Opony - jakie marki polecacie?
Re: Opony - jakie marki polecacie?
Na etykiecie ma A A i 67dB 

- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Re: Odp: Opony - jakie marki polecacie?
Phi, na R888 99,99% użytkowników forum narzekałoby bardziej, niż na dębicę.FXX pisze:Po prostu należy brać poprawkę na wymagania użytkownikówdawidson pisze:Czytając ten wątek można pomyśleć, że nie produkuje się obecnie opon złych
"... I guess it's just the way I'm wired."
http://www.delta-HF.comDla jednego Dębica, czy Kleber będą szczytem, a inny na R888 będzie narzekał
Przecież R888 w zasadzie nadaje się jedynie na suchy tor.

Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

O to też mi właśnie chodzi, różnicę w oczekiwaniach użytkowników.
Dlatego jeżeli ktoś kupi oponę, która spełnia jego wymagania to dla niego jest świetna
Dlatego jeżeli ktoś kupi oponę, która spełnia jego wymagania to dla niego jest świetna

Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Sam kompromisowo użytkuję T1R i jestem zadowolony.
Ale drugie felgi na semislicki typu r888 czy Federal 595 RSR też czekają, tylko czasu brak

Ale drugie felgi na semislicki typu r888 czy Federal 595 RSR też czekają, tylko czasu brak

Pozdrawiam
Nat
Nat

Odp: Opony - jakie marki polecacie?
Będziesz miał okazję to polecam Bridgestone RE002. Rewelacja jak na cywilną oponę.Nat pisze:Sam kompromisowo użytkuję T1R i jestem zadowolony.![]()
www.delta-HF.com
Też śmigałem na T1R i bardzo je sobie chwaliłem, ale spotkałem się z opiniami, że są nieco nieprzewidywalne tj. przyczepność tracą nagle, bez jakichkolwiek wcześniejszych oznak.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Nie zaobserwowałem takiego zachowania. Ale mam je już chyba z piąty sezon (co w sumie przeczy teorii, ze się za szybko zużywają) i mam wrażenie, że z wiekiem przyczepność jest już nie ta. Co w sumie nie dziwi. Trzeba będzie wymienić.
Pozdrawiam
Nat
Nat

... to podobnie jak D124FXX pisze:Też śmigałem na T1R i bardzo je sobie chwaliłem, ale spotkałem się z opiniami, że są nieco nieprzewidywalne tj. przyczepność tracą nagle, bez jakichkolwiek wcześniejszych oznak.

Pozdrawiam
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
zamówiłem do delty 3 Toyo t1 sport. Zobaczymy 

Mam nawigator 1, po mieście jazda. Super całoroczne, nie martwię się o zmianę, gen. 2 ponoć głośniejsza bo kostka większa i stosunkowo niedrogie. Dębica robi super oponki sezonówki i całoroczne i all73
Odp: Opony - jakie marki polecacie?
Z tym bym dyskutował. Kilka razy miałem ich opony na aucie i byłem bardzo daleki od zachwytu.ryho52 pisze:Mam nawigator 1, po mieście jazda. Super całoroczne, nie martwię się o zmianę, gen. 2 ponoć głośniejsza bo kostka większa i stosunkowo niedrogie. Dębica robi super oponki sezonówki i całoroczne i all73
www.delta-HF.com
Na tyle mam teraz Navigator 2 i do jazdy głównie po mieście + krótkie trasy jest bardzo ok. Na przód jednak bym nie ryzykował i wymieniam co sezon (w chwili obecnej Ovation W582 na zimę i Dunlop SP 01 lato) które spisują się bdb. no może już trochę przytarte i nie odprowadzają wody jak na początku ale poza tym są więcej niż zadowalające. Dodam, że przy większych prędkościach pow. 150km/h te zestawy sobie też ładnie radzą mimo, iż rzadko mam okazję tak jeździć.
Były - Polonez Caro 1,6; Mondeo II Kombi 1,8TD; Lybra SW 2,4 jtd
Jest - C3 Picasso 1,6VTi Exclusive
Jest - C3 Picasso 1,6VTi Exclusive
A ja od początku marca śmigam na KUMHO ECSTA SPT 215/55 R16 kupionych od jednego z Klubowiczów.
Przejechałem na nich już ok 10-12tys. km i nasuwają mi się następujące wnioski:
- na śniegu - tragedia
przynajmniej sprawdziłem poprawność działania ABSu i VDC 
- na suchym - trzymają się nie gorzej od poprzednich Toyo T1-R, mimo kilku sytuacji stresowych oraz masy bardzo szybko pokonywanych zakrętów (nieraz za szybko
), ABS i VDC nie ingerowały.
- na mokrym już trochę nieco gorzej, przy wyższej prędkości podatność na aquaplaning, zwłaszcza w koleinach, ale mówię tu o prędkościach wyższych niż przepisowe 90km/h.
Ogólna ocena db, a nawet db+. Bdb było by gdyby na mokrym trzymały nieco lepiej.
Przejechałem na nich już ok 10-12tys. km i nasuwają mi się następujące wnioski:
- na śniegu - tragedia

