Lybra 2.0 20v - "Check signal and trip computer missing"
Lybra 2.0 20v - "Check signal and trip computer missing"
Na ICS wyświetla mi sie taki komunikat jak w temacie czyli "CHECK" SIGNAL AND TRIP COMPUTER MISSING, komputer sie zawiesza tzn mozna wejść w trip ale wszystkie wartosci stoją w miejscu. Dodam że jest to Lybra 2.0 20V
Ostatnio zmieniony 12 lis 2012, 8:05 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!
Re: Lybra 2.0 20v - "Check signal and trip computer missing"
Rozumie że nikt nigdy nie miał takiego komunikatu i nie ma pojecia co to jest ...
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
masz przecież napisane co to jest
brak sygnału "check" i sygnału prędkości... oba sygnały idą z deski rozdzielczej. musiałbyś ściągnąć sobie schemat połączeń, wymontować radio i deskę rozdzielczą, poruszać kabelkami, sprawdzić, czy masz przejście pomiędzy radiem a deską, a jeśli kabelki i wtyki są ok to podmienić na sprawne elementy i sprawdzić, czyja to wina - radia czy deski. No chyba, że Twoja wiedza pozwala na coś więcej...
Po odkręceniu radia sprawdź, czy jest ok. Zdarza się tak, że po dociśnięciu przewodów przez radio coś może nie stykać. Podobna sprawa może być z deską rozdzielczą

Po odkręceniu radia sprawdź, czy jest ok. Zdarza się tak, że po dociśnięciu przewodów przez radio coś może nie stykać. Podobna sprawa może być z deską rozdzielczą
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy
Dziś przytrafiło mi się to samo. ICS przywitał mnie tym komunikatem na dzień dobry. Lancie odpaliłem po prawie 2 tygodniach stania na dworze bo śmigałem drugim samochodem. Komputer działa bez zastrzeżeń, pokazuje wszytko normalnie. Komunikat wyświetlił mi się jeszcze raz po zgaszeniu samochodu. ICS wymieniony jakieś trzy miechy temu na inny, ale po wymianie nie dawał żadnych niepokojących objawów do tej pory. W przyszłym miechu Lancia idzie na kompletny przegląd, mechanik wymieni mi też drewnianą obwódkę radia więc każę mu przyjrzeć się wszystkim kabelkom przy ICS. Nie miał nikt więcej wśród Forumowiczów takich "smaczków"?Ciechu pisze:Na ICS wyświetla mi sie taki komunikat jak w temacie czyli "CHECK" SIGNAL AND TRIP COMPUTER MISSING, komputer sie zawiesza tzn mozna wejść w trip ale wszystkie wartosci stoją w miejscu. Dodam że jest to Lybra 2.0 20V
Uno 45S '93 --> Punto Sole '99 --> Brava 1.2 16V SX '99 --> Lybra 1.9 JTD '01
... no i VW G*LF VII 1.2 TSI Bluemotion --> łOpel k**wa mać Vectra C

- piechus_si
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Piotr
Witam. Sprawdz bezpieczniki połączenie ics do zegarów i swiatła są na jednym bezpieczniku 15Azobacz to u mnie właśnie tak było
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: bartek
Ja mam też taki komunikat ;/ podejrzewam całe radio , bo mam podpięte zamiast zmieniarki kabelek mały jack , wpinam do telefonu i slucham MP3 , zaczęło cos przerywać więc jak to Polak stuknąłem w radio i pomogło.
Po kilku takich zabiegach pojawił się problem z tym komunikatem. Kabelkami ruszałem , bezpiecznik jest sprawny raczej bo by nie działał wyświetlacz , poszukam używki u siebie w mieście i spróbuje podmienić.
Po kilku takich zabiegach pojawił się problem z tym komunikatem. Kabelkami ruszałem , bezpiecznik jest sprawny raczej bo by nie działał wyświetlacz , poszukam używki u siebie w mieście i spróbuje podmienić.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2014, 22:56 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia!
Powód: Ortografia!
Lancia Lybra 2001 1,8 PB
LYBRA - dziwny komunikat na ICS
Witam.
Ostatnio spotkała mnie dziwna sytuacja.
Tuż po odpaleniu auta zauważyłem, że nie mam podświetlenia liczników.
Spojrzałem na licznik kilometrów, a tam reset (widać na zdjęciu).
Wskaźniki pokazują co pokazują czyli że 0 km/h i 0 rpm, 0`C, 0 paliwa (a podczas robienia zdjęcia jechałem).
Ponadto na ICS pokazuje się komunikat na czerwono
CHECK
SIGNAL
AND TRIP
COMPUTER
MISSING
Samochód zachowuje się normalnie. Jedzie, nie przerywa i po bliżej nieokreślonym czasie wszystko wraca do normy.
Sorry, że tylko odnośniki ale przy próbie wrzucenia obrazka forum wypisuje jakieś bzdury o nie możności określenia jego wymiarów.
1. http://1drv.ms/1BHqurM
2. http://1drv.ms/1DzEmJ4
Ostatnio spotkała mnie dziwna sytuacja.
Tuż po odpaleniu auta zauważyłem, że nie mam podświetlenia liczników.
Spojrzałem na licznik kilometrów, a tam reset (widać na zdjęciu).
Wskaźniki pokazują co pokazują czyli że 0 km/h i 0 rpm, 0`C, 0 paliwa (a podczas robienia zdjęcia jechałem).
Ponadto na ICS pokazuje się komunikat na czerwono
CHECK
SIGNAL
AND TRIP
COMPUTER
MISSING
Samochód zachowuje się normalnie. Jedzie, nie przerywa i po bliżej nieokreślonym czasie wszystko wraca do normy.
Sorry, że tylko odnośniki ale przy próbie wrzucenia obrazka forum wypisuje jakieś bzdury o nie możności określenia jego wymiarów.
1. http://1drv.ms/1BHqurM
2. http://1drv.ms/1DzEmJ4
Re: LYBRA - dziwny komunikat na ICS
O ile dobrze pamiętam ( a minęło już ponad 2 lata) to brak komunikacji isc deska ,
Jak isc sie na stole puszcza to właśnie wyświetla w/w błąd.
Jak isc sie na stole puszcza to właśnie wyświetla w/w błąd.
Spodziewać się jakiś problemów czy zlać temat ?
Poradziliście sobie z tym ?
Oddać to do elektryka czy można samemu coś przykombinować ?
Oddać to do elektryka czy można samemu coś przykombinować ?
Rozepnij wtyczki i....

Można bliżej ?
Które wtyczki ?
W radio ? Trzeba wyciągać panel ?
Które wtyczki ?
W radio ? Trzeba wyciągać panel ?
Jak nie jest, dostałeś odpowiedź i sam sobie dałeś.
Brak połączenia ICS z kompem.
Do sprawdzenia, przedzwonienia połączenia.
Zacznij od kontakt spray, mogły się połamać kable itp.
Schemat w rękę miernik i sprawdzać.
Nic więcej chyba nikt nic nie wymyśli.
Brak połączenia ICS z kompem.
Do sprawdzenia, przedzwonienia połączenia.
Zacznij od kontakt spray, mogły się połamać kable itp.
Schemat w rękę miernik i sprawdzać.
Nic więcej chyba nikt nic nie wymyśli.