Opony - jakie marki polecacie?

dawidson

Odp: Opony - jakie marki polecacie?

Post autor: dawidson » 17 lis 2013, 1:29

A dlaczego nie przejść na 225/45R17? Popularny rozmiar, duży wybór opon i dobre ceny.

"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.blogspot.com

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Re: Opony - jakie marki polecacie?

Post autor: Dudi » 17 lis 2013, 2:00

Ricardus pisze:Coraz bardziej przychylam się do takiego rozwiązania.
Się nie przychylaj, tylko tak zrób : ok2 :
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Re: Odp: Opony - jakie marki polecacie?

Post autor: FXX » 17 lis 2013, 2:34

dawidson pisze:A dlaczego nie przejść na 225/45R17? Popularny rozmiar, duży wybór opon i dobre ceny.

http://www.delta-HF.blogspot.com
Spójrz chociażby na Allegro, ceny firmowych opon są zbliżone do tych w rozmiarze 205/50 R17 i za 300zł to nówki firmowej nie kupisz.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
marmal
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: marmal » 17 lis 2013, 2:38

Jeśli masz 2 takie oponki, to nie lepiej kupić jakieś 2 firmowe nówki, wrzucić je na przód, a te używane dwie na tył. Na następną zimę dokupisz jeszcze 2 nowe i będziesz miał komplecik.
I właśnie tu mam dylemat bo nieraz słyszałem iż opony lepszej jakości nalezy ze względów bezpieczeństwa zawsze zakładać na tył, mimo iż auto ma nawet przedni napęd - opinia zasłyszana również u mechanika. Może ktoś kompetentny wyrazi swą opinię w tym temacie, chętnie poczytam.
Pozdrawiam - Marian

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 17 lis 2013, 2:45

marmal pisze:I właśnie tu mam dylemat bo nieraz słyszałem iż opony lepszej jakości nalezy ze względów bezpieczeństwa zawsze zakładać na tył, mimo iż auto ma nawet przedni napęd - opinia zasłyszana również u mechanika. Może ktoś kompetentny wyrazi swą opinię w tym temacie, chętnie poczytam.
Wydaje mi się, że musisz się zaopatrzyć w mocną i dużą kawę jutro (albo dziś : gafa : ), bo ten problem już był poruszony w tym temacie :roll: ;) . Ale żeby zaoszczędzić Ci dylematu, to tylko potwierdzę tą opinię, no chyba że na tył będziesz zawsze nówki zakładał, a na przodzie będą "slicki" :roll: :) - to wtedy ogólnie pojęta tragedia Posejdona ;)
W każdym innym przypadku - lepsze na tył :!: A na przód w miarę dobre :-P
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 17 lis 2013, 2:51

Z tym to jest jak z wojną Diesel vs. benzyna. Każdy ma swoje racje, ja osobiście spróbowałem obu ustawień i jeśli nie mam kompletu 4 jednakowych zimówek (nowych bądź równo zużytych) to preferuję lepsze opony mieć na przedniej osi (mowa o przednionapędowym samochodzie).
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
marmal
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: marmal » 17 lis 2013, 2:54

Dudi pisze:
marmal pisze:I właśnie tu mam dylemat bo nieraz słyszałem iż opony lepszej jakości nalezy ze względów bezpieczeństwa zawsze zakładać na tył, mimo iż auto ma nawet przedni napęd - opinia zasłyszana również u mechanika. Może ktoś kompetentny wyrazi swą opinię w tym temacie, chętnie poczytam.
Wydaje mi się, że musisz się zaopatrzyć w mocną i dużą kawę jutro (albo dziś : gafa : ), bo ten problem już był poruszony w tym temacie :roll: ;) . Ale żeby zaoszczędzić Ci dylematu, to tylko potwierdzę tą opinię, no chyba że na tył będziesz zawsze nówki zakładał, a na przodzie będą "slicki" :roll: :) - to wtedy ogólnie pojęta tragedia Posejdona ;)
W każdym innym przypadku - lepsze na tył :!: A na przód w miarę dobre :-P
Dzięki za potwierdzenie , niebawem przetestuję na kolejnym rondzie, dobrej nocki.
Pozdrawiam - Marian

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 17 lis 2013, 3:00

Test Michelin

W linku wyżej są jasno wypisane wady i zalety każdego rozwiązania, dla samochodów przednio-, tylno- i czteronapędowych.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
kornel_95
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Kornel

Yokohama Ice Guard ig30 205/55/16

Post autor: kornel_95 » 18 lis 2013, 23:50

Mam takie pytanko.
Czy ktoś z was miał do czynienia z tymi oponami: Yokohama Ice Guard ig30 205/55/16
Jeśli tak to proszę o opinie
JEST

Lancia Thema SW 2.0 turbo :)
BYŁA
Lancia Lybra 1.9JTD
Lancia Kappa 2.4jtd
Alfa Romeo 166 3.0 Sportronic
Alfa Romeo 166 2.5 Sportronic

Awatar użytkownika
artnam
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artur

Post autor: artnam » 19 lis 2013, 10:39

Akurat z tym modelem nie miałem do czynienia, ale ogólnie markę Yokohama moge jak najbardziej polecić, w jednym samochodzie mam zimówki tej firmy, w drugim letnie i są naprawde super, nawet jakość gumy jest zupełnie inna niż np Michelina, łatwiej się je czyści (mimo to , że Michelin to dot 09, a Yokohama 06, na Michelinie widać spękania, Yokohama jest nadal elastyczna i nie popękana). Wiem, że to co napisałem nie jest wyznacznikiem bezpieczeństwa czy trwałości, ale to opony marki premium i ich żywotność i jakość będzie lepsza niż Dębicy czy Fuldy.

