pozdrawiam tych co jeszcze mają te " inżynierskie dzieła sztuki "

Lepkości bym nie zmieniał, ale raczej od tej chwili stosowałbym oleje Full Saps w miejsce tych niskopopiołowych Low Saps.crazz pisze:
Do reszty wyjadaczy - Panowie, czy po wycięciu dpf polecacie zmianę oleju z 5w30 na 5w40?
Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40crazz pisze:a możesz polecić jakiś konkretny? chociaz sie zastanawiam, czy ten poziom popiolow ma jakis wplyw, skoro dpfa juz nie ma.
Olej do silnika to nie tylko "smarowidło" ale też liczne dodatki czyszczące, redukujące tarcie itp. Właśnie te dodatki mogą się spalać powodując popioły zapychające DPF. Oleje "low saps" mają ograniczoną ilość dodatków na rzecz utrzymania sprawności oczyszczania spalin z cząstek stałych. Nie masz DPF, nie masz problemu z popiołami...crazz pisze:chociaz sie zastanawiam, czy ten poziom popiolow ma jakis wplyw, skoro dpfa juz nie ma.
Do jakiego poziomu?słoma pisze: spalanie spadło o około 10 %
Oj wydaję mi się że to efekt placebosłoma pisze:po miesiącu jeżdżenia bez dpf i egr widzę same zalety , silnik pracuje równo m dymienia niema nic , spalanie spadło o około 10 % ,
,
Wilkin pisze:Oj wydaję mi się że to efekt placebosłoma pisze:po miesiącu jeżdżenia bez dpf i egr widzę same zalety , silnik pracuje równo m dymienia niema nic , spalanie spadło o około 10 % ,
,![]()
Podobnie jak z magnetyzerami![]()
te autka i tak palą zero przecinek nic.
Jak poczytasz początek tematu ja wywalałem w c-tronic DPF i EGR - jak do tej pory po 5 miesiącach wszystko OK.pawelj18 pisze:Hej,
Ja będę chciał usunąć dpf i zrobić tuning w c-tronic we Wrocku. Ktoś ma jakieś opinie o nich ??
Co do mocy i spalania czytałem w necie poważny artykuł na temat wycinania DPF i z jego treści wynikała następująca zasada - zgodna z resztą z prawami fizyki:Wilkin pisze:Oj wydaję mi się że to efekt placebosłoma pisze:po miesiącu jeżdżenia bez dpf i egr widzę same zalety , silnik pracuje równo m dymienia niema nic , spalanie spadło o około 10 % ,
,![]()
Podobnie jak z magnetyzerami![]()
te autka i tak palą zero przecinek nic.