Lybra - spalanie - rozbieżność - faktyczne zużycie a komp

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Re: Lybra - spalanie - rozbieżność - faktyczne zużycie a kom

Post autor: kaeres » 29 lip 2014, 15:20

Pikselek pisze:No a ja mam pytanie. Z tego co wyczytałem, to mam rozumieć, że spalanie na ics aktualizuje się po przejechaniu 100km. I odliczeniu tych kilometrów wg. licznika na desce z zegarami? Czyli jak po każdym zatankowaniu, oraz wykasowaniu licznika ten pomiar nie będzie odczytywany?
Odkop roku :)

Po 100km ??
ICS pobiera dane do spalania co 3s.
Jednak nie wyświetla ich co 3s ale symuluje sposób jazdy z jakim się poruszasz w danej chwili i przewiduje spalanie wówczas.
Reszty posta nie zrozumiałem :P

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 29 lip 2014, 23:53

Z tego co mi wiadomo, to ICS aktualizuje chwilowe spalanie co 30 sek. i również co tyle samo pokazuje to na wyświetlaczu... :)
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kaeres
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: kaeres » 30 lip 2014, 8:28

Przepraszam pomyliłem się. Aby uzgodnić fakty wypiszę je w punktach.
1. Spalanie komp aktualizuje co 1s...
2. ...z ostatnich 5 minut
3. Ukazując je na wyświetlaczu co 30s

65 strona instrukcji obsługi.

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 20 lut 2015, 12:36

kaeres pisze:Przepraszam pomyliłem się. Aby uzgodnić fakty wypiszę je w punktach.
1. Spalanie komp aktualizuje co 1s...
2. ...z ostatnich 5 minut
3. Ukazując je na wyświetlaczu co 30s

65 strona instrukcji obsługi.
a jakaś metoda na poprawienie wskazań średniego spalania z komputera? U mnie od zawsze różnica jest 1-1,5L/100km - wskazania z komputera są całkowicie odjechane. Nawet jak kasowałem trip na autostradzie po tankowaniu, potem jechałem 700km jednym ciągiem i znowu tankowałem to się nie zgadzało. Jeśli się gasi silnik i ma różny styl jazdy pomiędzy resetem tripa to już całkiem głupoty pokazuje.
Np. faktyczne spalanie mam np. 7,1 a komputer pokazuje wtedy 8,5???
Można to jakoś poprawić? Niestety nie można też stałej korekty nałożyć, bo rozjazd jest różny i nie wiem od czego on zależy.
Pozdsrawiam

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 20 lut 2015, 13:19

u mnie komp pokazuje tyle ile kalkulator na tankszteli... a może z głupia franc zapytam - masz na pewno rozmiar opon/felg dedykowany do tego modelu Lybry ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
Toper
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Toper » 20 lut 2015, 14:07

Tak 195 na 65 r15 Nawet jakby to opony były to różnica byłaby mniejsza i była stała.
Pozdrawiam
Toper
Lancia Lybra SW 2.4JTD 150KM :-)

bassooner
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Sławuś
Kontakt:

Post autor: bassooner » 20 lut 2015, 14:16

bo ja mam seryjnie 16 i kiedy zmieniam na zimówki 15 to mi w trasie pokazuje ciut mniejsze spalanie... ale to są b. małe różnice... tak mi się wydaje... ;-)
http://www.berbela.com/
Lancja Libra Intęsa SW 2004 5Rv10 150km (ale byków nie?)

Awatar użytkownika
Egon
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Egon » 20 lut 2015, 15:05

odnośnie spalanie to jak ktoś podaje jakieś niech poda też średnia prędkość bo czym mniejsza średnia prędkość tym większe spalanie każdy jeździ w innych warunkach np ja dziś ustanowiłem rekord średnia prędkość 13 km/h spalanie na odcinku 10 km poranny szczyt w łodzi 7:30 a spalanie z kompa w takich warunkach 15 L /100 km przy średniej 30 km/h spalanie juź jest ok. 10 L/100km
Lancia Klub Polska - Łódź

Lancia Thesis 2.4, Alfa 156 2.5 V6 Q-system

Awatar użytkownika
rafix86
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Rafał

Post autor: rafix86 » 20 lut 2015, 23:32

Toper pisze: a jakaś metoda na poprawienie wskazań średniego spalania z komputera? U mnie od zawsze różnica jest 1-1,5L/100km - wskazania z komputera są całkowicie odjechane. Nawet jak kasowałem trip na autostradzie po tankowaniu, potem jechałem 700km jednym ciągiem i znowu tankowałem to się nie zgadzało. Jeśli się gasi silnik i ma różny styl jazdy pomiędzy resetem tripa to już całkiem głupoty pokazuje.
Można to jakoś poprawić? Niestety nie można też stałej korekty nałożyć, bo rozjazd jest różny i nie wiem od czego on zależy.
Pozdsrawiam
Po mieście to faktycznie loteria, komputer pokazuje, co chce :lol: Ale na autostradzie przy jednostajnej prędkości jest ok, u mnie błąd wskazań to wtedy jakieś 0,2 l/100 km.
Lancia Lybra 2.4 JTD '01 Obrazek

KubaW
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Kuba

Post autor: KubaW » 21 lut 2015, 2:14

rafix86 pisze:
Toper pisze: a jakaś metoda na poprawienie wskazań średniego spalania z komputera? U mnie od zawsze różnica jest 1-1,5L/100km - wskazania z komputera są całkowicie odjechane. Nawet jak kasowałem trip na autostradzie po tankowaniu, potem jechałem 700km jednym ciągiem i znowu tankowałem to się nie zgadzało. Jeśli się gasi silnik i ma różny styl jazdy pomiędzy resetem tripa to już całkiem głupoty pokazuje.
Pozdsrawiam
Po mieście to faktycznie loteria, komputer pokazuje, co chce :lol: Ale na autostradzie przy jednostajnej prędkości jest ok, u mnie błąd wskazań to wtedy jakieś 0,2 l/100 km.
U mnie jest bardzo podobnie. W mieście czasem skoczy do 13 spalanie, i dość wysoko się utrzymuje. A pali dużo mniej.
Często wracam z Łodzi do domu i robię ponad 100 km, głównie trasą i wyniki spalania są bardzo zbliżone do tych z kompa. Przy prędkościach około 140 km/h, spala mi jakieś 5,6l.
: )

Awatar użytkownika
Pikselek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Artek

Post autor: Pikselek » 19 maja 2015, 21:27

Teraz po długim użytkowaniu, mogę stwierdzić, że moje spalanie jest w przedziale 7-8.5l/100km

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”