Lybra - nie ładuje i piszczy
- banzer0
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Marcin
Lybra - nie ładuje i piszczy
Witam!
Po raz kolejny zwracam się do bardziej zorientowanych Forumowiczów z prośbą o 'diagnozę'.
Objawy:
1. od jakiegoś czasu przy ujemnych temperaturach świecił 'check engine' - tu podejrzewam, że powiązane mogło to być z tym, że wskazówka temperatury (nawet przy ~1h jazdy) nie ruszała się z miejsca - pewnie jakiś czujnik?
2. Przez zimę mało było jeżdżone. Pojawiło się piszczenie w okolicach rozrządu. Czasem silniejsze czasem słabsze, a czasem w ogóle. Najmocniej piszczało jak była spora wilgotność w powietrzu.
3. Dziś po odpaleniu (po tygodniowej przerwie od ostatniej jazdy) zaświeciło się 'ładowanie akumulatora'
Jeżeli to istotne to dodam, że:
-akumulator był ostatnio (w grudniu) wymieniany, a klemy czyszczone
Proszę o podpowiedź - co może być na rzeczy? alternator? pasek?
Z góry dziękuję!
Po raz kolejny zwracam się do bardziej zorientowanych Forumowiczów z prośbą o 'diagnozę'.
Objawy:
1. od jakiegoś czasu przy ujemnych temperaturach świecił 'check engine' - tu podejrzewam, że powiązane mogło to być z tym, że wskazówka temperatury (nawet przy ~1h jazdy) nie ruszała się z miejsca - pewnie jakiś czujnik?
2. Przez zimę mało było jeżdżone. Pojawiło się piszczenie w okolicach rozrządu. Czasem silniejsze czasem słabsze, a czasem w ogóle. Najmocniej piszczało jak była spora wilgotność w powietrzu.
3. Dziś po odpaleniu (po tygodniowej przerwie od ostatniej jazdy) zaświeciło się 'ładowanie akumulatora'
Jeżeli to istotne to dodam, że:
-akumulator był ostatnio (w grudniu) wymieniany, a klemy czyszczone
Proszę o podpowiedź - co może być na rzeczy? alternator? pasek?
Z góry dziękuję!
no pain - no game
Re: Lybra - nie ładuje i piszczy
Piszczy bo być może łożyska alternatora się zacierają? A teram może już całkiem stoi? Taki extrim?
- marboy
- Forumowicz/ka
może myszy 

lancia kappa 2.4 lx blue apollo
lancia thesis 2.0 t grigio botticelli
lancia thesis 2.0 t grigio botticelli
... przyczyn braku ładowania może być wiele: szczotki (ich brak na skutek wytarcia), uszkodzone diody lub regulator, poluzowane kable a może nawet uszkodzone uzwojenie. W Twoim przypadku (trochę w ciemno) obstawiałbym uszkodzenie sprzęgła koła pasowego alternatora co można sprawdzić samemu.
Kiedy miałeś wymieniane paski i rolki rozrządu oraz napędu alternatora, klimy itd?
Kiedy miałeś wymieniane paski i rolki rozrządu oraz napędu alternatora, klimy itd?
Witam
Sprawdż obudowę alternatora - lubi pękać < ten typ tak ma >
Pozdrowienia
Zbyszek55 z Bydgoszczy
Lancia Lybra sw 2,4 JTD CF2
Pozdrowienia
Zbyszek55 z Bydgoszczy
Lancia Lybra 2.4 JTD SW
....zbyszek55 pisze:Witam
Pozdrowienia
Zbyszek55 z Bydgoszczy

Masz jakieś fotki takiego uszkodzenia?
- banzer0
~30 tyś. km temu (czyli ok. 2 lata temu) cały rozrząd z pompą wodyadamM20 pisze:Kiedy miałeś wymieniane paski i rolki rozrządu oraz napędu alternatora, klimy itd?
no pain - no game
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Obudowy alternatora w Lybrze raczej nie pękają. Co nie świadczy o tym, że może być on już na wykończeniu. Jeśli masz sprawdzony przebieg, to po mniej więcej 220-250kkm alternator do wymiany.
Jeśli po 1h jazdy wskazówka temp. nie zmienia położenia to świadczy o niesprawnym termostacie. Chociaż czytałem tutaj, że niby przy uszkodzonym termostacie i/lub czujniku położenia wału korbowego wyświetlały się błędy silnika, to u mnie nic takiego nie występowało.
Jeśli występuje błąd silnika (czerwona kontrolka na desce) to radzę sprawdzić wszystkie możliwe przewody do/od turbo i wszelkich zaworów sterujących.
Ja właśnie przerabiam jeden przypadek i błąd został zlokalizowany, ale jak zakończe temat to napiszę co i jak...
Piszczenie paska...najpierw trzeba wyeliminiować sam pasek, rolkę prowadzącą i napinacz. A potem dopiero szukać dalej...
Jeśli po 1h jazdy wskazówka temp. nie zmienia położenia to świadczy o niesprawnym termostacie. Chociaż czytałem tutaj, że niby przy uszkodzonym termostacie i/lub czujniku położenia wału korbowego wyświetlały się błędy silnika, to u mnie nic takiego nie występowało.
Jeśli występuje błąd silnika (czerwona kontrolka na desce) to radzę sprawdzić wszystkie możliwe przewody do/od turbo i wszelkich zaworów sterujących.
Ja właśnie przerabiam jeden przypadek i błąd został zlokalizowany, ale jak zakończe temat to napiszę co i jak...

Piszczenie paska...najpierw trzeba wyeliminiować sam pasek, rolkę prowadzącą i napinacz. A potem dopiero szukać dalej...
- banzer0
Dziś rano odstawiłem samochód do elektryka, po południu już zrobiony 
Zrobiono regenerację alternatora - dekiel, stojan, łożyska i rolka
koszt: 550,-
...i tu pytanie czy bardzo ze mnie zdarto? czy warto wrócić kiedyś do tego warsztatu? (byłem tam pierwszy raz - bo najbliżej )
Dzięki za WSZYSTKIE odpowiedzi, te w wątku i na privie.. Pozdrawiam!

Zrobiono regenerację alternatora - dekiel, stojan, łożyska i rolka
koszt: 550,-
...i tu pytanie czy bardzo ze mnie zdarto? czy warto wrócić kiedyś do tego warsztatu? (byłem tam pierwszy raz - bo najbliżej )
Dzięki za WSZYSTKIE odpowiedzi, te w wątku i na privie.. Pozdrawiam!
no pain - no game
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
.... osobiście też bym wolał fabryczną regenerację jednak od strony kosztów jeśli do alternatora z Allegro doliczyć koszt przesyłki + robociznę (demontaż i montaż) to wyjdzie wyraźnie drożej niż w warsztacie. Jeżeli tylko mechanik nie użył do naprawy części typu łożyska CX, jakiś "lewych" zamienników oryginalnych części (stojan, dekiel, rolka - cokolwiek by się pod tym nie kryło) to myślę, że da się przeżyć.
P.S.
... o jaką rolke mogło chodzić, sprzęgiełko?