Thesis - lokalizacja czujników przyśpieszenia
- belial666
- Forumowicz/ka
Thesis - lokalizacja czujników przyśpieszenia
Z tego co mi wiadomo jest ich 6 szt. Z błędów wynika że są następujące, ale nie zostały zapisane wszystkie.
C1032- czujnik przyśpieszania nadwozia lewy
C1401- czujnik prędkości (Czujnik ABS, lewe koło?)
C1031- czujnik przyśpieszenia nadwozia prawy
C1041- czujnik przyśpieszenia poprzecznego
To są błędy czujników zarejestrowanych. Powodem diagnostyki jest błąd skyhook, który pojawia się i znika. Nie jest błędem stałym.
Po wymianie/ podmianie czujników zalecana jest adaptacja czujników. Błędy mogą być powodem uszkodzenia, braku styku lub błędnym odczytem samych czujników.
Lokalizacja : Czujnik ze zdjęcia za zbiornikiem płynu wspomagania jest do potwierdzenia, ale myślę, że jest to czujnik przyśpieszania poprzecznego, a ten w zderzaku to wzdłużnego ?.
Może się przyda komuś.
C1032- czujnik przyśpieszania nadwozia lewy
C1401- czujnik prędkości (Czujnik ABS, lewe koło?)
C1031- czujnik przyśpieszenia nadwozia prawy
C1041- czujnik przyśpieszenia poprzecznego
To są błędy czujników zarejestrowanych. Powodem diagnostyki jest błąd skyhook, który pojawia się i znika. Nie jest błędem stałym.
Po wymianie/ podmianie czujników zalecana jest adaptacja czujników. Błędy mogą być powodem uszkodzenia, braku styku lub błędnym odczytem samych czujników.
Lokalizacja : Czujnik ze zdjęcia za zbiornikiem płynu wspomagania jest do potwierdzenia, ale myślę, że jest to czujnik przyśpieszania poprzecznego, a ten w zderzaku to wzdłużnego ?.
Może się przyda komuś.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nr. telef. 501259455
Re: Thesis- Lokalizacja czujników przyśpieszania
Musiałeś wymieniać te wszystkie czujniki czy wystarczyło wyczyszczenie złączy?
KAPPA TDS & JTD
- belial666
- Forumowicz/ka
Re: Thesis- Lokalizacja czujników przyśpieszania
Zostały wymienione na razie dwa. Zostało jeszcze, to co napisałem w poście wyżej i ich adaptacja. ABS jeszcze i wtedy zobaczymy. Błędy trzeba wyeliminować. Czyszczenie styków to raczej marna szansa, ale...
Nr. telef. 501259455
Re: Thesis - lokalizacja czujników przyśpieszenia
Aż trudno uwierzyć by tyle czujników naraz nawaliło...
Może niesprawność jednego wpływa jakoś na pozostałe i powoduje wywalenie błędów w ich obwodzie choć naprawdę są sprawne?
Może niesprawność jednego wpływa jakoś na pozostałe i powoduje wywalenie błędów w ich obwodzie choć naprawdę są sprawne?
KAPPA TDS & JTD
- belial666
- Forumowicz/ka
Być może, być może jeden wywołuje resztę albo abs. Ciężko zdiagnozować problem który włącza się nawet po przejechaniu odcinka Piła - Kraków. Trzeba prób, a jest możliwość podmiany, bo jest Aufer;)
Nr. telef. 501259455
- belial666
- Forumowicz/ka
Dziś postanowiliśmy powalczyć dalej ze skyhookiem u Cesara w aucie. Błąd już włączał się notorycznie po przejechaniu kilkudziesięciu metrów i tak trwał, aż do ponownego startu. Po uprzedniej wymianie silniczka hamulca postojowego, podłączyliśmy kompa by sprawdzić błędy w ABS, czy są jakieś zapisane. Błędy były następujące:
-błąd czujnika kierownicy
- błąd czujnika kąta skrętu
Brak błędów czujnika przyśpieszenia. Błędy zostały wykasowane i postanowiliśmy zrobić jazdę próbną. Auto nie zdążyło wyjechać za bramę i wróciło z błędem skyhook. Następną rzeczą jak została wykonana, to wymiana czujników przyśpieszania przy amortyzatorze lewym i prawym oraz czujnik z przodu za zderzakiem strona prawa. Po ponownym rozruchu i przejechaniu błędu brak. Podczas trasy Wałcz- Złotów, gdy odwoził mnie do domu nie wyskoczył błąd skyhooka. Właściciel, jak sam twierdzi odczuł duże zmiany w pracy zawieszenia. Na jak długo, to się okaże.
Mam nadzieję, że info będzie przydatne. Wtyczka czujnika, który mieści się na amortyzatorze jest za nadkolem.
-błąd czujnika kierownicy
- błąd czujnika kąta skrętu
Brak błędów czujnika przyśpieszenia. Błędy zostały wykasowane i postanowiliśmy zrobić jazdę próbną. Auto nie zdążyło wyjechać za bramę i wróciło z błędem skyhook. Następną rzeczą jak została wykonana, to wymiana czujników przyśpieszania przy amortyzatorze lewym i prawym oraz czujnik z przodu za zderzakiem strona prawa. Po ponownym rozruchu i przejechaniu błędu brak. Podczas trasy Wałcz- Złotów, gdy odwoził mnie do domu nie wyskoczył błąd skyhooka. Właściciel, jak sam twierdzi odczuł duże zmiany w pracy zawieszenia. Na jak długo, to się okaże.
Mam nadzieję, że info będzie przydatne. Wtyczka czujnika, który mieści się na amortyzatorze jest za nadkolem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nr. telef. 501259455
- belial666
- Forumowicz/ka
Właśnie dostałem info od Cesara, że przekracza 800 kilometrów bez błędu skyhook. Myślę, że można przyjąć, że za błąd odpowiadał czujnik lub czujniki przyspieszenia.
Nr. telef. 501259455
- ArtoKucior
- Forumowicz/ka
- Imię: Artur
Czyli trafna diagnoza i naprawa. Gratulacje 
Z tego powodu napewno błąd nie powróci a jeśli już to z innego...ten skyhook fajna zabawka ale użyteczności zero

