Kappa JTD - czujnik EGR co to jest ?
Wyskoczyly mi takie blędy jak podlaczyli mi auto do komputera
EGR(???????)
Czujnik temperatury wody(co to moze byc ?)
Klucz elektroniczny (mam trojkątny klucz z przyciskiem - do czego sluzy ten przycisk czy aby on nie owiera i zamyka zdalnie auta?)
Hay mam problem w Fiacie powiedzieli mi ze mam walnięty czujnik EGR ale sami nie wiedzą co to jest za czujnik, coś tam pod nosem jeden mechanik jęknoł ze to coś związane ze spalinami(czujnik spalin) ale zaraz gdzies uciekł i juz sie nie pojawił hehe(fachowcy z serwisu) moze ktos z was mial ten problem??
Ogolnie to chodzi o to ze auto nie ma takiego przyspieszenia jak powinno miec,mi sie widzi ze przeplywomierz siadl albo turbina ale goscie w fiacie mowią ze by im wyskoczyło na komputerze a nie chce wymienić tego czujnika EGR za 700zl i zeby sie okazalo ze to nic nie da i przeplywomierz musze wymienic i tak ...prosze o pomoc
EGR(???????)
Czujnik temperatury wody(co to moze byc ?)
Klucz elektroniczny (mam trojkątny klucz z przyciskiem - do czego sluzy ten przycisk czy aby on nie owiera i zamyka zdalnie auta?)
Hay mam problem w Fiacie powiedzieli mi ze mam walnięty czujnik EGR ale sami nie wiedzą co to jest za czujnik, coś tam pod nosem jeden mechanik jęknoł ze to coś związane ze spalinami(czujnik spalin) ale zaraz gdzies uciekł i juz sie nie pojawił hehe(fachowcy z serwisu) moze ktos z was mial ten problem??
Ogolnie to chodzi o to ze auto nie ma takiego przyspieszenia jak powinno miec,mi sie widzi ze przeplywomierz siadl albo turbina ale goscie w fiacie mowią ze by im wyskoczyło na komputerze a nie chce wymienić tego czujnika EGR za 700zl i zeby sie okazalo ze to nic nie da i przeplywomierz musze wymienic i tak ...prosze o pomoc
Układ EGR to uklad recyrkulacji gazów wydechowych. Powoduje zmniejszenie ilości szkodliwych dla środowiska tlenków azotu (NOx) przez obniżenie temperatury spalania. Właściwie układ ten można odłączyć, a osiągi silnika wzrosną.
ten przycisk na Twoim kluczyku to sterowanie centralnym zamkiem w autku. 

Witam
Tak jak napisał Makek EGR to układ recylkulacji i dopalania spalin.
Układy te funkcjonują w silnikach diesla 2,4 TDS i 2,4 JTD. Uszkadza sie zawór podcisnieniowy który powinien odcinać recylkulacje przy wiekszym obciążeniu silnika. Gdy zawór jest udszkodzony spaliny sa tłoczone do kolektora ssacego co zubaża skład mieszanki i auto "nie ciągnie" - tyle teorii.
Uszkodzenia zaworu sterującego są dosyć czeste w tych silnikach. Wydatek 600 zł na nowy zawór jest bezsensowny.
Moim zdanim najlepszą matoda jest zaślepienie układu podkladkami na kolektorze wydechowym i ssacym. Cały czas jezdze na zaslepionym układzie (juz trzeci diesel) - środowisko moze odrobine na tym cierpi ale auto chodzi jak burza.
Pozdrawiam
Tak jak napisał Makek EGR to układ recylkulacji i dopalania spalin.
Układy te funkcjonują w silnikach diesla 2,4 TDS i 2,4 JTD. Uszkadza sie zawór podcisnieniowy który powinien odcinać recylkulacje przy wiekszym obciążeniu silnika. Gdy zawór jest udszkodzony spaliny sa tłoczone do kolektora ssacego co zubaża skład mieszanki i auto "nie ciągnie" - tyle teorii.
Uszkodzenia zaworu sterującego są dosyć czeste w tych silnikach. Wydatek 600 zł na nowy zawór jest bezsensowny.
Moim zdanim najlepszą matoda jest zaślepienie układu podkladkami na kolektorze wydechowym i ssacym. Cały czas jezdze na zaslepionym układzie (juz trzeci diesel) - środowisko moze odrobine na tym cierpi ale auto chodzi jak burza.
Pozdrawiam
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: Kappa JTD - czujnik EGR co to jest ?
Witam
a gdzie dokladniej znajduje sie zawor od ukladu EGR ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Duza gruszka podcisnieniowa nad turbiną. Dochodzi do niej węzyk podcisnieniowy z elektrozaworu z podszybia.adams284 pisze:Witam
Pozdrawiam
Od tego zaworu idzie rura (jak nierdzewka) w oplocie termicznym do kolektora ssącego.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

