Kappa 2.4 JTD - dymi na zimnym/nie chodzi na jeden cylinder?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Paweł
Kappa 2.4 JTD - dymi na zimnym/nie chodzi na jeden cylinder?
Witam kupiłem drugiego Kapiszona i mam dziwne objawy samochód odpala dobrze ma równe obroty ale po odpaleniu w mróz silnik chodzi jak od traktora jakby nie chodził na 1 cylinder lekko przy gazuje i jet okej, dodam ze jak mu dałem po obrotach to pryskał mi olejem z rury, no i dymi na biało na zimnym silniku jak tylko się rozgrzeje ustaje dymienie. Gdy auto stoi w garażu pali normalnie ale tez dymi przez parę minut. Co to może być???????????????????????????????
Po kupnie auta zrobiłem parę rzeczy: wymieniłem przepływomierz, czujnik ciśnienia doładowania wszystkie filtry oleje, płyny, rozrząd termostat czujnik temp. no i turbinkę wykręciłem i dałem na przegląd bo byłe zacięta kierownica spalin (geom. łopatek) wypiaskowali mi turbinkę sprawdzili i założyłem ja z powrotem, wykręciłem egr żeby sprawdzić czy chodzi no i chodzi jest oki, wykręciłem tez zawór ciśnienia paliwa na pompie czyściutki oki wszystko, wymieniłem też jedną świecę bo nie grzała.
LANCIA KAPPA 2.4 JTD 136 KM 98r. 18000 tys.
Po kupnie auta zrobiłem parę rzeczy: wymieniłem przepływomierz, czujnik ciśnienia doładowania wszystkie filtry oleje, płyny, rozrząd termostat czujnik temp. no i turbinkę wykręciłem i dałem na przegląd bo byłe zacięta kierownica spalin (geom. łopatek) wypiaskowali mi turbinkę sprawdzili i założyłem ja z powrotem, wykręciłem egr żeby sprawdzić czy chodzi no i chodzi jest oki, wykręciłem tez zawór ciśnienia paliwa na pompie czyściutki oki wszystko, wymieniłem też jedną świecę bo nie grzała.
LANCIA KAPPA 2.4 JTD 136 KM 98r. 18000 tys.
Re: Kappa 2.4 JTD Dymi na zimnym i jakby niechodzil na jeden
Oleju w silniku nie ubywa, bo to pryskanie olejem z rury to dość dziwne?
Czy teraz wszystkie świece grzeją, bo jeśli tak to trzeba by sprawdzić wtryskiwacze.
Czy teraz wszystkie świece grzeją, bo jeśli tak to trzeba by sprawdzić wtryskiwacze.
KAPPA TDS & JTD
- kornel_95
- Klubowicz
- Imię: Kornel
sprawdź odmę czy nie zamarzła i pamiętaj żeby nie katować zimnego diesla !!!
JEST
Lancia Thema SW 2.0 turbo
BYŁA
Lancia Lybra 1.9JTD
Lancia Kappa 2.4jtd
Alfa Romeo 166 3.0 Sportronic
Alfa Romeo 166 2.5 Sportronic
Lancia Thema SW 2.0 turbo

BYŁA
Lancia Lybra 1.9JTD
Lancia Kappa 2.4jtd
Alfa Romeo 166 3.0 Sportronic
Alfa Romeo 166 2.5 Sportronic
-
nie wiem czy nie ubywa bo auto pół roku stało zdążyłem go tylko przyprowadzić powymieniać te rzeczy i przejechać się dwa razy świec wszystkich nie wykręcałem tylko tą przez którą prąd nie płyną to wymieniłem. Autem jeździła Baba także nie pędziło za mocno te auto jak stopnieją śniegi to przedmucham mu tą rurę i może już nie będzie pryskać tylko co z tym odpalaniem
Dla pewności sprawdził bym wszystkie świece, choć gdyby któraś była przepalona to mrugała by kontrolka od świec. Robiłeś jakąś diagnostykę komputerem, może będą jakieś błędy. Sprawdź (wyreguluj) luzy zaworowe.
KAPPA TDS & JTD
-
Byłem na komputerze wszystko co bylo to zrobilem i wlasnie sprezynka migala mi od swiec temu wymieniłem ta jedna swiece a jesli chodzi o zawory to tam jest regulacja?? bo mi sie wydaje ze tam samoczynnie sie regulują
Regulacja wymiennymi płytkami i trzeba "ręcznie" to robić.
Były jakieś błędy przy tej diagnostyce komputerowej?
Na przyszłość polecam fejsik i samodzielną diagnostykę przy pomocy FES (MES)
Były jakieś błędy przy tej diagnostyce komputerowej?
Na przyszłość polecam fejsik i samodzielną diagnostykę przy pomocy FES (MES)

KAPPA TDS & JTD
-
błedów bylo dużo problem zaworem cisnienia, z czujnikiem doładowania z przepływką ze swiecą, uszkodzony czujnik temp. wszystko co było wymienilem jak pisalem na poczatku na nowe moze nie potrzebnie moglo to byc spowodowane zaciętą geometrią łopatek bo miałem takie cos ze jak dawalem ostro gazu i potem wrzucałem na nastepny bieg i znowu dawalem na max gaz to nieszedlo auto jakby sie zawieszalo i potem jak odpuscilem i znowu wskalem to juz szło a z czujnikiem temp to tez problem był chyba inny bo auto w ogóle nie moglo sie nagrzać i wentylatory non stop chodziły wymieniłem termostat i rezystor chlodnicy i ten czujnik niebieski w termostacie a czerwony stary zostal bo niema gdzie go kupic ale mam urzywke sprawną na zapas problem jest juz rozwiązany z temperaturą i wentylatorami więc nie musialem wstawiac tego czujnika czerwonego bo juz krecha stoi pionowo jak nie powiem co i wentylatory włączają sie wtedy kiedy trzeba 

- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Re: Kappa 2.4 JTD - dymi na zimnym/nie chodzi na jeden cylin
Najpewniej leje jeden z wtryskiwaczy.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<
To zapewne jest powodem, a co do oleju, zapewne smoła z rury plus H2O daje takie wizualne emocje, przebieg zapewne do weryfikacjiRamzes_II pisze:Najpewniej leje jeden z wtryskiwaczy.

pozdrawiam

LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
-
no z przebiegiem to wiadomo ja swojego kapcia kupilem z takim samym
standard ale to dobre auta szczególnie blachy i silniki JTD z resztą wiadomo ale tez da sie opanowac