Lybry 2.4 JTD - przed zakupem

Moderator: stabraf

Awatar użytkownika
Pikselek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artek

Lybry 2.4 JTD - przed zakupem

Post autor: Pikselek » 13 maja 2014, 23:26

Witam.
Nie wiem czy trafiłem w temat, bo każde forum ma inne zasady, ale jeśli źle trafiłem to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Jestem posiadaczem Astry G 1.4 16v 90km.
Siedząc na Tablicy (OLX) napotkałem się na Lybrę, autko mi się spodobało, więc bardziej się nim zainteresowałem.
Z tego co wyczytałem, to na pewno interesuje mnie zakup jednostki Diesla, 2,4 jtd.
Ale właśnie, znalazłem fajna lybre z silnikiem 2,4 jtd 140km za 7tyś. Ale zastanawia mnie jedno, czym się różnią silniki 2.4jtd 140km, od tych 2.4jtd 150km? Poza tym. Lybry posiadają nawigacje, czy warto szukać tego autka z nawigacją, czy szukać bez? Jak wygląda sprawa z aktualizacją tej nawigacji? Kolejne pytanie dotyczy awaryjności Lybry, jakie usterki posiadają silniki 2.4jtd, bo wiem że jednostki 1.8 benzyna to raczej nie wypały :)
No i ostatnie pytanie, czy ktoś z okolicy Śląska znający się na temacie Lybry, jest w stanie pojechać ze mną po jej zakup? Oczywiści nie za darmo, cenię każdego prywatny czas.

Pozdrawiam, Pikselek.

Awatar użytkownika
Flyman
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Grzegorz

Re: Chęć zakupu Lybry 2.4jtd

Post autor: Flyman » 14 maja 2014, 0:01

Twój tok rozumowania jest całkowicie poprawny.
Wybór samochodu i jego jednostki, trafiony w "10".
Możesz spokojnie szukać bez nawigacji, bo nie było, nie ma i nie będzie płyt z mapą Polski. Ale zawsze z navi występuje fajna rzecz, a jest to telefon pokładowy na kartę sim.
Mam nadzieję, że się ktoś ze Śląska odezwie i Ci pomoże przy wyborze.

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 14 maja 2014, 0:10

Pikselek pisze:Ale zastanawia mnie jedno, czym się różnią silniki 2.4jtd 140km, od tych 2.4jtd 150km?
Mechanicznie niczym, różnica tkwi w oprogramowaniu ECU.
Co do usterek to ten silnik nie ma chyba jakiś newralgicznych punktów - trzeba zwrócić uwagę na te elementy, jak w przypadku każdego silnika Diesla - stan wtryskiwaczy, sprzęgło, dwumas, turbina.
Co do navi to kolega Flyman już Ci odpowiedział - navi jest w PL bezużyteczna, ale telefon to całkiem fajny gadżet.

PS. Śląsk to dość szerokie określenie, dlatego wypełnij pole miejscowość w profilu.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Pikselek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artek

Post autor: Pikselek » 14 maja 2014, 0:15

Wypełniłem pole co do mojej lokalizacji :)

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Post autor: Ramzes_II » 14 maja 2014, 7:00

W Gliwicach masz Piotra - Bronx :link:- Myślę ze nie odmówi pomocy i z komputerem podjedzie z Tobą Ci sprawdzić autko.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Awatar użytkownika
MacioBA
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Re: Lybry 2.4 JTD - przed zakupem

Post autor: MacioBA » 14 maja 2014, 7:34

A jeśli Bronx nie będzie mieć czasu, to może mi się uda - w każdym razie na pewno pomożemy :-)

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 14 maja 2014, 10:42

I to mi się podoba - fachowe odpowiedzi i pomoc koleżeństwa. Co do nawigacji, to fakt w Polsce z tego nie skorzystasz, a telefon fajna rzecz (trzeba wyrobić sobie drugą kartę sim) ale lubi się czasami za długo przełączać i jak ktoś zadzwoni to jesteś poza zasięgiem.
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
Flyman
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Flyman » 14 maja 2014, 12:36

bassooner pisze:lubi się czasami za długo przełączać i jak ktoś zadzwoni to jesteś poza zasięgiem.
Nie zarejestrowałem u siebie takiego problemu, a kartę prepaid Heyah mam i jestem bardzo zadowolony.