Awatar użytkownika
tacitus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Mikuś

Post autor: tacitus » 20 lis 2013, 13:40

Osobiście posiadam i polecam Nokian wr A3 i śmiało mogę powiedzieć że jest to bardzo dobra opona na zimę.....Mieszkam na wsi i nie raz miałem okazję jeździć po śniegach wszelakich ;-)
było:Talbot solara1.6......126P 86r.....mazda323 92r
jest:lybra2.0 99r.....citroen C4 coupe 1.6 2004r.....thesis 2.0TB 2002r .......żona i dwójka synów ;-)
Obrazek

giegies
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: giegies » 20 lis 2013, 15:12

Co do lepszych opon to jak mamy przedni napęd to lepsze na przód na 100%. Spróbujcie zahamować mając np. zimowe z tyłu i letnie z przodu... tragedia, teraz zamieńcie miejscami i... o niebo lepiej... (nie dość, że samochody mają lepsze hamulce z przodu to jeszcze musimy nimi kierować). W takiej konfiguracji trzeba tylko uważać na tył bo może rzucać (przy spokojnej jeździe nawet do opanowania). Jeżeli napęd jest na tył to tak naprawdę tylko komplet zimówek daje radę, ponieważ tył odpowiada za napęd i możemy "normalnie" ruszyć, a przód jak pisałem wyżej (sam przód lub tył nie rozwiązują problemu nawet w połowie).
Były - Polonez Caro 1,6; Mondeo II Kombi 1,8TD; Lybra SW 2,4 jtd
Jest - C3 Picasso 1,6VTi Exclusive

Awatar użytkownika
wojciech711
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Wojciech

Re: Yokohama Ice Guard ig30 205/55/16

Post autor: wojciech711 » 20 lis 2013, 19:01

kornel_95 pisze:Mam takie pytanko.
Czy ktoś z was miał do czynienia z tymi oponami: Yokohama Ice Guard ig30 205/55/16
Jeśli tak to proszę o opinie
ponawiam pytanie :D chodzi tylko i wyłącznie o ten model opon Ice Guard ig30 YOKOHAMA 205/55/16:D inne nas nie interesują
może ktoś miał z nimi bezpośrednio do czynienia
JEST
Lancia Kappa Coupe 2.0 16v turbo
Lancia Kappa BI-Color 2.4jtd
Miss Zlotu Sypniewo 2013 :D
Pierwsza V-ce Miss Zlotu Sielpia 2011 :)
BYŁA
Lancia Lybra 2.4jtd

dawidson

Odp: Opony - jakie marki polecacie?

Post autor: dawidson » 20 lis 2013, 20:33

giegies pisze:Co do lepszych opon to jak mamy przedni napęd to lepsze na przód na 100%. Spróbujcie zahamować mając np. zimowe z tyłu i letnie z przodu... tragedia, teraz zamieńcie miejscami i... o niebo lepiej... (nie dość, że samochody mają lepsze hamulce z przodu to jeszcze musimy nimi kierować). W takiej konfiguracji trzeba tylko uważać na tył bo może rzucać (przy spokojnej jeździe nawet do opanowania). Jeżeli napęd jest na tył to tak naprawdę tylko komplet zimówek daje radę, ponieważ tył odpowiada za napęd i możemy "normalnie" ruszyć, a przód jak pisałem wyżej (sam przód lub tył nie rozwiązują problemu nawet w połowie).
A teraz tak szczerze: miałeś okazję testować to osobiście i np jeździć RWD z letnimi oponami z tyłu? Podobnie FWD?

Próbowałem hamować skracać i jeździć mając letnie opony z przodu i zimowe z tyłu - zarówno w FWD jak i RWD. byłbym BARDZO ostrożny formułując stwierdzenia o tym, że w FWD lepsze opony na przedniej osi to super opcja. W wypadku RWD kompletnie nie wchodzi to grę... Polecam hamowanie na łuku drogi gdy mamy z tyłu letnie opony. Ciekawi mnie jak to opanować kompletnie nie mając trakcji na tylnej :/

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Re: Odp: Opony - jakie marki polecacie?

Post autor: Dudi » 20 lis 2013, 20:58

dawidson pisze:
giegies pisze:Co do lepszych opon to jak mamy przedni napęd to lepsze na przód na 100%. Spróbujcie zahamować mając np. zimowe z tyłu i letnie z przodu... tragedia, teraz zamieńcie miejscami i... o niebo lepiej... (nie dość, że samochody mają lepsze hamulce z przodu to jeszcze musimy nimi kierować). W takiej konfiguracji trzeba tylko uważać na tył bo może rzucać (przy spokojnej jeździe nawet do opanowania). Jeżeli napęd jest na tył to tak naprawdę tylko komplet zimówek daje radę, ponieważ tył odpowiada za napęd i możemy "normalnie" ruszyć, a przód jak pisałem wyżej (sam przód lub tył nie rozwiązują problemu nawet w połowie).
A teraz tak szczerze: miałeś okazję testować to osobiście i np jeździć RWD z letnimi oponami z tyłu? Podobnie FWD?

Próbowałem hamować skracać i jeździć mając letnie opony z przodu i zimowe z tyłu - zarówno w FWD jak i RWD. byłbym BARDZO ostrożny formułując stwierdzenia o tym, że w FWD lepsze opony na przedniej osi to super opcja. W wypadku RWD kompletnie nie wchodzi to grę... Polecam hamowanie na łuku drogi gdy mamy z tyłu letnie opony. Ciekawi mnie jak to opanować kompletnie nie mając trakcji na tylnej :/

A już mi się nie chciało tego pisać : ok2 : :D
Dudi
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe”