Lancia R.I.P. ?

Znalazłeś, widziałeś lub wiesz gdzie stoi jakaś Lancia, zdezelowana, na szrocie czy gdzieś w stodole... podziel się z nami tą informacją.
Znasz jakąś ciekawą stronę internetową poświęconą Lancii? Podziel się z nami dodając tutaj jej adres!
Tylko odnośniki dotyczące Lancii lub blisko z nią spokrewnione.
W dziale nie zamieszczamy linków do ogłoszeń, które za jakiś czas stracą ważność!
Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Re: LANCIA R.I.P.

Post autor: Nat » 11 lut 2014, 10:26

On go wyprostował nadzwyczaj boleśnie, tylko że dla GM,a nie dla FIATa. ;) Nieźle wydymał amerykańców, na półtora miliarda euro.
Tylko że nie w taki sposób buduje się sprawne przedsiębiorstwo motoryzacyjne, tylko za pomocą atrakcyjnych, niezawodnych modeli wspartych (niestety?) bardzo silnym marketingiem i PR.
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 11 lut 2014, 10:31

Nat pisze:On go wyprostował nadzwyczaj boleśnie, tylko że dla GM,a nie dla FIATa. ;)
Nic innego nie miałem na myśli :)
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
broker
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: broker » 11 lut 2014, 19:55

Daimler pozbył się Chrysler'a, bo nie miał na niego pomysłu a sam był bardzo dochodowy. Całkowite przeciwieństwo FIAT'a.

Udział Chrysler Group w rynku USA pod rządami Fiata:

2009 - 8,90%
2010 - 9,36%
2011 - 10,71%
2012 - 11,40%
2013 - 11,54%
2014 - 12,56% (styczeń)

A najważniejsze premiery dopiero przed nami. Chrysler ciągle bazuje w dużej mierze na starych, zmodernizownaych modelach.
Lancia Delta III, 1.4 multiair 140 KM, Colore Nero Magma
Fiat Punto Evo, 1.4 77 KM

Awatar użytkownika
faraon
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Imię: Andrzej

Post autor: faraon » 11 lut 2014, 21:18

Sebastian pisze:Po Lybrze SW wiedziałem, że "muszę" kupić 159 SW - zarówno przez czynnik zwany "emocje" jak i ten bardziej przyziemny "pragmatyzm". Za lat kilka, przy zmianie 159 na coś innego, nie wiem z czego będę miał możliwość wybierać (na nowe auto zwyczajnie mnie stać najprawdopodobniej nie będzie) - już po Lybrze tak naprawdę była pustka a teraz jest jeszcze gorzej.
Wiesz .... mieliśmy różne auta (Ty Lybra - ja kappaSW), ale myśli, emocje i pragmatyzm taki sam.

Pytasz z czego będziesz miał możliwość wybierać z kilka lat. Ot zagwozdka :)

Mój Irek powiedział, że ja kupię coś co dzisiaj nazywa się Fiat Freemont.

Maybe :roll:
Samochodem kieruje głowa. Ręce i nogi to tylko robole ...
Niewidomy może jeździć samochodem ..... - jako pasażer ....

ZAPRASZAM DO SKLEPIKU KLUBOWEGO - TAKICH GADŻETÓW NIE KUPISZ NIGDZIE :!: :!: :!: <<<- klik

Kappa Coupe 3.0 24v automat nr 191 - 1997 - KLIK
FIAT Croma II; 2.4 M-Jet automat - 2008 - KLIK
była =>Kappa SW 2.0 20v + LPG - 1997 - KLIK
była =>Delta HPE 1,6 + LPG Vialle - 1999 - KLIK
Były: Syrena 105 (1974, 1979); PF 125p (1980, 1987); Polonez (1989); MB W123 (1983); Palio weekend (1998); IVECO TD (1998)

death knight
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: death knight » 12 lut 2014, 0:12

faraon pisze:

Albo wzorem zarządu Fiata weźmie się jakiegoś Chryslera i własnym sposobem zrobi się nową Lancię :)
broker pisze:Daimler pozbył się Chrysler'a, bo nie miał na niego pomysłu a sam był bardzo dochodowy. Całkowite przeciwieństwo FIAT'a.

