Lybra 1.9 JTD - sprzęgło

przemas81
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Lybra 1.9 JTD - sprzęgło

Post autor: przemas81 » 22 sty 2014, 21:05

Czytałem inne tematy na temat sprzęgła w Lybrze ale założe i tak swój
W świeta padlo sprzęgło,wczesniej łapało coraz niżej i niżej az wreszcie nie szło wbic biegu na odpalonym motorze.....znaczy szło ale strasznie ciężko....na zgaszonym wchodziły biegi idealnie....
autko do znajomego mechanika.....dobrego z góry zaznaczam kolegi.......wymienione sprzęgło na Valeo w dobrej cenie,po trzech popołudniach auto złożone i....*** biegi dalej wchodzą tragicznie........kolega układ sprawdził,wszystko po kolei też i mówi ze wygląda na sprawne...a biegi dalej nie chcą wchodzić
Pytanie......Dwumasa?....bo nie wymieniona...auto na bank ma ponad 300 nakulane.......czy może jakiś szczegół przeoczony....
wiem ze tarcza zjechana konkretnie do nitów.....oporówka już tez ledwo trzymała ....jeszcze troche i by się rozleciała......
Także co może być, ze pomimo wymienionego sprzęgła dalej biegi nie chodza?.....trafcie w cos byle nie w dwumas :roll: ;)
Lancia Phedra 2.0 desel...Auto na codzien mojej zonki
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki

Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd

belial666

Re: Lybra 1.9 JTD - sprzęgło

Post autor: belial666 » 22 sty 2014, 21:48

Witam.

Podziękuj koledze ,że przy okazji nie sprawdził dwumasu.

Mój przypadek ze sprzęgłem był okrutny,a po wymianie biegi też z oporem wchodziły,
aż do zmiany auta.Nie wiem ile jeździłeś na tym sprzęgle,ale z tego co wiem to w skrzyni są miedziane synchronizatory jeżeli jest coś z nimi nie tak,to olej będzie nosił ślady zabarwienia(ale to tylko sugestia).
Dwumas to raczej wibracje przenoszone na karoserię(kierownica drży,przy gaszeniu auta słyszysz łup tylko nie wiem w jakim stadium), ale one mogą też mieć wpływ na skrzynię.

Powiedz,czy drążek z miany biegów masz luźny?
Czy przy dodawaniu gazu i ujmowaniu(oczywiście na biegu) ,drążek idzie tył,przód?
Ostatnio zmieniony 22 sty 2014, 22:24 przez belial666, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 22 sty 2014, 21:54

Dobrze jest układ odpowietrzony? Może trzeba jeszcze raz odpowietrzyć http://forum.lanciapolska.org/viewtopic ... 35&t=43329
KAPPA TDS & JTD

przemas81
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: przemas81 » 22 sty 2014, 21:59

belial666 pisze:Witam.

Mój przypadek ze sprzęgłem był okrutny,a po wymianie biegi też z oporem wchodziły,
aż do zmiany auta.Nie wiem ile jeździłeś na tym sprzęgle,ale z tego co wiem to w skrzyni są miedziane synchronizatory jeżeli jest coś z nimi nie tak,to olej będzie nosił ślady zabarwienia(ale to tylko sugestia).
Dwumas to raczej wibracje przenoszone na karoserię(kierownica drży).

Koledze nie musze dziekowac bo wiem, ze ze sprzęgłem się powinno zmienić dwumas.........składał to dzisiaj na moje zyczenie.....po cichu liczyłem ze do wiosny będzie to Hulac a potem wsadzi się nowy dwumas.....także bez ironii poproszę......a ze kazde auto ma swoje fochy i może kryc wiele ciekawostek o których nie każdy wie,więc zapytałem.....
Poza tym, w ciągu przejechania dystansu 500 metrów nie walna ot tak, wszystkie synchronizatory, żeby każdy bieg ci nie wchodził.......a jeśli będzie potrzeba to zrobie ten niespodziewany wydatek i kupie nowego dwumasa bo problemy sa po to, by je rozwiazywac a nie je sprzedawac innym ludziom i uciekać od nich.
Pozdrawiam
Volvo xc 90- wół roboczy

