Opony - jakie marki polecacie?
Odp: Opony - jakie marki polecacie?
A dlaczego nie przejść na 225/45R17? Popularny rozmiar, duży wybór opon i dobre ceny.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.blogspot.com
www.delta-HF.blogspot.com
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Re: Opony - jakie marki polecacie?
Się nie przychylaj, tylko tak zróbRicardus pisze:Coraz bardziej przychylam się do takiego rozwiązania.

Re: Odp: Opony - jakie marki polecacie?
Spójrz chociażby na Allegro, ceny firmowych opon są zbliżone do tych w rozmiarze 205/50 R17 i za 300zł to nówki firmowej nie kupisz.dawidson pisze:A dlaczego nie przejść na 225/45R17? Popularny rozmiar, duży wybór opon i dobre ceny.
http://www.delta-HF.blogspot.com
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
I właśnie tu mam dylemat bo nieraz słyszałem iż opony lepszej jakości nalezy ze względów bezpieczeństwa zawsze zakładać na tył, mimo iż auto ma nawet przedni napęd - opinia zasłyszana również u mechanika. Może ktoś kompetentny wyrazi swą opinię w tym temacie, chętnie poczytam.Jeśli masz 2 takie oponki, to nie lepiej kupić jakieś 2 firmowe nówki, wrzucić je na przód, a te używane dwie na tył. Na następną zimę dokupisz jeszcze 2 nowe i będziesz miał komplecik.
Pozdrawiam - Marian
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Wydaje mi się, że musisz się zaopatrzyć w mocną i dużą kawę jutro (albo dziśmarmal pisze:I właśnie tu mam dylemat bo nieraz słyszałem iż opony lepszej jakości nalezy ze względów bezpieczeństwa zawsze zakładać na tył, mimo iż auto ma nawet przedni napęd - opinia zasłyszana również u mechanika. Może ktoś kompetentny wyrazi swą opinię w tym temacie, chętnie poczytam.

W każdym innym przypadku - lepsze na tył

Z tym to jest jak z wojną Diesel vs. benzyna. Każdy ma swoje racje, ja osobiście spróbowałem obu ustawień i jeśli nie mam kompletu 4 jednakowych zimówek (nowych bądź równo zużytych) to preferuję lepsze opony mieć na przedniej osi (mowa o przednionapędowym samochodzie).
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Dzięki za potwierdzenie , niebawem przetestuję na kolejnym rondzie, dobrej nocki.Dudi pisze:Wydaje mi się, że musisz się zaopatrzyć w mocną i dużą kawę jutro (albo dziśmarmal pisze:I właśnie tu mam dylemat bo nieraz słyszałem iż opony lepszej jakości nalezy ze względów bezpieczeństwa zawsze zakładać na tył, mimo iż auto ma nawet przedni napęd - opinia zasłyszana również u mechanika. Może ktoś kompetentny wyrazi swą opinię w tym temacie, chętnie poczytam.), bo ten problem już był poruszony w tym temacie
![]()
. Ale żeby zaoszczędzić Ci dylematu, to tylko potwierdzę tą opinię, no chyba że na tył będziesz zawsze nówki zakładał, a na przodzie będą "slicki"
![]()
- to wtedy ogólnie pojęta tragedia Posejdona
![]()
W każdym innym przypadku - lepsze na tyłA na przód w miarę dobre
Pozdrawiam - Marian
Test Michelin
W linku wyżej są jasno wypisane wady i zalety każdego rozwiązania, dla samochodów przednio-, tylno- i czteronapędowych.
W linku wyżej są jasno wypisane wady i zalety każdego rozwiązania, dla samochodów przednio-, tylno- i czteronapędowych.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- kornel_95
- Klubowicz
- Imię: Kornel
Yokohama Ice Guard ig30 205/55/16
Mam takie pytanko.
Czy ktoś z was miał do czynienia z tymi oponami: Yokohama Ice Guard ig30 205/55/16
Jeśli tak to proszę o opinie
Czy ktoś z was miał do czynienia z tymi oponami: Yokohama Ice Guard ig30 205/55/16
JEST
Lancia Thema SW 2.0 turbo
BYŁA
Lancia Lybra 1.9JTD
Lancia Kappa 2.4jtd
Alfa Romeo 166 3.0 Sportronic
Alfa Romeo 166 2.5 Sportronic
Lancia Thema SW 2.0 turbo

BYŁA
Lancia Lybra 1.9JTD
Lancia Kappa 2.4jtd
Alfa Romeo 166 3.0 Sportronic
Alfa Romeo 166 2.5 Sportronic
- artnam
- Forumowicz/ka
- Imię: Artur
Akurat z tym modelem nie miałem do czynienia, ale ogólnie markę Yokohama moge jak najbardziej polecić, w jednym samochodzie mam zimówki tej firmy, w drugim letnie i są naprawde super, nawet jakość gumy jest zupełnie inna niż np Michelina, łatwiej się je czyści (mimo to , że Michelin to dot 09, a Yokohama 06, na Michelinie widać spękania, Yokohama jest nadal elastyczna i nie popękana). Wiem, że to co napisałem nie jest wyznacznikiem bezpieczeństwa czy trwałości, ale to opony marki premium i ich żywotność i jakość będzie lepsza niż Dębicy czy Fuldy.
Osobiście posiadam i polecam Nokian wr A3 i śmiało mogę powiedzieć że jest to bardzo dobra opona na zimę.....Mieszkam na wsi i nie raz miałem okazję jeździć po śniegach wszelakich 

było:Talbot solara1.6......126P 86r.....mazda323 92r
jest:lybra2.0 99r.....citroen C4 coupe 1.6 2004r.....thesis 2.0TB 2002r .......żona i dwójka synów

jest:lybra2.0 99r.....citroen C4 coupe 1.6 2004r.....thesis 2.0TB 2002r .......żona i dwójka synów

