Delta II 1.6 '94 - opis kontrolek na desce

karolinaa811
Dopiero zaczyna na naszym forum

Delta II 1.6 '94 - opis kontrolek na desce

Post autor: karolinaa811 » 10 maja 2013, 7:30

Witam wszystkich klubowiczów. Jestem nową posiadaczką Lanca Delta 1.6 i.e. 94r.benzyna.Autko jest super,zero korozji jak na ten rocznik,silnik pracuje dobrze. Mam ogromną prośbę czy ktoś mógłby opisać mi znaczenie kontrolek na desce rozdzielczej. Podstawowe wiem jak kontrolka akumulatora,oleju,układu chłodzenia. Jeszcze mam taki problem że zaczęła palić 14l/100 byłam na diagnostyce w trzech warsztatach i w żadnym nie mogli się połączyć. Może ktoś też miał problem z podłączeniem i jaka była tego przyczyna. Z góry dziękuje pomoc :)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 8:55 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!

Awatar użytkownika
GrimlocK
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Delta II 1.6 '94 - opis kontrolek na desce

Post autor: GrimlocK » 10 maja 2013, 9:36

Witam ;) Problem z połączeniem wynika z tego, że po prostu kiepskie były to warsztaty ;) Silnik z Delty można połączyć programem Euroscan lub najnowszym Multi Ecu Scan. W przypadku tego drugiego można zrobić to samemu - wystarczy mieć laptopa z odpowiednim kablem (koszt ok 50zł). Spalanie na pewno nie jest normalne i sugeruje uszkodzenie np. sondy lambda. Co do kontrolek to są one raczej takie same jak w innych autach. Jest jedna typowa dla włoskich aut z lat 90, a mianowicie tkzw "marchewka". Kontrolka czerwonego koloru po prawej stronie deski rozdzielczej w kształcie takiej jakby "marchewki" ;) Powiadamia ona o problemie z układem wtryskowym, czujnikami itd ale nie zawsze się zapala przy jakimś problemie z silnikiem.

karolinaa811

Post autor: karolinaa811 » 10 maja 2013, 14:11

Dziękuje za podpowiedz :) . Ta "marchewka" też się nie raz zapala po dłuższej jezdzie.A co oznaczają kontrolki po prawej stronie jakby światła a pod tym stop. Zapaliły mi się obie jednocześnie na około 5sek.i zgasły. W jednym z warsztatów zdjęli nawet obudowę żeby zobaczyć jakiej marki jest komputer i wyszło że bosch maktronik czy jakoś tak. Spróbuje podpowiedzieć jaki program jest potrzebny. A co do tej sondy lambdy to jaka musi być bo są różne. :?:

dawidson

Odp: Delta II 1.6 '94 - opis kontrolek na desce

Post autor: dawidson » 10 maja 2013, 16:26

Masz po prawej stronie deski schemat auta i kontrolki?

"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com

karolinaa811

Post autor: karolinaa811 » 12 maja 2013, 10:02

Tak ta kontrolka jest po prawej stronie koło schematu auta. Nie wiem co ona oznacza.Jak wspominałam zapaliły mi się na około 5 sekund i zgasły.

Awatar użytkownika
GrimlocK
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: GrimlocK » 12 maja 2013, 11:23

Te światełka z napisem STOP to kontrolka od żarówek tylnych świateł. Informuje o przepaleniu, może coś słabo styka i na moment przestały świecić. Komputer silnika w Twojej Lancii to Bosch Monomotronic 1.7.3 i samemu można go zdiagnozować, a wizyty u osób, które nie mają odpowiedniego oprogramowania można sobie darować. Sonda lambda najlepiej firmy BOSCH, nie warto kupować zamienników, bo nie działają dobrze już od nowości. Zanim wydasz pieniądze na nową sondę spróbuj połączyć się z komputerem. Na stronie www.viaken.pl możesz kupić odpowiedni kabel, oprogramowanie na laptopa można ściągnąć za darmo z internetu (wersja darmowa).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”