Lybra - nie włącza kompresora klimy
Lybra - nie włącza kompresora klimy
Witam
Mam problem z klimą. Ponieważ brat ma swojego opla w naprawie to pożyczyłem mu Lybrę ( już 3 tydzień).
I tu pojawił się problem bo przestała mu działać klima, a że się zna jak się zna to nawet nie wie kiedy.
Ale po kolei co już sprawdziłem:
- kompresor działa ( jak na ostro podam mu plusa z akumulatora to zasprzęgla i chłód normalnie nawiewa ),
- bezpiecznik klimy obok OBD2 oraz przy okazji wszystkie inne
- kabelek od przekaźnika na podszybiu do sprzęgła ma przejście, bezpiecznik przy nim OK
- podpinając do komputera błędów nie ma, jak dam test przekaźnika klimy to sprzęgło działa
Gdzie tkwi problem? Jakieś sugestie?
Mam problem z klimą. Ponieważ brat ma swojego opla w naprawie to pożyczyłem mu Lybrę ( już 3 tydzień).
I tu pojawił się problem bo przestała mu działać klima, a że się zna jak się zna to nawet nie wie kiedy.
Ale po kolei co już sprawdziłem:
- kompresor działa ( jak na ostro podam mu plusa z akumulatora to zasprzęgla i chłód normalnie nawiewa ),
- bezpiecznik klimy obok OBD2 oraz przy okazji wszystkie inne
- kabelek od przekaźnika na podszybiu do sprzęgła ma przejście, bezpiecznik przy nim OK
- podpinając do komputera błędów nie ma, jak dam test przekaźnika klimy to sprzęgło działa
Gdzie tkwi problem? Jakieś sugestie?
Re: Lybra - nie włącza kompresora klimy
a nawiew masz? bo mnie ostatnio obraził się wentylator. Temperatura była ustawiona siła nawiewu też a nie dmuchało.
Była:
Lybra 2.4JTD Intensa '03
Lybra 2.4JTD Intensa '03
działa wszystko tylko nie włącza się sprężarka.
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Wojtek
Może czujnik temperatury wewnętrznej? To chyba od niego też zależy kiedy sprężarka się włącza?
Jest:
Avensis '15
Auris TS '13
G310R '17
Były:
500 '14
Lybra SW 1,9 jtd '03
MX-5 1,6 NB FL '02
Civic EJ9 '01
i wiele innych...
Avensis '15
Auris TS '13
G310R '17
Były:
500 '14
Lybra SW 1,9 jtd '03
MX-5 1,6 NB FL '02
Civic EJ9 '01
i wiele innych...
Albo czujnik ciśnienia w ukladzie, albo za slabe cisnienie w układzie 

Lancia Lybra Intensa SW 2,4 JTD 150KM
Lancia Lybra Berlina 1,9 JTD 115 KM --> 140KM by Ramzes na części
Lancia Lybra Berlina 1,9 JTD 115 KM --> 140KM by Ramzes na części
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Presostat nie puszcza. Albo uszkodzony albo za duże / za małe ciśnienie w układzie. Czujnik temperatury to tylko zewnętrzny jest brany pod uwagę. Poniżej bodajże 5 stopni kompresor nie zostanie załączony. ECU też ma do powiedzenia coś w tej sprawie, ale to tylko przy gwałtownym zapotrzebowaniu na moc - przy ostrym przyspieszaniu z pedałem gazu w podłodze kompresor jest rozłączany na 6 sekund przez ECU.
Nie. On służy do pomiaru przez centralkę klimatyzacji czy temperatura zadana została już osiągnięta. Jeśli tak, to układ schodzi w dół z parametrami aby utrzymywać już tylko tą temperaturę.miodzio pisze:Może czujnik temperatury wewnętrznej? To chyba od niego też zależy kiedy sprężarka się włącza?
