Witam
Po przejechani prawie 600 km nagle zapaliła się kontrolka silnika na trasie, ale negatywnych objawów żadnych. Przejechałem kolejne kilkanaście kilometrów dopóki nie stanąłem na światłach w najbliższej miejscowości. Wtedy 0 mocy i 190 KM samochodzik ledwo rozpędzał się do 50 km/h z przyspieszeniem pieszego. Przejechałem tak ze 400 m zaparkowałem zgasiłem silnik poczekałem chwilę i zapaliłem ponownie wszystko wróciło do normy oprócz kontrolki silnika która paliła się dalej. Komputer pokładowy wyświetlał napis skontroluj silnik. W podrzędnym warsztacie wykasowali mi błąd PO84 - Czujnik temperatury osadnika B14 ? nieciągły. Samochód jeździ dalej bez zastrzeżeń ale frapuje mnie co to takiego ten czujnik i za co odpowiada? Czy ktoś spotkał się z czymś takim bo warsztat jedynie wykasować błędy potrafił?
Delta III 1.9 TwinTurbo - czujnik temperatury osadnika B14
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Delta III 1.9 TwinTurbo - czujnik temperatury osadnika B14
Janek
-------------------------------------------------
Lancia Delta III 1.9 M-JET bi-turbo TwinTurbo diesel 190KM
-
Re: Delta III 1.9 TwinTurbo - czujnik temperatury osadnika B
Kod błędu który podałeś jest niepełny. Obstawiam, że jest to P2084 - Czujnik temp. na wejściu filtra cząstek stałych. Jeśli tak to sprawdź na początek połączenie czujnika z instalacją.
AR 159 2.4JTDm
Delta III 2.0Multijet
Delta III 2.0Multijet
-
Tak coś podejrzewałem, że to filtr cząstek. Na początku drogi za zakrętem wjechałem w spory kawał palety drewnianej, której nie sposób było zauważyć, a tym bardziej ominąć. Przekotłowało się to pod podwoziem, zjechałem na pobocze wywaliłem to do rowu i sprawdziłem tylko czy nic nie cieknie i nic nie zwisa.
Czujnik pewnie jest gdzieś przy wydechu więc może podłączenie albo czujnik trochę poturbowało. Na razie jeździ bez zastrzeżeń więc czekam.
Dzięki za informację
Czujnik pewnie jest gdzieś przy wydechu więc może podłączenie albo czujnik trochę poturbowało. Na razie jeździ bez zastrzeżeń więc czekam.
Dzięki za informację
Janek
-
- Imię: Tomek
Czy można wykasować błędy z komputera przez zdjęcie klemy? Obecnie mam OBD1 wiec jest to możliwe, istnieje również test spinaczowy (spinacz biurowy) ale to już historia motoryzacji 

Pozdrawiam
Tomasz
Pontiac Trans Sport SE 3,1 94'
Tomasz
Pontiac Trans Sport SE 3,1 94'
-
W Delcie nie da rady, ale można za kilkadziesiąt pln kupić kabelek plus darmowy multiecuscan i kasujemy błędy.tomekwind pisze:Czy można wykasować błędy z komputera przez zdjęcie klemy?
AR 159 2.4JTDm
Delta III 2.0Multijet
Delta III 2.0Multijet