Witam,
Mam niepokojący problem polegający na metalicznym hałasie z okolic rozrządu w moim aucie. Hałas jest takie metaliczne rzężenie i pojawia się szczególnie podczas przyspieszania kiedy silnik jest bardziej obciążony, zauważyłem że hałasuje też jak zredukuję bieg i puszczę sprzęgło (przyhamowanie silnikiem). Na postoju i wolnych obrotach hałasuje bardzo delikatnie, prawie nie da się tego wysłuchać.
Początkowo stawiałem na problem z napinaczem/rolką paska klinowego, ale zdjąłem pasek i dalej hałasowało podczas testowania. W dalszej kolejności mam w planach sprawdzenie rozrządu, ale to chyba mało prawdopodobne bo rozrząd ma przelot 10 tys km.
Mam jeszcze jedno przypuszczenie i tutaj chciałbym zapytać Was... Może hałasuje łańcuch pompy oleju? Problem chyba dość częsty w 2,4 JTD wersje 136/140 KM. Tylko że ja mam wersję 150KM, słyszałem że tam pompa była już poprawiona i to nie powinno wystąpić. Co myślicie?
Pozdrawiam!
Lybra 2.4 JTD 150KM - hałas w okolicach rozrządu
Re: Lybra 2.4 JTD 150KM - hałas w okolicach rozrządu
Hej, pomóżcie:-) Jak to jest z tą pompą poprawioną?
W wersji 150KM jest poprawiona pompa. Nie spotkałem się z problemami z nią. Jak masz już pasek wielorowkowy zdjęty a hałas nie pochodzi od osprzętu to odkręć koło pasowe wału i osłony rozrządu. Dużo roboty nie ma a będziesz widział co i jak skoro hałasuje spod osłon.doxpila pisze:Hej, pomóżcie:-) Jak to jest z tą pompą poprawioną?
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
Dzięki za odpowiedź
, czyli jest spora szansa że to nie pompa. W poniedziałek mechanik będzie sprawdzał rozrząd i zobaczymy. Co prawda rozrząd był robiony tak jak pisałem, ale może ktoś pokpił sprawę i nie wymienił np. rolki prowadzącej bo dostęp słaby. Wiem że np. w Marei 2,4 jtd żeby rolkę wymienić trzeba opuścić sanki i silnik, nie wiem jak jest w Lybrze ale pewnie podobnie. Spodziewam się takich hitów bo niestety mechanik u którego serwisował moją Lybrę poprzedni właściciel to był wybitny druciarz. 

- pastucho
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Jacek
Witam !
Ja też walczyłem z hałasem od strony rozrządu problem zaczął sie zaraz po wymianie rozrządu, ale tylko na wolnych obrotach i gorącym silniku coś wpadało w rezonans wymieniłem wszystkie rolki napinacz na osprzęcie, koło na wale korbowym jednak bez efektu dopiero wymiana napinacza paska rozrządu pomogła:)
Pozdrawiam !
Ja też walczyłem z hałasem od strony rozrządu problem zaczął sie zaraz po wymianie rozrządu, ale tylko na wolnych obrotach i gorącym silniku coś wpadało w rezonans wymieniłem wszystkie rolki napinacz na osprzęcie, koło na wale korbowym jednak bez efektu dopiero wymiana napinacza paska rozrządu pomogła:)
Pozdrawiam !
Il mio terzo amore Lancia
Lancia Lybra 1,9 JTD
Lancia Lybra 1,9 JTD