-
- Forumowicz/ka
Jesteś tego pewny? Mam wrażenie, że w niezbyt upalne dni, zwłaszcza kiedy słońce nie świeci za mocno, kiedy temperatura na zewnątrz jest zbliżona do tej, którą mam ustawioną jako pożądaną w środku sprężarka nie działa przez cały czasKrzysiek82 pisze:Nie. On służy do pomiaru przez centralkę klimatyzacji czy temperatura zadana została już osiągnięta. Jeśli tak, to układ schodzi w dół z parametrami aby utrzymywać już tylko tą temperaturę.miodzio pisze:Może czujnik temperatury wewnętrznej? To chyba od niego też zależy kiedy sprężarka się włącza?
Jest:
Avensis '15
Auris TS '13
G310R '17
Były:
500 '14
Lybra SW 1,9 jtd '03
MX-5 1,6 NB FL '02
Civic EJ9 '01
i wiele innych...
Avensis '15
Auris TS '13
G310R '17
Były:
500 '14
Lybra SW 1,9 jtd '03
MX-5 1,6 NB FL '02
Civic EJ9 '01
i wiele innych...
Tak jak pisze krzysiek.
Ciśnienie w układzie
czujnik ciśnienia
Ciśnienie w układzie
czujnik ciśnienia
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
On mierzy temperaturę w środku kabiny. Tylko i wyłącznie. A żeby pomiar był dokładny, to producent włożył tam wentylatorek, aby temperatura była mierzona powietrza ze środka kabiny a nie z deski rozdzielczej nagrzanej elektroniką albo od komory silnika. Czujnik temperatury zewnętrznej (w lusterku) owszem ma wpływ na uruchomienie układu. Wszystko jest opisane w serwisówcemiodzio pisze:Jesteś tego pewny? Mam wrażenie, że w niezbyt upalne dni, zwłaszcza kiedy słońce nie świeci za mocno, kiedy temperatura na zewnątrz jest zbliżona do tej, którą mam ustawioną jako pożądaną w środku sprężarka nie działa przez cały czasKrzysiek82 pisze:Nie. On służy do pomiaru przez centralkę klimatyzacji czy temperatura zadana została już osiągnięta. Jeśli tak, to układ schodzi w dół z parametrami aby utrzymywać już tylko tą temperaturę.miodzio pisze:Może czujnik temperatury wewnętrznej? To chyba od niego też zależy kiedy sprężarka się włącza?

-
- Forumowicz/ka
Dzięki za wyjaśnienieKrzysiek82 pisze:On mierzy temperaturę w środku kabiny. Tylko i wyłącznie. A żeby pomiar był dokładny, to producent włożył tam wentylatorek, aby temperatura była mierzona powietrza ze środka kabiny a nie z deski rozdzielczej nagrzanej elektroniką albo od komory silnika. Czujnik temperatury zewnętrznej (w lusterku) owszem ma wpływ na uruchomienie układu. Wszystko jest opisane w serwisówcemiodzio pisze:Jesteś tego pewny? Mam wrażenie, że w niezbyt upalne dni, zwłaszcza kiedy słońce nie świeci za mocno, kiedy temperatura na zewnątrz jest zbliżona do tej, którą mam ustawioną jako pożądaną w środku sprężarka nie działa przez cały czasKrzysiek82 pisze:Nie. On służy do pomiaru przez centralkę klimatyzacji czy temperatura zadana została już osiągnięta. Jeśli tak, to układ schodzi w dół z parametrami aby utrzymywać już tylko tą temperaturę.miodzio pisze:Może czujnik temperatury wewnętrznej? To chyba od niego też zależy kiedy sprężarka się włącza?

Jest:
Avensis '15
Auris TS '13
G310R '17
Były:
500 '14
Lybra SW 1,9 jtd '03
MX-5 1,6 NB FL '02
Civic EJ9 '01
i wiele innych...
Avensis '15
Auris TS '13
G310R '17
Były:
500 '14
Lybra SW 1,9 jtd '03
MX-5 1,6 NB FL '02
Civic EJ9 '01
i wiele innych...