Udział Chrysler Group w rynku USA pod rządami Fiata:

2009 - 8,90%
2010 - 9,36%
2011 - 10,71%
2012 - 11,40%
2013 - 11,54%
2014 - 12,56% (styczeń)

A najważniejsze premiery dopiero przed nami. Chrysler ciągle bazuje w dużej mierze na starych, zmodernizownaych modelach.
Tylko w tym czasie Fiat w Europie wypadł chyba już z pierwszej dziesiątki...
I jak widać Fiat ma pomysł na Amerykę, ale nie na siebie...

Awatar użytkownika
broker
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: broker » 12 lut 2014, 4:33

Z tym wnioskiem bym poczekał. Plan produkcyjno-modelowy na Europę właściwie dopiero rusza ....
O tym, że Fiat odpuścił Europę w ostatnich latach wiemy.

Ameryka to też pomysł 'na siebie' ;) Teraz Fiat jest również amerykański. To co robią w USA robią dla siebie. Fiat Chrysler to jedna firma.

Awatar użytkownika
Snail
Sekretarz
Sekretarz
Imię: Paweł

Post autor: Snail » 12 lut 2014, 9:55

Faraon pisze:Wiesz .... mieliśmy różne auta (Ty Lybra - ja kappaSW), ale myśli, emocje i pragmatyzm taki sam.

Nie wiem jak on teraz się ma jako Fiat Freemont, ale jak ten pojazd wszedł na nasz rynek jako Dodge Journey to kupił go mój wujo. Z salonu, nowego. Miałem okazję dokładnie się z nim zapoznać i powiem szczerze że zupełnie do mnie nie przemówił, pod żadnym względem. Nie wiem jak teraz jako Fiat, widzę ze trochę go ucywilizowali, ale wtedy to według mnie żadna rewelka nie była.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, 10:53 przez Nat, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem cytat.
Moja Lancia się nie psuje. Ona jest po prostu notorycznie udoskonalana...

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 12 lut 2014, 23:42

A ja się przerzucę na francuzy, np. komfort C5 bardzo mi odpowiada.
Jeździlem też ostatnio wypasionym Avensisem i japonska motoryzacja jakoś mi nie pasuje. Twardo, głośno i tłukące się plastiki, to już Mondeo było lepsze.

Wysłane z mojego SM-T311 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 06 mar 2014, 23:00

Pytanie od dziennikarzy do Marchionne w Genewie i jego odpowiedź :roll: (tłumaczenie google z profilu "Si a Lancia No a Marchionne"):
(E) "Wywiad z SERGIO MARCHIONNE na GENEVA MOTOR SHOW 2014 pytanie: trzy lata temu tam był pan za integracja Chrysler i Lancia. Nie będzie żadnych modeli Chrysler w Europie?
Odpowiedź brzmi: tak, ale będziemy rozmawiać o tym w maju. Na razie nie mogę powiedzieć nic innego."
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
broker
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: broker » 07 mar 2014, 19:18

^^^ Ale... 'Tak, nie będzie' czy 'Tak, będą' ? :-?

I taki fragment z jednego portalu. Też ciekawa wypowiedź. Modele za USA ? No chyba, że chodzi o znaczek Fiata na niektórych modelach Dodge'a.
Cały czas nie rozumiem też, jak Fiat mógłby pogrzebać taką legendę vanów jak Voyager. Przecież zupełnie nowy model z pewnością sprzedawałby się dużo lepiej niż obecny. I to nawet ze znaczkiem Lancii, bo ludzie zdążą się już do tego przyzwyczaić.
Future models of Fiat, Lancia and Alfa Romeo will only be discussed in May, said the CEO. Though he did reveal that certain models will be coming from the US to Europe
W maju odbędzie się zapowiadana konferencja prasowa. Dopiero wtedy poznamy wszystkie plany dotyczące Fiata, Alfy i Lancii. Do tego czasu tylko spekulacje. Lancia R.I.P. czy ..... ?