- na suchym - trzymają się nie gorzej od poprzednich Toyo T1-R, mimo kilku sytuacji stresowych oraz masy bardzo szybko pokonywanych zakrętów (nieraz za szybko

- na mokrym już trochę nieco gorzej, przy wyższej prędkości podatność na aquaplaning, zwłaszcza w koleinach, ale mówię tu o prędkościach wyższych niż przepisowe 90km/h.
Ogólna ocena db, a nawet db+. Bdb było by gdyby na mokrym trzymały nieco lepiej.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- Cromik
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Paweł
- Kontakt:
ja teraz wymieniłem w Themie opony na Barum Bravuris 2. Ogólnie bieżnik spokojny, opona miękka, co przy profilu 225/40R18 w porównaniu do Michelinów Pilot Sport jest ich wielkim plusem.
Poza tym kolega jest ich dystrybutorem, kilku znajomych na nich śmiga już dłuższy czas i są zadowoleni. Auta raczej mocne i duże. No i cena też była wielce atrakcyjna, jak za 18 cali
Poza tym kolega jest ich dystrybutorem, kilku znajomych na nich śmiga już dłuższy czas i są zadowoleni. Auta raczej mocne i duże. No i cena też była wielce atrakcyjna, jak za 18 cali

Fiat Croma MKI 3.0 V6 '87, Lancia Thema SW MKIII 3.0V6 LS upgraded to LX '92, Range Rover P38 2.5 DT '98
Fundacja pomocy owczarkom podhalańskim BONO
Fundacja pomocy owczarkom podhalańskim BONO
Hej ho
Mam pytanie może nie dosłownie o markę ale o rozmiar 
Powoli szykuje sie do zakupu zimówek do Słonika (koła standardowe 14
). Spoglądając na moje stare opony wyszło że rozmiary to 175/65 i 165/70. Przeglądnąłem też instrukcję i tam mądrze opisali że jeśli Słonik, to tylko 165/65 lub 185/60. I Teraz pytanie, co wybrać, bo cenowo to bardzo podobnie wszystko wygląda. Niby pamiętam że na śnieg to węższe, ale wiadomo dopytać zawsze warto 
No i jakie opony? Skłaniam się ku Uniroyalom lub oponami Dayton chyba najbardziej.

Powoli szykuje sie do zakupu zimówek do Słonika (koła standardowe 14

No i jakie opony? Skłaniam się ku Uniroyalom lub oponami Dayton chyba najbardziej.
Rodzinnie:
Były: Thema 3.0 V6/ Thema 2.0 Turbo 16v/Thema 2.0 8v/Kappa 2.4 TDS
Są: Y Elefantino 1.2 16v Super-Fire/ Lybra SW 2.4 JTD
Lybra SW 2.4 JTD 00`
Suzuki Swift 1.3 97`
Y Elefantino 1.2 16v 02`
Były: Thema 3.0 V6/ Thema 2.0 Turbo 16v/Thema 2.0 8v/Kappa 2.4 TDS
Są: Y Elefantino 1.2 16v Super-Fire/ Lybra SW 2.4 JTD