Co do lepszych opon to jak mamy przedni napęd to lepsze na przód na 100%. Spróbujcie zahamować mając np. zimowe z tyłu i letnie z przodu... tragedia, teraz zamieńcie miejscami i... o niebo lepiej... (nie dość, że samochody mają lepsze hamulce z przodu to jeszcze musimy nimi kierować). W takiej konfiguracji trzeba tylko uważać na tył bo może rzucać (przy spokojnej jeździe nawet do opanowania). Jeżeli napęd jest na tył to tak naprawdę tylko komplet zimówek daje radę, ponieważ tył odpowiada za napęd i możemy "normalnie" ruszyć, a przód jak pisałem wyżej (sam przód lub tył nie rozwiązują problemu nawet w połowie).
Były - Polonez Caro 1,6; Mondeo II Kombi 1,8TD; Lybra SW 2,4 jtd
Jest - C3 Picasso 1,6VTi Exclusive
Jest - C3 Picasso 1,6VTi Exclusive
- wojciech711
- Klubowicz
- Imię: Wojciech
Re: Yokohama Ice Guard ig30 205/55/16
ponawiam pytaniekornel_95 pisze:Mam takie pytanko.

może ktoś miał z nimi bezpośrednio do czynienia
JEST
Lancia Kappa Coupe 2.0 16v turbo
Lancia Kappa BI-Color 2.4jtd
Miss Zlotu Sypniewo 2013
Pierwsza V-ce Miss Zlotu Sielpia 2011
BYŁA
Lancia Lybra 2.4jtd
Lancia Kappa Coupe 2.0 16v turbo
Lancia Kappa BI-Color 2.4jtd
Miss Zlotu Sypniewo 2013

Pierwsza V-ce Miss Zlotu Sielpia 2011

BYŁA
Lancia Lybra 2.4jtd
Odp: Opony - jakie marki polecacie?
A teraz tak szczerze: miałeś okazję testować to osobiście i np jeździć RWD z letnimi oponami z tyłu? Podobnie FWD?giegies pisze:Co do lepszych opon to jak mamy przedni napęd to lepsze na przód na 100%. Spróbujcie zahamować mając np. zimowe z tyłu i letnie z przodu... tragedia, teraz zamieńcie miejscami i... o niebo lepiej... (nie dość, że samochody mają lepsze hamulce z przodu to jeszcze musimy nimi kierować). W takiej konfiguracji trzeba tylko uważać na tył bo może rzucać (przy spokojnej jeździe nawet do opanowania). Jeżeli napęd jest na tył to tak naprawdę tylko komplet zimówek daje radę, ponieważ tył odpowiada za napęd i możemy "normalnie" ruszyć, a przód jak pisałem wyżej (sam przód lub tył nie rozwiązują problemu nawet w połowie).
Próbowałem hamować skracać i jeździć mając letnie opony z przodu i zimowe z tyłu - zarówno w FWD jak i RWD. byłbym BARDZO ostrożny formułując stwierdzenia o tym, że w FWD lepsze opony na przedniej osi to super opcja. W wypadku RWD kompletnie nie wchodzi to grę... Polecam hamowanie na łuku drogi gdy mamy z tyłu letnie opony. Ciekawi mnie jak to opanować kompletnie nie mając trakcji na tylnej :/
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Re: Odp: Opony - jakie marki polecacie?
A już mi się nie chciało tego pisaćdawidson pisze:A teraz tak szczerze: miałeś okazję testować to osobiście i np jeździć RWD z letnimi oponami z tyłu? Podobnie FWD?giegies pisze:Co do lepszych opon to jak mamy przedni napęd to lepsze na przód na 100%. Spróbujcie zahamować mając np. zimowe z tyłu i letnie z przodu... tragedia, teraz zamieńcie miejscami i... o niebo lepiej... (nie dość, że samochody mają lepsze hamulce z przodu to jeszcze musimy nimi kierować). W takiej konfiguracji trzeba tylko uważać na tył bo może rzucać (przy spokojnej jeździe nawet do opanowania). Jeżeli napęd jest na tył to tak naprawdę tylko komplet zimówek daje radę, ponieważ tył odpowiada za napęd i możemy "normalnie" ruszyć, a przód jak pisałem wyżej (sam przód lub tył nie rozwiązują problemu nawet w połowie).
Próbowałem hamować skracać i jeździć mając letnie opony z przodu i zimowe z tyłu - zarówno w FWD jak i RWD. byłbym BARDZO ostrożny formułując stwierdzenia o tym, że w FWD lepsze opony na przedniej osi to super opcja. W wypadku RWD kompletnie nie wchodzi to grę... Polecam hamowanie na łuku drogi gdy mamy z tyłu letnie opony. Ciekawi mnie jak to opanować kompletnie nie mając trakcji na tylnej :/