Dziś sprawdziłem czy mam czynnik w układzie ( śrubokrętem wciskając trzpień przy klimatyzacji ) a tam ZERO! Jak odkręciłem czarną zakrętkę był mały syk ( ostatnie tchnienie ).
Jak to jest z czynnikiem? tzn. on ulatuje z układu i nagle jest zero jak się długo klimy nie nabija? jeśli uciekł to wiadomo będzie ślad ultrafioletowy.
Szukam serwisu na poziomie na swojej okolicy....
Jak to jest z czynnikiem? tzn. on ulatuje z układu i nagle jest zero jak się długo klimy nie nabija? jeśli uciekł to wiadomo będzie ślad ultrafioletowy.
Szukam serwisu na poziomie na swojej okolicy....
To zależy czy masz gdzieś nieszczelność i jaka ona jest duża. Jeśli jest niewielka to trochę czasu zajmie zanim czynnik uleci, jak większa to wiadomo, chwila moment i ciśnienie zrobi swoje.
Jeśli układ masz szczelny to aby z wartości maksymalnej zeszło do zera potrzeba kilku lat. Mój ojciec tak miał, klima przestała chodzić, więc na serwis, a tam pusto mimo szczelnego układu. Dopiero później sobie przeliczył, że on klimy nie nabijał mimo, że samochód już 5 lat w domu jest. Wcześniej kto wie ile było czynnika w układzie.
Ślad będziesz miał jeśli ktoś przy nabijaniu czynnika dodał barwnika do niego.
Jeśli układ masz szczelny to aby z wartości maksymalnej zeszło do zera potrzeba kilku lat. Mój ojciec tak miał, klima przestała chodzić, więc na serwis, a tam pusto mimo szczelnego układu. Dopiero później sobie przeliczył, że on klimy nie nabijał mimo, że samochód już 5 lat w domu jest. Wcześniej kto wie ile było czynnika w układzie.
Ślad będziesz miał jeśli ktoś przy nabijaniu czynnika dodał barwnika do niego.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Ja nabijałem klimę 3 sezony temu więc na 100% jest dodany ultrafiolet.
Odgrzybiam co sezon.
pozdrawiam
Odgrzybiam co sezon.
pozdrawiam
Jeżeli nabijałeś klimę i jesteś pewien, że dodano barwnik to nic tylko lampa w dłoń i szukać nieszczelności, bo to 3 lata to trochę za mało, żeby cały czynnik się "zużył".
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Ja również straciłem cały czynnik. Po sprawdzeniu ultrafioletem okazało się, że rurka pod serwem hamulców zakończyła swój żywot ( woda + sól + niefortunna lokalizacja blisko wygłuszenia kabiny zrobiła z niej sito). Zakupiłem używane rurki i najgorsze de-montaż i montaż pół dnia pracy nie zbyt komfortowej. Należy wykręcić podstawę akumulatora, odkręcić rurki hamulcowe od pompy hamulcowej jak również pompy ABS-u, odkręcić zbiornik płynu wspomagania układu wspomagania kierownicy i odsunąć na bok, następnie wewnątrz kabiny zdjąć osłonę nad pedałami i poluzować pompkę sprzęgła aby dostać się do czterech śrub mocujących serwo hamulców (należy również odpiąć od pedałów trzpienie sprzęgła i hamulca). Po zdemontowaniu pompy ABS-u i serwa hamulca mamy dostęp do w/w rurek, delikatne kluczenie rurkami prawo-lewo, dół góra pozwoli na wymianę bez nadmiernego ich pogięcia. Następnie montaż w odwrotnej kolejności + odpowietrzenie sprzęgła i układu hamulcowego,Nie bawiłbym się w ich wymianę, niestety jeden warsztat w mojej miejscowości skutecznie mnie do tego zmobilizował oferując usługę demontażu i spawania za 650 zł.
Lancia Lybra 1.9JTD 2000r.