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 22 sty 2014, 22:04

Wysprzęglik sprawdzałeś?
Układ poprawnie odpowietrzony?
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

przemas81
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: przemas81 » 22 sty 2014, 22:06

przemas81 pisze:

Koledze nie musze dziekowac bo wiem, ze ze sprzęgłem się powinno zmienić dwumas.........składał to dzisiaj na moje zyczenie.....po cichu liczyłem ze do wiosny będzie to Hulac a potem wsadzi się nowy dwumas.....także bez ironii poproszę......a ze kazde auto ma swoje fochy i może kryc wiele ciekawostek o których nie każdy wie,więc zapytałem.....
Poza tym, w ciągu przejechania dystansu 500 metrów nie walna ot tak, wszystkie synchronizatory, żeby każdy bieg ci nie wchodził.......a jeśli będzie potrzeba to zrobie ten niespodziewany wydatek i kupie nowego dwumasa bo problemy sa po to, by je rozwiazywac a nie je sprzedawac innym ludziom i uciekać od nich.
Pozdrawiam

W tej chwili nie wiem czy drążek jest luzny, czy nie. Auto jest w Polsce a ja 1000 km od domu także wiem tyle, co się dowiedziałem droga telefoniczna.

Volf.....płyn jest zmieniony układ odpowietrzony,,,jutro zrobi się go jeszcze raz,,,jezeli będzie jakakolwiek róznica na pewno dam znac
wysprzeglik,pompa niby ok,,,,,,,tarcza przy wcisnietym pedale na dzwigni dociskana recznie i dalej bieg nie wchodzi także być może jeśli dwumas ma bicie to raczej do wymiany......jutro będę wiedział cos więcej ale chyba wydatek 1200 złociszy mnie jeszcze czeka............wiesz jak to jest przez neta...wrózenie z fusów ale zawsze może być jakiś sposób na to choć nie musi
Volvo xc 90- wół roboczy

przemas81
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: przemas81 » 22 sty 2014, 22:09

FXX pisze:Wysprzęglik sprawdzałeś?
Układ poprawnie odpowietrzony?

sprawdzony układ odpowietrzony .....jutro zrobi się poprawke tak w razie w.........
obadamy co kolejny dzień przyniesie....
poza tym nie napisałem jeszcze jednej ważnej rzeczy,wczesniej biegi wchodziły oki ale przy ruszaniu drgan na kierownicy nie było tylko przednie koła tak jakby przód-tyl,przód-tyl chodziły przy ruszaniu......jak stałes z boku i patrzyłeś...wygladąło to jakby na waHaczach był luz wzdłużny.....a na pewno szło to od skrzyni bo nie z wahaczy.
Volvo xc 90- wół roboczy

Awatar użytkownika
volf
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: volf » 22 sty 2014, 22:18

To wychodzi, że coś źle złożone. Nie wiem jak w 1,9jtd ale w 2,4jtd/tds można włożyć odwrotnie tarczę sprzęgłową ...
KAPPA TDS & JTD

belial666

Post autor: belial666 » 22 sty 2014, 22:19

przemas81 pisze:
przemas81 pisze:

koledze nie musze dziekowac bo wiem ze zs sprzęgłem się powinno zmienić dwumas.........składał to dzisiaj na moje zyczenie.....po cichu liczyłem ze do wiosny będzie to chulac a potem wsadzi się nowy dwumas.....także bez ironi poproszę......a ze kazde auto ma swoje fochy i może kryc wiele ciekawostek o których nie każdy wie,więc zapytałem.....
Pozatym w ciągu przejechania dystansu 500 metrów nie walna ot tak ci wszystkie synchronizatory żeby każdy bieg ci nie wchodził.......a jeśli będzie potrzeba to zrobie ten niespodziewany wydatek i kupie nowego dwumasa bo problemy sa po to by je rozwiazywac a nie je sprzedawc innym ludziom i uciekać od nich
Pozdrawiam

w tej chwili nie wiem czy drążek jest luzny czy nie auto jest w Polsce a ja 1000 km od domu także wiem tyle co się dowiedziałem droga telefoniczna