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 07 mar 2014, 19:23

Od kiedy "pocałujcie mnie w nos i tak nic wam nie powiem" - to ciekawa odpowiedź? ;)
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
broker
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: broker » 07 mar 2014, 19:30

Absolutnie masz rację ;)

Chodziło mi tylko o fragment o imporcie aut z USA i nie miał na myśli Jeep'a.

danielKSG
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: danielKSG » 03 maja 2014, 12:18

Awatar użytkownika
rob_76
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający
Imię: Robert

Save Lancia - rzut na taśmę?! Prośba z Change.Org

Post autor: rob_76 » 03 maja 2014, 14:03

Panowie (i Panie) - dostałem przed chwilą prośbę ze stowarzyszenia Change.org, które walczy z FIAT-em o nie-likwidowanie marki Lancia! Jako, że nie jestem ani na Facebook'u, ani na Tweeter'rze - przekazuję wiadomość/ prośbę (kopia oryginalnej wiadomości poniżej) dalej...
Mam nadzieję, że umieściłem ten temat w dobrym dziale. Jeśli nie - proszę moderatorów o "przeklejenie"...
Pozdrawiam

Dear friends,
Lancia has got probably few days left till the 6th of may, Mr Marchionne will announce his plan for the glorious italian brand.
We've done a lot but something you may still do thanks to your social network profiles. We've must attack Fiat pages (Facebook, twitter, etc) sharing this video http://bit.ly/1i7Mr77 reporting in the message this hashtag #saveLancia. as simple as that.
It the last step and We'll appreciate if you can help us in standing up for the Lancia future.
Thanks

Cari amici come saprete, tra pochi giorni Marchionne annuncer? nel corso della presentazione del business plan di FCA il futuro, o meglio la FINE, di Lancia.
Abbiamo fatto tanto..e tanto avremmo potuto ancora fare per difendere un'eccellenza italiana MORTIFICATA dalla sciagurata guida di Marchionne&co.
Il 6 maggio ci sar? questa conferenza e per questo ti chiediamo un favore. Tutti insieme dovremmo copiare ed incollare questo video in tutte le pagine del gruppo fiat (Facebook, twitter) http://bit.ly/1i7Mr77
inserendo nel messaggio l'hashtag #saveLancia .
Non possiamo permettere che una gloria italiana venga ridotta in questo modo e se ci tieni a quella che ? la nostra storia pi? gloriosa ti chiediamo di essere dei nostri.
Grazie!
Autovettura Lancia Beta Coupe S2 2000 119KM Anno Domini '76 - Serce i dusza...
Autovettura Lancia Gamma Coupe S2 2500 i.e. 140KM x2 Anno Domini '80/'81 - Duma i radość...
Autovettura Lancia Kappa Coupe 2400 20V 175KM Anno Domini '98 - Przyjemność i wygoda...
Autovettura Lancia Lybra SW 2.4JTD 140KM Anno Domini '01 - Ekonomika i miekkość...
Chevrolet Volt Hybrid plug-in Anno Domini '13 - Zaawansowanie i oszczędność...
To już wspomnienie: Opel Ascona C 1.6D sedan 4D 54KM, Hyundai Pony IV 1.5 GL sedan 77KM, Renault Clio II Phase I 1.2 RN 60KM, Renault Clio III 1.2 Tce 100KM, Lancia Delta II HPE 2000 16V 139KM, Opel Astra Caravan 1.4 S.P.I. 60KM, Honda Civic VIII 4D 1.8 Ex. 140KM.

Awatar użytkownika
Snail
Sekretarz
Sekretarz
Imię: Paweł

Re: Petycja miłośników Lancii do zarządu Fiat Group Automobi

Post autor: Snail » 06 maja 2014, 6:16

Też coś takiego dostałem i podejrzewam, że wszyscy, którzy kiedyś pisali poparcie na stronie wspominanej już w tym temacie.
Moja Lancia się nie psuje. Ona jest po prostu notorycznie udoskonalana...

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Znalezione & Linkownia :::”