Z tego powodu napewno błąd nie powróci a jeśli już to z innego...ten skyhook fajna zabawka ale użyteczności zero
Będzie:
Jest:
Lancia Thesis 3,0V6 Emblema 2003r.
Alfa Romeo 166 2,4 JTD Progression 2004r.
Była:
Alfa Romeo 166 2,4 JTD Progression 2000r.
Lancia Thesis 2,0TB lpg Emblema 2002r.
Lancia Thesis 2,4 JTD Emblema 2004r.
Lancia Dedra 2,0tds 1993r.
Jest:
Lancia Thesis 3,0V6 Emblema 2003r.
Alfa Romeo 166 2,4 JTD Progression 2004r.
Była:
Alfa Romeo 166 2,4 JTD Progression 2000r.
Lancia Thesis 2,0TB lpg Emblema 2002r.
Lancia Thesis 2,4 JTD Emblema 2004r.
Lancia Dedra 2,0tds 1993r.
-
- Klubowicz
Jak się znowu pojawi to się go zniszczy
Mówię o błędzie

Mówię o błędzie

JEST:
2x Lancia Kappa Coupe 3.0V6 + LPG
Lancia Phedra 2.0 + LPG
BYŁO:
Kilka
x Lancia Thesis 2.0T
Lancia Thesis 3.0V6
2x Lancia Kappa 2.0 VIS
Lancia Phedra 2.0 + LPG
BYŁO:
Kilka

Lancia Thesis 3.0V6
2x Lancia Kappa 2.0 VIS
- belial666
- Forumowicz/ka
A już myślałem, że mówisz o Czarku.AUFER pisze:Jak się znowu pojawi to się go zniszczy![]()
Mówię o błędzie

Nr. telef. 501259455
-
- Klubowicz
Gdyby pisał o Czarku to "go" napisał bym z dużej litery "G" 

JEST:
Lancia Phedra 2.0 + LPG
BYŁO:
Kilka
x Lancia Thesis 2.0T
Lancia Thesis 3.0V6
2x Lancia Kappa 2.0 VIS
Lancia Phedra 2.0 + LPG
BYŁO:
Kilka

Lancia Thesis 3.0V6
2x Lancia Kappa 2.0 VIS
- Krissu1980
- Klubowicz
A wie ktoś, gdzie zlokalizuję czujnik przyspieszenia pionowego tylny? Błąd aktywny to C1033
- belial666
- Forumowicz/ka
To żeś teraz ... Szukaj lokalizacji/ umiejscowienia tego czujnika w innych autach. Może to Cię naprowadzi, pomoże Ci. Nie wiem, czy są opisane w elearn, ale chyba nie, dość biedny jest.
Ciekawi mnie nazwa tego za zbiorniczkiem płynu wspomagania. Na czujnikach powinna być nazwa owego czujnika.
Ciekawi mnie nazwa tego za zbiorniczkiem płynu wspomagania. Na czujnikach powinna być nazwa owego czujnika.
Nr. telef. 501259455
- Krissu1980
- Klubowicz
belial666 pisze:To żeś teraz ... Szukaj lokalizacji/ umiejscowienia tego czujnika w innych autach. Może to Cię naprowadzi, pomoże Ci. Nie wiem, czy są opisane w elearn, ale chyba nie, dość biedny jest.
Producenci poza numerem OE z reguły na czujnikach nie umieszczają opisów, taki błąd wyskoczył mi w ALFAOBD i brak innych szczegółów. Ten za zbiorniczkiem powoduje zapalenie innego kodu błędu
- belial666
- Forumowicz/ka
Czujniki są firmy SACHS, które są też montowane w audi, nawet jeden, ten za zbiorniczkiem ma znaczek audi. Tak więc może po numerach i niekoniecznie szukać w Thesis.
Nr. telef. 501259455