Lybra 1.9 JTD - cieknący wężyk na górze wtrysków
- tomboy81
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra 1.9 JTD - cieknący wężyk na górze wtrysków
Witam.
Cieknie mi węźyk od pierwszego wtrysku na górze. Pisząc pierwszy myśle o tym wtrysku po lewej stronie jak mam przed sobą silnik.
Element plastikowy ,który wchodzi od góry do wtrysku ma kolor żółty ,kolejne trzy mają kolor czarny.
Wydaję się że te plastikowe elementy na tym wężu są we wtryskach zaciśnięte takimi spinkami metalowymi.
Pytanie jak zdemonotować ten wąż w celu wymiany.
Zdjąć te spinki metalowe które są nasadzone poniżej na wtrysk i wyciągnąc? Odkręcić raczej się nie da bo z boku idzie to do kolejnego wtrysku itd.
Wąż ten prowadzi od wtrysków do pompy zpowrotem.
Jak zdemonotwac ten wąż przy pompie. Wyciągnąć na siłe? Wygląda że to jest nasadzone.
Pytanie drugie czy to cieknie ten wąż czy może we wtrysku jest możliwość jakiegoś luzu i to tam od góry wycieka?
Cieknie mi węźyk od pierwszego wtrysku na górze. Pisząc pierwszy myśle o tym wtrysku po lewej stronie jak mam przed sobą silnik.
Element plastikowy ,który wchodzi od góry do wtrysku ma kolor żółty ,kolejne trzy mają kolor czarny.
Wydaję się że te plastikowe elementy na tym wężu są we wtryskach zaciśnięte takimi spinkami metalowymi.
Pytanie jak zdemonotować ten wąż w celu wymiany.
Zdjąć te spinki metalowe które są nasadzone poniżej na wtrysk i wyciągnąc? Odkręcić raczej się nie da bo z boku idzie to do kolejnego wtrysku itd.
Wąż ten prowadzi od wtrysków do pompy zpowrotem.
Jak zdemonotwac ten wąż przy pompie. Wyciągnąć na siłe? Wygląda że to jest nasadzone.
Pytanie drugie czy to cieknie ten wąż czy może we wtrysku jest możliwość jakiegoś luzu i to tam od góry wycieka?
Lybra 1.9 JTD, 85kW
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Re: Lybra 1.9 - Cieknący wężyk na górze wtrysków
Ciekną Ci przelewy. Zdejmujesz zawleczkę i ciągniesz do góry delikatnie aby nie połamać trójników. Trójniki (ostatni element jest dwójnikiem oczywiście) są czarne (oryginalne) i żółte dostępne w sprzedaży - pewnie ktoś już wymieniał. Wężyk jest nałożony na plastykowe trójniki (na wcisk) i wchodzi do rozdzielacza - z niego ściągasz na siłę (wąż jest na metolowej rurce, nic się nie połamie). Trójniki mają małe oringi uszczelniające, nie pogub ich.
- tomboy81
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: Lybra 1.9 - Cieknący wężyk na górze wtrysków
Ok.
W ASO na Karkonoskiej - Wrocław cały wąż kosztuje 92 zł.
Kupić lepiej te trójniki czy cały wąż?
W ogóle poza ASO da się kupić te trójniki? Czy jest sens bo może wąż jest sparciały. Jest w panceRZu z tkaniny więc nie widać czy mu coś dolega.
W ASO na Karkonoskiej - Wrocław cały wąż kosztuje 92 zł.
Kupić lepiej te trójniki czy cały wąż?
W ogóle poza ASO da się kupić te trójniki? Czy jest sens bo może wąż jest sparciały. Jest w panceRZu z tkaniny więc nie widać czy mu coś dolega.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2013, 13:46 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ort.
Powód: Ort.
Lybra 1.9 JTD, 85kW
-
- Klubowicz
Re: Lybra 1.9 JTD - cieknący wężyk na górze wtrysków
Da się spokojnie wszystko kupić, od trójników po wężyk w motoryzacyjnym na metry. Jednakże ja też kupowałem cały wąż w ASO bo... trójniki są dostępne chyba tylko na Allegro (poza serwisem Boscha) i ich koszt jest niewiele mniejszy od całego węża. A wymiana samych oringów też jest do bani, bo mi w kilku motoryzacyjnych nie mogli dobrać średnicy. Pewnie w serwisie Boscha kupiłbym bez problemów, ale takowego nie mam pod ręką.
Po co kupować całe trójniki jeżeli cieknie z wężyka?
Kolego sprawdź czy to na pewno puszcza wężyk, a jeśli tak to ściągnij go, podjedź do motoryzacyjnego i niech Ci dobiorą o takiej średnicy. Sam miałem ten sam problem - puszczał wężyk (ze starości się trochę wykruszył przy trójniku) i dobrali mi w sklepie motoryzacyjnym dokładnie taki sam wężyk za... 12zł/m
Kolego sprawdź czy to na pewno puszcza wężyk, a jeśli tak to ściągnij go, podjedź do motoryzacyjnego i niech Ci dobiorą o takiej średnicy. Sam miałem ten sam problem - puszczał wężyk (ze starości się trochę wykruszył przy trójniku) i dobrali mi w sklepie motoryzacyjnym dokładnie taki sam wężyk za... 12zł/m
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
-
- Klubowicz
Dokładnie, to zależy od uszkodzeń. Mi oprócz cieknącego węża dodatkowo poszły 2 oringi na trójnikach, a że nie potrafili dobrać średnicy w sklepach (samych trójników też akurat nikt nie miał), to kupiłem cały wąż.