Lybra 1.9 JTD 110KM - brak mocy

pem123
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Przemek

Lybra 1.9 JTD 110KM - brak mocy

Post autor: pem123 » 12 kwie 2014, 9:19

Witam
Kilka dni temu kupiłem Lybre SW 2001r z silnikiem 1.9jtd 110KM samochód w bardzo dobrym stanie lecz mam problem mianowicie silnik cierpi na brak mocy (nie mam tu na myśli ze 110KM to za mało), lecz pracuje równo, cicho, nie dymi w żaden sposób turbiny w zasadzie nie słychać. Z tego co wyczytałem na forum przyczyną może być przepływomierz powietrza, filtr paliwa czy egr. I teraz kilka pytań do forumowiczów:

Filtr paliwa zamierzam wymienić chociażby profilaktycznie i mam już kupiony ale nie sądzę żeby był on powodem takiego spadku mocy

Przepływomierz- Czy kiedy odepnę go i moc wzrośnie będzie jednoznacznie wskazywać to na jego awarię? Czy też poprzez brak odczytu z niego komputer będzie robił mieszankę np. za bogatą i zamaskuje to jakąś inna awarię? chciał bym się upewnić bo oryginał Bosch kosztuję ponad 400zł...

I jeszcze jedno pytanie chciał bym wyczyścić i przy okazji zaślepić EGR żeby mieć z nim spokój raz na zawsze. Czy wystarczy odkręcić go wyczyścić i wstawić zaślepkę dostępna na allegro np. http://allegro.pl/05-zaslepka-egr-fiat- ... 64944.html ? Czy trzeba grzebać coś w komputerze żeby go wyłączyć ?

Zbliżają się święta i będę miał trochę wolnego czasu i chciał bym się zająć samochodem doprowadzić go ładu stąd moje pytania gdyż chciał bym zgromadzić potrzebne części i zrobić to za jednym razem a nie 30 razy odkręcać osłony węże dolotów itp.
Z góry dziękuje za odpowiedz pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Re: Lybra 1.9jtd 110KM Brak mocy i kilka pytań

Post autor: Ramzes_II » 12 kwie 2014, 10:40

pem123 pisze:Witam
Kilka dni temu kupiłem Lybre SW 2001r z silnikiem 1.9jtd 110KM samochód w bardzo dobrym stanie lecz mam problem mianowicie silnik cierpi na brak mocy (nie mam tu na myśli ze 110KM to za mało), lecz pracuje równo, cicho, nie dymi w żaden sposób turbiny w zasadzie nie słychać. Z tego co wyczytałem na forum przyczyną może być przepływomierz powietrza, filtr paliwa czy egr. I teraz kilka pytań do forumowiczów:

Filtr paliwa zamierzam wymienić chociażby profilaktycznie i mam już kupiony ale nie sądzę żeby był on powodem takiego spadku mocy
No raczej nie będzie to filtr paliwa.
Filtr powietrza wymień bo on ważny tez.
Przepływomierz- Czy kiedy odepnę go i moc wzrośnie będzie jednoznacznie wskazywać to na jego awarię? Czy też poprzez brak odczytu z niego komputer będzie robił mieszankę np. za bogatą i zamaskuje to jakąś inna awarię? chciał bym się upewnić bo oryginał Bosch kosztuję ponad 400zł...
Odłącz. Jesli auto odzyska wigor - masz winowajcę.
I jeszcze jedno pytanie chciał bym wyczyścić i przy okazji zaślepić EGR żeby mieć z nim spokój raz na zawsze. Czy wystarczy odkręcić go wyczyścić i wstawić zaślepkę dostępna na allegro np. http://allegro.pl/05-zaslepka-egr-fiat- ... 64944.html ? Czy trzeba grzebać coś w komputerze żeby go wyłączyć ?
Wystarczy zaślepka, docelowo kiedyś tam można wyłączyć EGR w sterowniku przy jakiejś okazji.
Czyścic przed zaślepieniem nie ma sensu. To tak jakbyś umył zęby przed zjedzeniem makowca.
Zbliżają się święta i będę miał trochę wolnego czasu i chciał bym się zająć samochodem doprowadzić go ładu stąd moje pytania gdyż chciał bym zgromadzić potrzebne części i zrobić to za jednym razem a nie 30 razy odkręcać osłony węże dolotów itp.
Z góry dziękuje za odpowiedz pozdrawiam.
Powodzenia !
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

pem123

Re: Lybra 1.9 JTD 110KM - brak mocy

Post autor: pem123 » 12 kwie 2014, 20:24

Pojeździłem trochę raz z odpiętym raz z podłączonym przepływomierzem i jest różnica w mocy ale nie duża. Chyba zacznę od czyszczenia dolotu zatkania EGR i zobaczymy czy coś się zmieni. Czy ma ktoś jakieś pomysły co innego może to być ? Zauważyłem delikatny wyciek z siłowniczka od przepustnicy czy może on jakoś źle nią sterować i to być przyczyną ?

pem123

Post autor: pem123 » 13 kwie 2014, 9:20

Przecież to chyba gruszka podciśnieniowa i powinno być tam powietrze a nie olej ?

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Post autor: Ramzes_II » 13 kwie 2014, 9:47

To jest klapa gasząca. Jesli jest otwarta to nie w niej szukasz problemu. Wyciek oleju bierze się z kolektora ssącego a nie z gruszki.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

pem123

Post autor: pem123 » 13 kwie 2014, 15:26

Dziękuje za pomoc jeszcze raz, przeczyszczę wszystko i myślę ze powinno być dobrze. Jak nie to pewnie będę poszukiwał dalszych porad :)

pem123

Post autor: pem123 » 17 kwie 2014, 21:28

Operacja udana pacjent żyje :D filtr wymieniony, dolot wyczyszczony smoły było miejscami 1/3 przekroju, egr zaślepiony teraz mogę cieszyć się w pełni nowym nabytkiem ;) A w wakacje wybrać się na chipa do Dębicy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”