ulicę coś wyleciało, olej na tylnim zderzaku i koniec. Gdy przekręciłem stacyjkę jedynie kręci rozrusznik jak gdyby bez obciążenia (zasówa jak dziki). Ktoś może poradzić co to za usterka ? Chcę auto odstawić na warsztat, ale boję się "magików" co na dzień dobry każą silnik wymienić.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Re: Lybra 2.0 20V - części wypadły na ulicę
A znalazłeś to co wyleciało?
niestety śmierdzi mi korbą która wyszła przez blok....
Brak oleju = zatarta panewka która pewnie się zblokowała do końca.
Obejrzyj sobie pod maską czy nie widać dziury w bloku...
BTW: trzeba było
1) pilnować oleju (niby podstawa...)
2) jak samochód wydaje dziwne odgłosy to od razu reagować.
Obstawiam wymianę silnika niestety.
niestety śmierdzi mi korbą która wyszła przez blok....
Brak oleju = zatarta panewka która pewnie się zblokowała do końca.
Obejrzyj sobie pod maską czy nie widać dziury w bloku...
BTW: trzeba było
1) pilnować oleju (niby podstawa...)
2) jak samochód wydaje dziwne odgłosy to od razu reagować.
Obstawiam wymianę silnika niestety.
BMW E39 Touring - 4,4 V8
-
Niestety to było na trasie szybkiego ruchu i tylko patrzylem jak i gdzie doturlać się na pobocze. Jutro zobaczę czy blok jest cały
Stawiam na panewki i zerwaną korbę....silnik raczej do wymiany.oczko pisze:Witam
... silnika zaczął dobiegać odgłos jak gdyby wsadzić w szprychy roweru kartę telefoniczną. Odgłos z dnia na dzień robił się coraz bardziej intensywny. W końcu gdy terkotał jak traktor z 72-go postanowiłem pojechać na serwis...
Nie twój pierwszy i nie ostatni.Jak widać benzyniaki w Lancii nie na darmo mają opinię słabych mechanicznie.
oczko pisze:Niestety to było na trasie szybkiego ruchu i tylko patrzylem jak i gdzie doturlać się na pobocze. Jutro zobaczę czy blok jest cały
Jak wyżej...z dnia na dzień co raz głośniej,zdecydowałbyś się na wizytę wcześniej było by o połowę kosztów mniej.
Skoro kręci to nic z korbami bo gdyby coś z wałem to by się zatarł.
Uważam Pawle że jesteś w błędzie. To opis klasyki gatunku z cyklu jeb ...dup...uwaliło korby...
Pan jeździł (zakładam) na stanie oleju poniżej minimum. Smok kilka razy zassał pustkę i wytarło panewkę na korbie. Panewka stukała,pukała..pan jeździł jak pisze...korba się urwała,przez miskę lub blok wyrzygała elementy składowe zacnego motora,razem z oliwą konserwując przy tym podwozie.
Rozrusznik kręci lekko bo skoro nie ma obciążenia na cylindru..to i zapierdziela.
Pan jeździł (zakładam) na stanie oleju poniżej minimum. Smok kilka razy zassał pustkę i wytarło panewkę na korbie. Panewka stukała,pukała..pan jeździł jak pisze...korba się urwała,przez miskę lub blok wyrzygała elementy składowe zacnego motora,razem z oliwą konserwując przy tym podwozie.
Rozrusznik kręci lekko bo skoro nie ma obciążenia na cylindru..to i zapierdziela.

-
Blok, na tyle co widać pod maską i z ziemi, wygląda na cały. Nie wiem też jak w takim wypadku powinna wyglądać "dewastacja". Cóż chyba to już bardziej uspakajanie sumienia po głupocie
Zobaczymy co powie serwis po oględzinach.

I co tam słychać/widać w silniku? Serwis coś znalazł?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
LANCIA LYBRA 1.9 JTD - odjechała w siną dal ...
FIAT TIPO 1.4 16V 2016
MojaWłoskaMiłość
FIAT TIPO 1.4 16V 2016
MojaWłoskaMiłość
Jeśli rozrusznik zasuwa ci jak dziki bez obciążenia, to może też być tak, że urwał ci się rozrząd.
Sprawdź czy wałki nie stoją dęba przy kręceniu. Jeśli nie stoją - będziesz mógł to wówczas wykluczyć.
Serdecznie pozdrawiam.
Ps. tak jak przedmówcy - trzeba było zareagować po pierwszych symptomach - teraz na 90% zaboli to Twoją kieszeń, oj zaboli
Sprawdź czy wałki nie stoją dęba przy kręceniu. Jeśli nie stoją - będziesz mógł to wówczas wykluczyć.
Serdecznie pozdrawiam.
Ps. tak jak przedmówcy - trzeba było zareagować po pierwszych symptomach - teraz na 90% zaboli to Twoją kieszeń, oj zaboli