Nie wiem co jest grane. Po włączeniu świateł jedna z lamp mrugnie i gaśnie. Wymieniłem żarówkę i nic się nie zmienia. Jednak raz na kilka razy lampa zapala się i jest ok. Może ktoś z was wie co z tym zrobić.
Mam nadzieję że to nie przetwornica. POMOCY
Czasami uda mi się odpalić światło na postoju ale w czasie jazdy gaśnie. Sprawdzałem przez 15 minut na postoju i palą a w czasie jazdy klops. Muszę jeszcze raz całą elektrykę sprawdzić. Załóżmy jednak że elektryka jest ok, co może być przyczyną?
Ja stawiam na Tolka Banana!
Moim zdaniem to elektryka, jak jedziesz skaczą kabelki, kostki, itp. robi się zwarcie i przestaje świecić, później inaczej się układa i świeci!
Jak stoisz to świeci bo nie ma zwarcia....
Reflektor który kupiłem miał uszkodzoną przetwornicę i wymieniłem ją na tą z potrzaskanego leflektora. Tylko że ta stara potłuczona świeciła. Zamienie przetwornicę i zobaczę o co biega.
Stawiam, ze jest to przetwornica. Sam przerabiałem ten temat i były identyczne objawy. Niestety problem polega na dostepności nawet używanej przetwornicy.
Nie powiem żeby była to pocieszająca wiadomośc.
Czy przetwornicę da się w jakiś sposób naprawić, zregenerować? Jeżeli nie to gdzie mogę takową zakupić (może jakiś zamiennik) oryginał jest cholernie drogi.
Jeżeli i zlączka doprowadzająca prąd sprawna to można tak jak koledzy radzili zamienić przetwornice miejscami i wtedy mamy 100% pewności co do uszkodzenia przetwornicy. Przetwornice lepiej wymienić na taką samą bo raz nie trzeba przerabiać przewodów, dwa - istnieje groźba świecenia z róźnymi jasnościami reflektorów. Mogą ale nie muszą - warto się zabezpieczyć możliwością zwrotu jeśli różnice będą zbyt duże. W przetwornicach często wysiadaja transformatorki, robią się zimne luty itp. Można to oczywiście próbować naprawiać jak każde urządzenie elektroniczne, niestety z powodu problemów z dostępnościa części często nie da się naprawić i trzeba wymienić na nową. Istnieja firmy specjalizujące się w naprawch lamp ksenonowych i tam radzę się zwrócić o pomoć, albo naprawia przetwornicę albo dopasują inną.
Niestety brak jest zamienników, przetwornice z Alfy lub Fiata np Stilo z tego co wiem nie pasują. Proponuję zapomnieć o modernizaji instalacji na własną rękę, lub w kiepskim warsztacie elektrycznym. Ale te profesjonalne zajmujace się ksenonami podejrzewam, ze nie będą w stanie ci pomóc. Jedyne rozwiazanie to znalezienie innej oryginalnej przetwornicy od Kappy. Musisz szukać np na allegro u ludzi którzy handlują lampami przetwornicami itp. Ja tak znalazłem. Miałem szczęście. I tobie tego życzę. Naprawy mojej prztwornicy nikt nie chciał sie podjąć. Całość jest zalana w żywicy. Pozdrawiam.