- Dawka
- Forumowicz/ka
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Trochę odkop ale moje pytanie tutaj pasuje, po zgaszeniu auta coś pyrkało sobie przy ścianie grodziowej, od tego czegoś wychodzi właśnie wspomniany wężyk do gruchy od EGR ściągnąłem ten wężyk i nagle psssst poleciało trochę powietrza i przestało pyrkać to ustrojstwo, czy to właśnie oznacza że mój zawór EGR jest "zabity" i ciśnienie z tego wężyka nie jest w stanie go już regulować ??
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
To ze brzęczy elektrozawór na scianie grodziowej to dobrze. Znaczy sie działaDawka pisze:Trochę odkop ale moje pytanie tutaj pasuje, po zgaszeniu auta coś pyrkało sobie przy ścianie grodziowej, od tego czegoś wychodzi właśnie wspomniany wężyk do gruchy od EGR ściągnąłem ten wężyk i nagle psssst poleciało trochę powietrza i przestało pyrkać to ustrojstwo, czy to właśnie oznacza że mój zawór EGR jest "zabity" i ciśnienie z tego wężyka nie jest w stanie go już regulować ??

Ale zaślep sobie EGR. Niczym nie szkodzisz silnikowi, a sam zyskasz ze nie zatnie Ci sie zawór w pozycji otwarty gdzies w trasie i stracisz moc bo spaliny bedą leciec do dolotu zamiast napędzac turbo. Pozatym silnik będzie czystszy po stronie dolotu

Grucha EGR jest sterowana podcisnieniowo - jest tam membrama która pod wpływem zasysanego powietrza poprzez elektorzawór (pyrkający) uchyla sie i dozuje spaliny nierdzewną rurką w takim oplocie z włókna szklanego do dolotu.
Zaslepic najwygodniej przy wlocie recyrkulacji do kolektora - na końcu rurki nierdzewki - owalna uszczelka np z puszki po piwie i gotowe

Najlepiej zaślepic przed zaworem EGR zaraz na kolektorze, ale weź człowieku po 10 latach rusz krórąś z śrub

Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW

Zawór EGR to nie tylko zatruwanie środowiska a wręcz odwrotnie wzbogacenie mieszanki i norma Euro 5 już nie pozwoli na takie oszustwo samego siebie i zaślepienie tego zaworu, Kappa to jeszcze stara technologia co pozwala na takie sztuki w nowszych autach taki numer nie przechodzi. Jestem za sprawnym zaworem i nigdy go nie zaślepiam nawet na wyraźne życzenie
.

-
- Forumowicz/ka
- Imię: Dawid
podepnę się pod temat, ma ktoś fotki jak to wykonać?
ITALIA to kraj pięknych i szybkich samochodów
napewno nigdy nie kupię niemca, chyba że do katowania po łace
napewno nigdy nie kupię niemca, chyba że do katowania po łace

Nie ma tam żadnej filozofii, jedynie zamiast blaszki z puszki piwnej radził bym użyć trochę grubszej blaszki, tu filmik dla 1,9 jtd
KAPPA TDS & JTD