Kappa 2.4 JTD - wymiana sprzęgła

matfiej
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Maciek

Kappa 2.4 JTD - wymiana sprzęgła

Post autor: matfiej » 04 maja 2013, 17:11

Panie i Panowie, sprzęgło w moim wozie umarło i postanowiłem zabrać się za wymianę samodzielnie, dlatego też pytam, jakie niespodzianki mogą na mnie czekać podczas wymiany, jak się za to zabrać gdyż nie wymieniałem jeszcze sprzęgła w jtd, proszę o cenne rady, z góry dzięki :D

PS. Sprzęgło z benzyny 20vt pasuje do jtd-ka??

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2013, 17:45 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!
Delta T-jet
Punto Starjet
Doblo Multijet
500L Trekking T-jet

merbart
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Kappa 2.4 JTD - wymiana sprzęgła

Post autor: merbart » 06 maja 2013, 7:02

Witam
Jestem świerzo po wymianie, sprzęgło zamówiłem w Autosklepie 24. Wymiana wymaga trochę gimnastyki ale ogólnie ok. Najlepiej wykręcić całe zawieszenie wraz z półośką i wachaczem. Z góry odkręcałem łapę silnika by była możliwość podnieść silnik (przechylić na prawą stronę) dodatkowo wiadomo akumlator, linki sterowania wybierakiem, wysyprzęglik, czujnik itp. Po rozkręceniu śrub skrzyni oraz poduszki z sanek należy podnieść silnik i podstawić a potem tylko wyciągnąć skrzynie i wymienić sprzęgło. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
topcio
Prezes Lancia Klub Polska
Prezes Lancia Klub Polska

Re: Kappa 2.4 JTD - wymiana sprzęgła

Post autor: topcio » 06 maja 2013, 9:05

matfiej pisze: jak się za to zabrać gdyż nie wymieniałem jeszcze sprzęgła w jtd, proszę o cenne rady, z góry dzięki
Jedyną różnicą do reszty jest działanie sprzęgła - odciąganie a nie wciskanie. Czyli poza wszystkim co trzeba odkręcić (wahacza ja nie wyjmuję :) za to zdejmuję plastikowe nadkole ) obowiązkowo trzeba odkręcić wysprzęglik ponieważ łapa sprzęgła musi się cofnąć na wysprzęglik aby wyjść z widełek.
Delta Intergale 16v
Fulvia Coupe 1.3 S 1972
Fulvia Coupe 1.3S 1971
Beta Spider Zagato 1.6
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”