do tego osłony, odboje, poduszki których nie ma i robi się sporocarincton pisze:Zamienniki 4 sztuki 350 zl tj 1400 zl to nie malo, jesli ktos za auto da 5000 zl, dlatego mając to na uwadze poradziłem sprawdzenie sprawności amorów.

Moderator: stabraf
do tego osłony, odboje, poduszki których nie ma i robi się sporocarincton pisze:Zamienniki 4 sztuki 350 zl tj 1400 zl to nie malo, jesli ktos za auto da 5000 zl, dlatego mając to na uwadze poradziłem sprawdzenie sprawności amorów.
Alan pisze:No więc,korzystając z chwili czasu zrobiłem podsumowanie kosztów eksploatacji za ostatni rok...
Najpierw przypomnienie z zeszłego roku :
Części,materiały eksploatacyjne,opłaty ect po przejechaniu 46tyś Km 7757 PLN plus paliwo 20700pln razem 28457pln w półtorej roku. Stan na styczeń 2011.
Stan obecny (rok później) przejechane 30tyś km opłaty,części,naprawy,eksploatacja,duperele,fanaberie...wszystko spisane z kilkunastu stron tego tematu to: 5595 pln plus paliwo na 30tys km (zakładając spalanie na poziomie 8L/100km przy cenie 5.4pln) 12960pln co daje łączną sumę 18555pln
Sumując dwa i pół roku eksploatacji samochodu:
Części,naprawy,eksploatacja,opłaty,duperele,fanaberie 13352PLN
Paliwo potrzebne do pokonania 76tyś km 33660PLN
Co daje łączną sumę 47012 PLN
A ile Ty byś chciał za w miarę dobrą Kappę z podstawowym 2.0 20V?matfiej pisze:Dobrych egzemplarzy za 5 tysi sie nie kupujeFXX pisze:Dlatego podstawą jest kupno dobrego egzemplarza, a nie jeżdżącego trupa.
Dobrze, niech będzie: kappa to tani w utrzymaniu samochód, który naprawić się da młotkiem i srubokrętem u każdego "Pana Kazia", a i najważniejsze: ma tanie przednie amortyzatoryFXX pisze:A ile Ty byś chciał za w miarę dobrą Kappę z podstawowym 2.0 20V?matfiej pisze:Dobrych egzemplarzy za 5 tysi sie nie kupujeFXX pisze:Dlatego podstawą jest kupno dobrego egzemplarza, a nie jeżdżącego trupa.
8? 10 tysięcy? Tyle to można dać, ale za dobre 20V Turbo albo Coupe, a nie za zwykłego sedana z wolnossącym 2.0 czy Dieslem.
Jeśli chcemy się odnosić do cen części do Poloneza to wszystko tej wielkości będzie droższe, począwszy od Daewoo.
Przytaczasz tu ceny amortyzatorów przednich i zachwycasz się jak wysoka to jest cena, pomimo, że kolega nie pisze o SW... chyba trochę pomyłka. Za 350zł to masz najdroższe przednie amory na Allegro, tył do sedana w podobnej cenie. To wysoka cena? Imho bardzo normalna, wręcz niska jak na ten segment.
Jak już mówiłem, podstawa to kupić nie zajeżdżony egzemplarz, a taki w tych pieniądzach spokojnie się znajdzie biorąc pod uwagę fakt, który przytoczył Alan - to auto niemal asprzedawalne.
Nigdzie nic takiego nie napisałem.FXX pisze:A do kolegi matfiej - jeśli Kappa jest taka droga w utrzymaniu, to proszę napisz, co konkretnie jest tak drogiego
To powiem Ci tak, słabo rozmawiasz albo nie wiesz z kim rozmawiaćRafal77 pisze:korzystam bo cena usługi łeb urywa,pojęcie o Kappie bynajmniej u mnie w Stalowej Woli mają zerowe,cześci na serwisie Fiata ceny INTERKOSMOS.
Aaa czyli trzeba mieć, żeby móc się wypowiedzieć... to może kolega się pochwali ile tych 2.4 miałeś/zajechałeś. Jeśli odpowiedź brzmi 1 to chyba nie warto komentowaćJohnny pisze:Czyli nigdy nie miałeś 2.4 czyli koniec tematu pozdrawiam
Ps wpisz sobie na forum w wyszukiwarce "kappa panewki"
Dziwne... na poprzedniej stronie pisałeś coś o cenach części stojących na dość wysokim poziomie...matfiej pisze:Nigdzie nic takiego nie napisałem.FXX pisze:A do kolegi matfiej - jeśli Kappa jest taka droga w utrzymaniu, to proszę napisz, co konkretnie jest tak drogiego
Zatem pytam o jakich częściach i jakich cenach mówisz.matfiej pisze:Kappa była samochodem "luksusowym" w swoim czasie, a ceny części mimo że auto stare stoją na dość wysokim poziomie