Zakup Lancia Kappa
Moderator: stabraf
Re: Zakup Lancia Kappa
Kappa z najsłabszym silnikiem 124KM w TDS jest jednocześnie najmniej problemowa. Mam od 4lat kappy w dieslu i jestem zadowolony.
Obecną zrobione 67tyś km. Opis eksploatacji,kosztów,napraw znajdziesz w moim temacie.
Spalanie 7-10l/100km
Obecną zrobione 67tyś km. Opis eksploatacji,kosztów,napraw znajdziesz w moim temacie.
Spalanie 7-10l/100km
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Piotr
Miałem trzy 124 i w egzemplarzu z 87 roku progi miały się świetnie w porównaniu z obydwoma Lybrami. Widziałem egzemplarz om601 z przelotem 925tkm i technicznie był dobry. Więc nie wieszaj psów na czymś, co miał znajomy sąsiada.BogdanA pisze:a co do w124 to z fabryki wychodził juz lekko gnijący
- annubis17
- Forumowicz/ka
- Imię: Damian
TO czemu jest tyle zgnitych w124?pejter pisze:Miałem trzy 124 i w egzemplarzu z 87 roku progi miały się świetnie w porównaniu z obydwoma Lybrami. Widziałem egzemplarz om601 z przelotem 925tkm i technicznie był dobry. Więc nie wieszaj psów na czymś, co miał znajomy sąsiada.BogdanA pisze:a co do w124 to z fabryki wychodził juz lekko gnijący
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS
-
Bo mają za sobą baaardzo dużą przeszłość a licznik w co poniektórych się przekręcił. O dobry egzemplarz już trudno a te, co są, mają często chore ceny.annubis17 pisze:TO czemu jest tyle zgnitych w124?
Akurat W124 bym się za bardzo nie czepiał, bo egzemplarze silnie skorodowane są już po prostu stare z dość sporymi przebiegami. Za to o następcy czyli W210 można spokojnie powiedzieć, że z rudą zjeżdżał z taśmy montażowej.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Tu warto dopisać - przekręcił się nie raz.pejter pisze:Bo mają za sobą baaardzo dużą przeszłość a licznik w co poniektórych się przekręcił. (...)
Cóż, za jakość trzeba ponoć płacićpejter pisze:O dobry egzemplarz już trudno a te, co są, mają często chore ceny.

To wynika także z podaży. Mercedesów W124 jest obecnie na samym allegro 514 sztuk oferowanych do sprzedaży w cenach od 1500 zł do ponad 25 000 zł. Zrozumiałym i oczywistym zdaje się być, że egzemplarze wyceniane na mniej niż 3000 zł to w zdecydowanej większości zamęczone i zardzewiałe wyrypy, zaś te wyceniane na większe sumy, często nie ustępują stanem blacharskim dobrej Kappie czy Lybrze, pomimo, iż mają np. o 8-15 lat więcej niż onaannubis17 pisze:TO czemu jest tyle zgnitych w124?

Reasumując: twierdzenie, że W124 rdzewieje, jest równie krzywdzącym jak to, że "Lancia Kappa z silnikiem benzynowym to straszne g...

...co innego model W210, ten gnił już na zdjęciach w fabrycznych prospektach

Serdecznie pozdrawiam.
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Kolego nie wieszam psów na co miał znajomy sasiadapejter pisze:Miałem trzy 124 i w egzemplarzu z 87 roku progi miały się świetnie w porównaniu z obydwoma Lybrami. Widziałem egzemplarz om601 z przelotem 925tkm i technicznie był dobry. Więc nie wieszaj psów na czymś, co miał znajomy sąsiada.BogdanA pisze:a co do w124 to z fabryki wychodził juz lekko gnijący

Ostatnio zmieniony 11 lis 2012, 7:27 przez Gros, łącznie zmieniany 1 raz.

- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Awitaj AlanieAlan pisze:Witaj Bogdanie

Kapp juz maleńko lub coraz mniej pieknych egzemplarzy

WreszcieAlan pisze:Witaj Bogdanie

Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Ja dalej ursusemBogdanA pisze:Awitaj AlanieAlan pisze:Witaj Bogdaniepatrze co się zmieniło co kto kupił .
Kapp juz maleńko lub coraz mniej pieknych egzemplarzy

*- mimo chwilowych perturbacji technicznych

-
Witam, mam takie pytanie. Mogę kupić 2 Kappy w podobnych cenach - ~4,5-5 tysięcy peelenów. Podobne wyposażenie, silniki te same, lecz różnią się rocznikiem. 1995 i 1998 i przegieb kolejno 210tysiecy i 185tysięcy. Mam pytanie czy lepiej kupic pewną 1995 czy ryzykowac 1998?
Ja bym brał tą w lepszym stanie, rocznik i przebieg bez znaczenia raczej.
- Tomzik
- Klubowicz
- Imię: Tomczysław ;)
Ja bym wolał nowszą, o ile nie jest w rażąco gorszym stanie.
Na przebiegi nie patrz, i tak są zapewne kombinowane.
Nowsza pewnie ma 4 poduchy zamiast 2 (w każdym razie większość miała 4), moim zdaniem nieco ładniejszy środek (przede wszystkim nie ma "pstrokatego", nie pasującego do reszty wnętrza dołu deski), podłokietnik ze schowkiem (a co
).
Różni się też kilkoma bzdetami w konstrukcji, nie bardzo się orientuję w tym, ale kojarzę, że np. w razie awarii czujnika ABS w wersji poliftowej kupuje się i wymienia czujnik za ok. 100-150zł a w starszej trzeba wymieniać całą piastę (przynajmniej na tylnej osi).
I jeśli to jest 2,0 to starsza nie ma VIS-a a nowsza może mieć.
Na przebiegi nie patrz, i tak są zapewne kombinowane.
Nowsza pewnie ma 4 poduchy zamiast 2 (w każdym razie większość miała 4), moim zdaniem nieco ładniejszy środek (przede wszystkim nie ma "pstrokatego", nie pasującego do reszty wnętrza dołu deski), podłokietnik ze schowkiem (a co

Różni się też kilkoma bzdetami w konstrukcji, nie bardzo się orientuję w tym, ale kojarzę, że np. w razie awarii czujnika ABS w wersji poliftowej kupuje się i wymienia czujnik za ok. 100-150zł a w starszej trzeba wymieniać całą piastę (przynajmniej na tylnej osi).
I jeśli to jest 2,0 to starsza nie ma VIS-a a nowsza może mieć.
Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
- stabraf
- Administrator
- Imię: Andrzej
W nowszej (o ile w ogóle jest po lifcie) można zweryfikować przebieg najzwyklejszym interfejsem 

Kappa 2.0 turbo 20v, sedan '99, 220 pajaców;)
Zeta 2.1 TD Epic FREE
Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)
Zeta 2.1 TD Epic FREE

Mapa Użytkowników LKP-kliknij
Kliknij tutaj jeśli chcesz umieścić na mapie swoje dane (swoją Lancię, polecany warsztat, miejsce zlotu lub spotu)