echelon
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Dawid

Post autor: echelon » 14 maja 2014, 13:24

Witam kolege,

Rowniez jestem z Gliwic, obecnie oczekuje na odpowiednia Lybre dokladnie z takim samym silnikiem. Kolega Bronx udzielil mi wielu cennych rad, bardzo mily czlowiek! Sam wiele jeszcze nie podpowiem, bo jeszcze swojego egzemplarza, a co za tym idzie doswiadczenia nie posiadam. ICS z nawigacja ma telefon, to jest plus, niestety z tego co sie orientuje w tym przypadku emulator zmieniarki (odtwarzajacy mp3) jest drozszy. Mam nadzieje, ze niedlugo spotkamy sie w Lybrach na Gliwickich drogach!

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 14 maja 2014, 13:49

Flyman pisze:
bassooner pisze:lubi się czasami za długo przełączać i jak ktoś zadzwoni to jesteś poza zasięgiem.
Nie zarejestrowałem u siebie takiego problemu, a kartę prepaid Heyah mam i jestem bardzo zadowolony.
Dobrze rozumiem, że masz dwa różne numery? Jeden w samochodzie - ten pre-paid i drugi w telefonie - karta z innym numerem?

Jeśli tak to nie możesz zarejestrować tego problemu, bo bassooner pisze o wykonaniu duplikatu karty sim - czyt. masz dwie karty z tym samym numerem.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
Flyman
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Flyman » 14 maja 2014, 13:51

Aaa, teraz to wszystko jasne :-)

Awatar użytkownika
meqqex
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: meqqex » 14 maja 2014, 13:55

FXX pisze:
Flyman pisze:
Dobrze rozumiem, że masz dwa różne numery? Jeden w samochodzie - ten pre-paid i drugi w telefonie - karta z innym numerem?

Jeśli tak to nie możesz zarejestrować tego problemu, bo bassooner pisze o wykonaniu duplikatu karty sim - czyt. masz dwie karty z tym samym numerem.
Taka usługa tylko w T-Mobile nazywa się "tandem" przełączanie między simami po wpisaniu kodu bo 2 karty o tym samym numerze nie mogą działać w sieci. Niestety ale inne sieci tego nie oferują chyba że Orange ale dla firm ale też nie do końca, Plus kiedyś miał to w ofercie ale się wycofali już dawno :)
[Lancia_Lybra_SW_LX_1.9_JTD_85kW_2004R]
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 14 maja 2014, 14:01

Szczerze przyznam, że nie wiem, która sieć ma to w ofercie... W Lybrze, podobnie jak Flyman mam inną kartę SIM tyle, że nie pre-paid, a abonament z Play za 1,23zł w którym mam 60 minut do wszystkich ;)
W każdym razie ciekawy bajer z jednym minusem - w międzyczasie nie można słuchać muzyki w tle, mimo, że telefon wykorzystuje tylko jeden głośnik.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Awatar użytkownika
meqqex
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: meqqex » 14 maja 2014, 14:09

od czerwca będę w play-u, też używam drugiej sim z innym nr na tzw "kartę" w tej samej sieci :) bardzo fajna i przydatna rzecz, czasem robię przekierowanie lub żonka wie że jestem w trasie to dzwoni na auto :D
[Lancia_Lybra_SW_LX_1.9_JTD_85kW_2004R]
6cio biegowy manual
BREMBO Brakes System
Novitec 18 inch wheels
ECU soft update STAGE 1 150 KM / 340 Nm by Ramzes_II

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 14 maja 2014, 15:51

FXX pisze:
Flyman pisze:

Tak, mam w T mobile dwie karty z tym samym numerem, pinu za każdym razem wbijać nie trzeba (trzeba to ustawić w samochodzie), a przełączenie na telefon pokładowy, po odpaleniu kluczyka trwa może z 10 - 15 sekund ale problem pojawia się po wyjściu z auta (czytaj po wyłączeniu stacyjki) bo wtedy komórka jakoś czasami nie może "wystartować", czego nie wiem, a dowiaduję się, że ktoś dzwonił, a ja byłem poza zasięgiem, co przy np. częstych cyklach wsiadanie - wysiadanie, może być niekomfortowe ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”