Lybra 2.4 JTD - problem z uruchomieniem a wspom. kierownicy
Lybra 2.4 JTD - problem z uruchomieniem a wspom. kierownicy
Ostatnio odkryłem dziwną zależność, gdy wyłączę auto z mocno skręconymi kołami mam później problem z odpaleniem, wyprostowanie kół problem likwiduje i auto startuje.
Pytanie; jak wygląda sprawa wspomagania w Lybra 2.4 JTD? Podejrzewam że jest ciśnieniowe z silnika, być może jakiś wąż przepuszcza ale silnik jest na tyle głośny że ni cholery na ucho nie namierzę dziury. Podpowiecie które węże są od wspomagania?
pozdr.
Pytanie; jak wygląda sprawa wspomagania w Lybra 2.4 JTD? Podejrzewam że jest ciśnieniowe z silnika, być może jakiś wąż przepuszcza ale silnik jest na tyle głośny że ni cholery na ucho nie namierzę dziury. Podpowiecie które węże są od wspomagania?
pozdr.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2013, 8:05 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!!
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!!
Lybra 2.4 JTD SW
- andrzej1
- Przedstawiciel Regionalny
- Imię: andrzej
Re: Problem z uruchomieniem a wspomaganie kierownicy
kolego powiem tak nie wiem jak jest w Lybrze ale może sprawdź płyn do wspomagania bo może być mało lub pompa może już się kończyć 

Ostatnio zmieniony 10 paź 2013, 8:04 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: To jest LYBRA!
Powód: To jest LYBRA!
1. Lancia Kappa 2.0 dziewiąty cud świata.Była
2. Fiat Croma 1.9 Multi-Jet 150KM, BYŁA
3. Lancia Lybra 1,8 ben. sedan Była
4. Lancia Delta III 1.6 Platino od Dawida Była
5.Lancia Kappa 3.0 V6 24
Była
6. Lancia Ypsylon 1.2 V8 2004 rok Była
7. Lancia Thesis 2.0 TB 2002 rok
2. Fiat Croma 1.9 Multi-Jet 150KM, BYŁA
3. Lancia Lybra 1,8 ben. sedan Była
4. Lancia Delta III 1.6 Platino od Dawida Była
5.Lancia Kappa 3.0 V6 24

6. Lancia Ypsylon 1.2 V8 2004 rok Była
7. Lancia Thesis 2.0 TB 2002 rok
- dawid1107
- Forumowicz/ka
- Imię: mgOmichGD
- Kontakt:
andrzej1 pisze:kolego powiem tak nie wiem jak jest w Lybrze ale może sprawdź płyn do wspomagania bo może być mało lub pompa może już się kończyć
Nawet jak opieram rękę o kierownicę przy odpaleniu to słychać buczenie, bo pompa morduje koła, żeby obróciły.
P.S. Maglownica sucha? No i płyn musi być.
Wspomaganie jest hydrauliczne, a pompa wspomagania napędzana jest z paska wielorowkowego.Tie pisze:Ostatnio odkryłem dziwną zależność, gdy wyłączę auto z mocno skręconymi kołami mam później problem z odpaleniem, wyprostowanie kół problem likwiduje i auto startuje.
Pytanie; jak wygląda sprawa wspomagania w lybra 2,4 jtd? Podejrzewam że jest ciśnieniowe z silnika, być może jakiś wąż przepuszcza ale silnik jest na tyle głośny że ni cholery na ucho nie namierzę dziury. Podpowiecie które węże są od wspomagania?
pozdr.
Sprawdź poziom płynu, bo to, że masz problem z odpaleniem to prawdopodobnie skutek zbyt dużego oporu na pasku wielorowkowym. Dla pewności możesz zrzucić pasek i zobaczysz, że wtedy niezależnie od położenia kół, samochód będzie odpalał tak samo.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Re: Lybra 2.4 JTD - problem z uruchomieniem a wspom. kierown
Dzięki, po południu zerknę czy maglownica pływa i czy coś w zbiorniku jest.
Lybra 2.4 JTD SW
- meqqex
- Klubowicz
- Imię: Przemek
- Kontakt:
tak profilaktycznie ewentualna wymiana płynów
[Lancia_Lybra_SW_LX_1.9_JTD_85kW_2004R]
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II
Płynu jest dużo, mniej więcej tyle ile było miesiąc temu. Jutro wpełznę pod auto i obejrzę co pod spodem się dzieje, jednak zauważam że przy skręcaniu kół na wolnych obrotach czuć delikatne drżenie, nie wiem czy to normalne zachowanie czy jednak coś się krzaczy w pompie/maglownicy
Z poprzedniego auta mam nówkę STP 350 ml, na cały układ za mało, ale jako że jest mieszalny ze wszystkimi czerwonymi to wybiorę ile się da ze zbiorniczka i doleję. Wiem że to półśrodek ale brak kanału bardzo utrudnia robotę, zabawy pod lewarkiem są mało zabawne

Z poprzedniego auta mam nówkę STP 350 ml, na cały układ za mało, ale jako że jest mieszalny ze wszystkimi czerwonymi to wybiorę ile się da ze zbiorniczka i doleję. Wiem że to półśrodek ale brak kanału bardzo utrudnia robotę, zabawy pod lewarkiem są mało zabawne

Lybra 2.4 JTD SW
Ale ten problem z odpaleniem to na czym konkretnie polega? Nie kręci wcale czy słabo?
KAPPA TDS & JTD
Kręci normalnie, tylko silnik nie startuje.
Lybra 2.4 JTD SW
To nie wiem co to może mieć wspólnego ze wspomaganiem, raczej nic...
Chyba trzeba szukać gdzie indziej powodu, na początek diagnostyka komputerem by się przydała
Chyba trzeba szukać gdzie indziej powodu, na początek diagnostyka komputerem by się przydała
KAPPA TDS & JTD
Nie wiem, ale na prostych kołach problem nie występuje na skręconych tak, jeżeli to przypadek to wręcz nieprawdopodobny.
Na kompa wsiądę w przyszłym tygodniu przy okazji ponownego sprawdzenia przekaźnika i świec żarowych, świeczki były wykręcone i wyglądają ok, przekaźnik też wygląda dobrze a kontrolka miga. Z drugiej strony nie sprawdzałem świec amperomierzem więc może to one.
Na kompa wsiądę w przyszłym tygodniu przy okazji ponownego sprawdzenia przekaźnika i świec żarowych, świeczki były wykręcone i wyglądają ok, przekaźnik też wygląda dobrze a kontrolka miga. Z drugiej strony nie sprawdzałem świec amperomierzem więc może to one.
Lybra 2.4 JTD SW
Skoro miga to pewnie któraś jest spalona, świec żarowych nie sprawdza się "na wygląd".
Tylko, ze jtd zapali nawet przy spalonych wszystkich świecach (przy obecnych temperaturach) więc to raczej nie to...
Tylko, ze jtd zapali nawet przy spalonych wszystkich świecach (przy obecnych temperaturach) więc to raczej nie to...
KAPPA TDS & JTD
Tak, wiem, ale tak to jest jak coś się robi w biegu. Tak czy inaczej w przyszłym tygodniu sprawdzę czy innych błędów niż 0380 nie ma.
Lybra 2.4 JTD SW