Volf.....płyn jest zmieniony układ odpowietrzony,,,jutro zrobi się go jeszcze raz,,,jezlei będzie jakakolwiek róznica na pewno dam znac
wysprzeglik,pompa niby ok,,,,,,,tarcza przy wcisnietym pedale na dzwigni dociskana recznie i dalej bieg nie wchodzi także być może jeśli dwumas ma bicie to raczej do wymiany......jutro będę wiedział cos więcej ale chyba wydatek 1200 złociszy mnie jeszcze czeka............wiesz jak to jest przez neta...wrózenie z fusów ale zawsze może być jakiś sposób na to choć nie musi
Być może nie wysprzęgla dobrze, przez co wałek w skrzyni sie kręci i nie można wbić biegu,a powodem tego może być faktycznie zapwietrzony układ.

przemas81
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: przemas81 » 22 sty 2014, 22:31

do tej pory hamulce chodziły kurde lepiej niż u mnie w delcie...znaczy się rekacja na nacisniecie pedału była natychmiastowa....sprawdzi się to jutro jeszcze raz i zobaczymy....
Volvo xc 90- wół roboczy

belial666

Post autor: belial666 » 22 sty 2014, 22:47

przemas81 pisze:do tej pory hamulce chodziły kurde lepiej niż u mnie w delcie...znaczy się rekacja na nacisniecie pedału była natychmiastowa....sprawdzi się to jutro jeszcze raz i zobaczymy....
Jeszcze jedno,wibracje dwumasu można wyczczuć w początkowej fazie wciskania sprzęgła (mrowienie)
Jeden mechanik mi mówił ,że nawet po wymianie na nowe można się rozczarować.
Chodzi o wyważenie,ale to jego słowa.

ridersm
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Michał

Post autor: ridersm » 18 wrz 2014, 0:21

przemas81 pisze:Czytałem inne tematy na temat sprzęgła w Lybrze ale założe i tak swój
W świeta padlo sprzęgło,wczesniej łapało coraz niżej i niżej az wreszcie nie szło wbic biegu na odpalonym motorze.....znaczy szło ale strasznie ciężko....na zgaszonym wchodziły biegi idealnie....
autko do znajomego mechanika.....dobrego z góry zaznaczam kolegi.......wymienione sprzęgło na Valeo w dobrej cenie,po trzech popołudniach auto złożone i....*** biegi dalej wchodzą tragicznie........kolega układ sprawdził,wszystko po kolei też i mówi ze wygląda na sprawne...a biegi dalej nie chcą wchodzić
Pytanie......Dwumasa?....bo nie wymieniona...auto na bank ma ponad 300 nakulane.......czy może jakiś szczegół przeoczony....
wiem ze tarcza zjechana konkretnie do nitów.....oporówka już tez ledwo trzymała ....jeszcze troche i by się rozleciała......
Także co może być, ze pomimo wymienionego sprzęgła dalej biegi nie chodza?.....trafcie w cos byle nie w dwumas :roll: ;)
Ja mam kompletne nowe sprzęgło, powtarzam kompletne. Pompka też wymieniona. Olej raz zmieniłem, pojeździłem trochę żeby przepłukać skrzynie i znów go zmieniłem. Mimo to mam ten sam problem co Ty. Jak jest zimno to już w ogóle. Tak czy tak żeby znaleźć 1 albo 2 bieg muszę praktycznie stać. Wyciągałem jeszcze raz skrzynie i sprawdzałem czy wszystko jest ok. I jest... Także ja bym prędzej podejrzewał że problem leży po stronie skrzyni. Tym bardziej że u mnie czym cieplej, i czym dłużej jadę tym jest trochę lepiej...

ridersm
Imię: Michał

Post autor: ridersm » 28 paź 2014, 13:04

Jeżeli rozwiązałeś problem to podziel się. Przyszło zimno i moją kappą już się jeździć nie da...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”