Lybra 2.4 JTD 150KM - lekkie szapranie na niskich obrotach
Lybra 2.4 JTD 150KM - lekkie szapranie na niskich obrotach
Witam,
Mam następujący problem z Lybrą 2,4 JTD 150KM, podczas jazdy na niskich obrotach kiedy auto jest rozgrzane i toczy się praktycznie bez gazu, albo gdy trzymam gaz bardzo delikatnie to auto lekko szarpie. Nie jest to jakieś gwałtowne zjawisko, ale wkurza:-) Żeby zobrazować dzieje mi się to gdy wjeżdżam w teren zabudowany, muszę zwolnić do 40-60 km/h i jadę na 3 lub 4 biegu. Samochód jest z 2004 roku, na przebieg około 250 tys km. Poza tą usterką silnik pracuje wzorowo, ma moc, równo trzyma obroty na biegu jałowym, ładnie przyspiesza, nie dymi. Po podpięciu FES zero błędów.
Gdzie szukać przyczyny? Poduszki silnika?, EGR?, półosie. Może coś innego? Przeszukałem forum, ale nie trafiłem na coś podobnego
Dzięki za podpowiedzi.
Mam następujący problem z Lybrą 2,4 JTD 150KM, podczas jazdy na niskich obrotach kiedy auto jest rozgrzane i toczy się praktycznie bez gazu, albo gdy trzymam gaz bardzo delikatnie to auto lekko szarpie. Nie jest to jakieś gwałtowne zjawisko, ale wkurza:-) Żeby zobrazować dzieje mi się to gdy wjeżdżam w teren zabudowany, muszę zwolnić do 40-60 km/h i jadę na 3 lub 4 biegu. Samochód jest z 2004 roku, na przebieg około 250 tys km. Poza tą usterką silnik pracuje wzorowo, ma moc, równo trzyma obroty na biegu jałowym, ładnie przyspiesza, nie dymi. Po podpięciu FES zero błędów.
Gdzie szukać przyczyny? Poduszki silnika?, EGR?, półosie. Może coś innego? Przeszukałem forum, ale nie trafiłem na coś podobnego
Dzięki za podpowiedzi.
- Michal1906
- Forumowicz/ka
- Imię: Michał
Re: Lybra 2.4 JTD 150KM - lekkie szapranie na niskich obrota
Sprzęgło/dwumasa się kończy...
To mnie zadziwiłeś
Nie mam żadnych objawów dotyczących sprzęgła i dwumasy; pedał lekko chodzi, ładnie "bierze", nic nie hałasuje przy gaszeniu i zmianie biegów, czy przyspieszaniu, nie mam drgań na wolnych obrotach, nie trzęsie budą przy gaszeniu auta, biegi wchodzą leciutko. Dlaczego taka diagnoza, nawet mi przez myśl nie przeszło że to może być związane z kołem dwumasowym...

przegub, polosie-kielichy, zawias,
sprzęgło-dwumas zostawiłbym w spokoju.
Zrobiłbym logi przy tym szarpaniu, dawka ogolna paliwa, położenie gazu %, ciśnienie rail, otwarcie regulatora ciśnienia.
sprzęgło-dwumas zostawiłbym w spokoju.
Zrobiłbym logi przy tym szarpaniu, dawka ogolna paliwa, położenie gazu %, ciśnienie rail, otwarcie regulatora ciśnienia.
Hej,
Akurat oddałem auto do mechanika w innej sprawie to poproszę żeby posprawdzał te elementy.
Logi mogę zrobić dopiero w przyszłym tygodniu, ale wrzucę na pewno i napiszę co powiedział mechanik.
Dzięki za wskazówki.
Akurat oddałem auto do mechanika w innej sprawie to poproszę żeby posprawdzał te elementy.
Logi mogę zrobić dopiero w przyszłym tygodniu, ale wrzucę na pewno i napiszę co powiedział mechanik.
Dzięki za wskazówki.
Witam,
Mechanik sprawdził przeguby, półosie i kielichy, powiedział że nic niepokojącego nie znalazł. Jeśli chodzi o zawieszenie to zostały wymienione gumy stabilizatora. Gumy pukały podczas jazdy na nierównościach (takie głuche stuki). Zresztą okazało się że od dawna były do wymiany i wcześniej jakiś mechanik zamiast je wymienić próbował ratować sytuację jakimiś opaskami czy podkładkami.
Piszę o tym szczegółowo ponieważ auto przestało szarpać
Nie zrobiłem logów, bo usterka ustała. Obawiam się jednak, że to w pewnym momencie powróci, gumy stabilizatora nie mają chyba z tym nic wspólnego.
Mechanik sprawdził przeguby, półosie i kielichy, powiedział że nic niepokojącego nie znalazł. Jeśli chodzi o zawieszenie to zostały wymienione gumy stabilizatora. Gumy pukały podczas jazdy na nierównościach (takie głuche stuki). Zresztą okazało się że od dawna były do wymiany i wcześniej jakiś mechanik zamiast je wymienić próbował ratować sytuację jakimiś opaskami czy podkładkami.
Piszę o tym szczegółowo ponieważ auto przestało szarpać

- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Odp: Lybra 2.4 JTD 150KM - lekkie szapranie na niskich obrot
Egr...
...wyslane z blendera zelmer...
...wyslane z blendera zelmer...
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Nie szafuj tak czyimś zdrowiemMichal1906 pisze:Sprzęgło/dwumasa się kończy...

Zawał serca murowany, a to nie jest takie jasne.
Dwumasa może mieć podobne objawy ale w tym przypadku chyba nie o to chodzi bo ona powinna dawać znać o sobie przy ostrzejszym przyspieszaniu bądź odjęciu nogi z gazu.
PS. Jak Ramzes mówi egr to egr

Reasumując, w planach mam zaślepienie i wyłączenie EGR w ECU. I tak chodziło mi to po głowie to tym bardziej teraz wykonam tę przeróbkę. Napiszę później jaki był efekt. Dziękuję za pomoc!
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Zaślepić możesz bez wyłaczania w ECU. W ECU wyłaczy się jak będzie okazja ku temu. Specjalnie nie musisz. Błędu na desce mieć nie będziesz po zaslepieniu.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW