Thesis - napinacz paska
Thesis - napinacz paska
Coś mi szeleści napinacz paska (cały ten zespół ze sprężyną) i muszę go dokładnie sprawdzić. Nie wiem czy kończy się cały, czy tylko rolka czy tylko sprężyna. Coś szeleści i tyle. Nie ściągałem go nigdy, zatem nie wiem co należy zrobić. Nie, no wymieniałem już pasek w innych różnych, nie wymieniałem samodzielnie w Teresie - stąd moje pytanie, jak się do tego zabrać. Być może ktoś już to rozbił i podzieli się wiedzą - po co wyważać otwarte drzwi?
Wrzucam zdjęcie - może ktoś mi nakreśli jak poluzować pasek i wyciągnąć napinacz. Rolka szeleści. Trzeba ją wymienić.
Wrzucam zdjęcie - może ktoś mi nakreśli jak poluzować pasek i wyciągnąć napinacz. Rolka szeleści. Trzeba ją wymienić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2013, 21:16 przez jjash, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Thesis - napinacz paska
Najlepiej od prawego nadkola. Po zdjęciu osłon jest widoczny ale tak czy siak dostęp jest straszny i ciężko cos zrobić.
Autka jakie mi się przewineły: Hyundai Lantra 1.6, Lancia Lybra 2.4 JTD, Alfa Romeo 156 2.4 m-Jet, Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark, Lancia Delta 1.8i.e., Lancia Thesis 2.4 JTD, Alfa Romeo 166 3.2, BMW E90 320d, Fiat Brava 80 16v, Fiat Brava 80 16v, Laguna III 2.0 16v, Fiat Stilo 1.9 JTD, Marea 155 20v
Obecnie mam: Lancia Lybra 2.4 jtd Emblema, Lancia Lybra 2.0 LS, Opel Meriva_A 1.4 EcoTec, Bravo HGT, Brava 100 16v
Obecnie mam: Lancia Lybra 2.4 jtd Emblema, Lancia Lybra 2.0 LS, Opel Meriva_A 1.4 EcoTec, Bravo HGT, Brava 100 16v
Nie, no dostęp nie jest aż tak okropny, ale pytanie mnie gnębi teraz inne - czy wymienić samą rolkę czy cały napinacz? Ktoś ma z tym doświadczenia? Warto czy nie warto?
A jak się go wymienia? Tak jak w Kappie? Jest jakiś szczególny sposób traktowania? Jakaś podpowiedź?
Demontaż trzeba wykonać w odwrotnej kolejności do montażu, a aby zdjąć napinacz dynamiczny trzeba odkręcić tłumik drgań.
Przecie to ta sama konstrukcja
Tak samo jak w kapciu. Żeby zluzować pasek musisz naciągnąć napinacz kluczem 32
Później zdejmujesz koło pasowe i masz napinacz jak na dłoni.

Ja wymieniałem u siebie samą rolkę a pozostałą część rozebrałem, wyczyściłem i nasmarowałem. W sumie nie widziałem tam zużycia, trzeba pamiętać o takiej cieniutkiej podkładce pomiędzy blokiem a napinaczem, bez niej rozszarpie ci pasek w pół minuty.
Zgadza się,ta podkładka to wredna sucz.Nawet jak jej nie zapomnisz to przy zakładaniu może spaść z kołnierza.Napinacz przykręcisz ale krzywo i po pasku.
W napinaczu ulegają zużyciu :
Rolka
Tuleje
Gumowe amortyzatory na końcach sprężyny.
No i podstawa to późniejszy prawidłowy naciąg paska
W napinaczu ulegają zużyciu :
Rolka
Tuleje
Gumowe amortyzatory na końcach sprężyny.
No i podstawa to późniejszy prawidłowy naciąg paska

jjash, z Poznania jesteś więc się aż dziwie, że Nagórskiego Tereskom nie odwiedzasz
Mi też coś szeleściło, nawet brzmiało trochę jak świst turbiny. Okazało się, że to właśnie plastikowa rolka mi się tam rozleciała. Najdziwniejsze było to, że ona miała lekki opór tylko, a po jej wymianie w aucie odczułem znaczną poprawę dynamiki, redukcję spalania i cichszą pracę silnika! Tam są podobno takie przełożenia, że nawet taki lekki opór ma znaczenie. Za moją usługę zapłaciłem bardzo niewiele. Nie pamiętam dokładnie ile- a to znaczy, że mało ;p

Oj, słyszałem już o nim. Słyszałem. Ale to nie sztuka. Sztuką jest samemu to zrobić. A ja chcę. W dodatku korcie mnie. Zatem spróbuję.
Jeżeli dobrze pamiętam to jest z nim mały problem ,jest słabsze dojście niż w kappie ,i na 99% trzeba opuścić silnik -odkręcić dolną kołyskę ,pisząc to mam na myśli 24 jtd 10v : 

We Wroclawiu utworzylem mały klub kappy można poznać nas po rejestracjach wszystkie zaczynaja sie DW 222 mam tez duzo czesci lanci... Tel.691-771-549 A teraz do stadka dołączy Thesis 2.4 jtd mojej żonki DW 898
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Ja kupiłem cały napinacz za 380 zł wiec to nie jakieś ogromne koszty
Kupiłem napinacz. Będę wymieniać. Ale najpierw muszę uporać się z zablokowanym EPB. No, jakaś taka czarna seria