mac1us pisze:Przeczytaj mojego wcześniejszego posta, później pytaj. Autor postu zadał pytanie więc odpowiedziałem, jak nie zauważyłeś też nie jestem zwolennikiem tego pomysłu, ale odpowiedziałem.
A Ty przeczytaj dwa razy mojego posta, a dopiero później odpowiadaj. Proponujesz rozwiązanie, które fizycznie może być niemożliwe do wykonania. Na alfaowner.com widziałem jedną osobę która do Alfy GT 2.0 jts przerzuciła przednie tarcze 284x22mm na tył i użyła zacisku od Audi A8, jak myślisz dlaczego nie zacisk z 159?
Równie dobrze mogłeś zaproponować tylne czterotłoczkowe zaciski z Ferrari - tej samej włoskiej rodziny. Wtedy byłbyś tak samo pomocny.
JacekK pisze:Poszperałem po katalogach i teoretycznie można by jeszcze użyć tylnych hamulców 251mm z Cromy/Themy, ale te +11mm raczej nie jest warte zachodu..
Co do fabrycznych rozwiązań to chyba nie ma co się nimi sugerować, skoro producent, do 2x mocniejszych modeli, daje te same hamulce z tyłu.. Dla zwykłego klienta ma być maksymalnie stabilnie i mocny tył mało kogo interesuje.
Może Ty mi odpowiesz. Jaki jest rozstaw otworów w tylnej zwrotnicy pod jarzmo zacisku? Z tyłu nie będziesz mieć miejsca na dorobienie adaptera, więc zacisk musi pasować p&p.
A jeśli chodzi o fabryczne rozwiązania, to Dedra, Delta, 155 czy choćby 156 w zdecydowanej większości hamują przodem. Tył jest tylko po to, by zachować stabilność. Za słabe heble wprowadziłyby myszkowanie, a za silne blokowanie tyłu. Jedno i drugie jest szalenie niebezpieczne.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a