Dedra 1.6 IE - zamek drzwi kierowcy

Awatar użytkownika
spontan13
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Piotr

Dedra 1.6 IE - zamek drzwi kierowcy

Post autor: spontan13 » 19 sie 2013, 11:57

Witam i mam bardzo pilną sprawę. Dzisiaj mnie zawiodła moja kochana Dedrunia ale i tak ją kocham i na żyletki nie oddam (czego chce moja żona).

Sprawa jest następująca - chodzi o zamek kierowcy a mianowicie o pazur chwytający w mechanizmie zamka od wewnątrz drzwi. Nie wiem jak to zrobił ale zablokował się w pozycji środkowej co powoduje to że nie ma opcji zatrzaśnięcia drzwi w żaden sposób. W drzwiach pasażera zrobiłem manualnie ten sam manewr i po pociągnięciu za wewnętrzny mechanizm otwierania ten ząb sam cofnął się do pozycji zero czyli otwartej lecz w drzwiach kierowcy nie pomaga nic ani zewnętrze ani wewnętrzny element mechaniczny otwierania drzwi a ząb nie cofa się. Próbowałem jeszcze elektrycznie wypinałem klemy wyciągałem cycusia aby sam ten silniczek cofnął tego zęba ale to nie działa.

1 pomysł miałem taki żeby dobrać się do tego zamka który jest na 3 śrubach 10 przykręcony lecz nie wiem jak rozebrać wewnętrzną cześć tapicerki drzwiowej. Proszę o praktyczne rady kogoś kto już to robił i wie jak to zrobić. Widziałem kilka śrubek na krzyżaka i rozebranie podpory na łokieć z sterowaniem elektrycznym szyby wydaje mi się łatwe ale co potem. Cały ten panel ciągnąć do góry czy jest on na zatrzaskach nie mam pojęcia.

Musze to zrobić dzisiaj i w jakiś sposób naprawić jeśli ktoś ma jakieś inne rady bądź sugestie proszę śmiało o pomoc każdy pomysł jest na wagę złota. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i ratunek dla mojej Dedruni :)

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Re: Derda 1.6 IE - zamek drzwi kierowcy

Post autor: Bichoń » 20 sie 2013, 14:40

Tapicerkę drzwi zdejmuje się naprawdę łatwo. Wszystkie śrubki dają się zlokalizować, niektóre mogą być za zaślepkami. Po odkręceniu wszystkich śrubek powinno dać się ją odchylić, jeżeli się daje odchylić - to ściągamy ją do góry (górna listwa wchodzi w szczelinę przy szybie, więc jedyny możliwy kierunek jej zdjęcia to do góry). W delcie trzeba jeszcze wykręcić bolec do zamykania zamka, nie wiem jak jest w dedrze.
Po zdjęciu tapicerki dostęp do zamka jest, ale przydadzą się małe zgrabne rączki... Proponuję najpierw odkręcić zamek (3 śruby o których wspominałeś), a potem pozdejmować cięgna. Zapamiętaj jak cięgna są założone, trzeba to będzie później poskładać do kupy.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

Awatar użytkownika
spontan13
Imię: Piotr

Post autor: spontan13 » 20 sie 2013, 16:11

Wczoraj po pracy miałem mało czasu ale zabrnąłem do martwego punktu czyli wypięcia zapinki szyby. nie umiałem wypiąć tego bolczyka od mechanizmu który jest z taką śmieszną spinką na dole szyby a przy okazji rozbroiłem cały mechanizm czytaj taką metalową płytę z dziurami do której szyba była przymocowana z mechanizmem jej otwierania. Potem musiałem łapać metal i szybę razem jak się osuwała masakra.

Na opadniętej szybie bez jej wyjęcia nie było możliwość wymontowania zamka. ale nie wpadłem na grzebanie przy zamkniętej szybie po omacku z wypięciem tych cięgieł od zamka zewnętrznego jedno i od wewnętrznego otwierania drugie cięgło. Przy okazji zamówiłem (zamek używany na allegro) a chciałem najpierw zajrzeć do starego bo może da się naprawić ale ze mnie matołek mechaniczny.

Masz może jakieś inne rady praktyczne lub też pomysł i doświadczenie na rozpięcie klipsa od tej pierońskiej szyby?

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 20 sie 2013, 18:00

Po pierwsze - na pewno nie da się wyciągnąć zamka przy zamkniętej szybie? On gabarytowo nie jest zbyt duży i jak to robiłem w delcie, to na pewno szyby w tych drzwiach nie wyjmowałem. Dedra może mieć nieco inną konstrukcję drzwi, ale spróbuj.
Co do plastikowego kołka na dole szyby - rzeczywiście, męczyłem się z tym kiedyś jak zmieniałem mechanizm szyby, łatwe to nie było. Z tyłu, po drugiej stronie, trzeba go ścisnąć - pęsetą, wąskimi szczypcami czy co tam masz w skrzynce z narzędziami. On ma dwa "skrzydełka", możesz najpierw popracować nad jednym i jak wejdzie w otwór szyby, to zabrać się za drugie (tylko tak, żeby pierwsze nie wypadło.
Jeżeli kupiłeś używany zamek, to przed zamontowaniem porządnie go wyczyść, ja pomoczyłem kilka dni w nafcie
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”