Delta III - problem z klimą???

jkb
Dopiero zaczyna na naszym forum

Delta III - problem z klimą???

Post autor: jkb » 23 cze 2012, 18:40

Hej!

Posiadam Deltę od około dwóch lat (rocznik 2010), wersja ORO z silnikiem 1.4 150KM (benzyna), około 25k przebiegu i ostatnio zauważyłem coś, co wydaje mi się nieprawidłowe w działaniu samochodu. Klima wydaje się obciążać silnik bardziej, niż powinna. Pamiętam, że na początku, gdy jeździłem z włączoną klimą nie było aż takiej różnicy. Od jakiegoś czasu samochód ma problem z przyspieszeniem (muszę gaz wcisnąć "do dechy", by je w znacznym stopniu zauważyć, przy ruszaniu z dwójki potrafi stanąć, gdy się bardzo mocno gazu nie doda). Silnik działa odrobinę głośniej, gdy klimatyzacja jest włączona. Robiłem ostatnio wymianę filtrów, oleju, etc. i poprosiłem, by zerknęli na to, ale nic nie stwierdzili a poza tym to dla nich samochód jeździł z klimą normalnie :roll:. Podczas, gdy bez klimy samochód chodzi bardzo lekko, lekkie wciśnięcie pedału gazu powoduje wyraźne przyspieszenie, tak z włączoną klimą czuć "opór", jeżeli można tak to nazwać.

Zauważyłem również, że powyższy problem występuje często, ale nie zawsze. Czasami, dość rzadko, z klimą samochód chodzi normalnie, bez żadnych problemów z mocą czy przyspieszeniem, ale nie wiem od czego to zależy :(

Samochód jest jeszcze na gwarancji (części) przez dwa miesiące, więc jeżeli nic nie wykombinuję, to się do serwisu przejadę. Ale może macie jakieś pomysły co to może być i dlaczego tak się dzieje?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
thermano
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Tomasz

Re: Delta III - problem z klimą???

Post autor: thermano » 25 cze 2012, 7:59

Może to wskazywać na zwiększone opory pracy sprężarki ( łożysko? ) Ale czemu czasem ? Męcz serwis .
"Jak pięknie się różnimy..."
DELTA 1.6 MultiJet ORO - EGR & DPF off z nową mapą : 149 KM / 362 Nm - Tramonto / Fiat 500 L PopStar 1.4 95 KM + LPG kolor BLACK / WHITE
Ty nie kupiłeś Lancii . Dostałeś Ją gratis . Zapłaciłeś tylko za udział w przedsięwzięciu ... No i przedsięwzięcie się zes...ło :(
-----------------------------------------

jkb

Post autor: jkb » 04 lip 2012, 2:16

Byłem już w ASO, powiedzieli, że to normalne :| zapisany jestem do drugiego ASO, może tam coś znajdą... Z tego, co zauważyłem, wycie zaczyna się w momencie załączenia sprężarki, przyspieszanie traci moc, no i dźwięk, nie wiem, trochę podobny do odkurzacza...

KrisVanD
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Krzysztof

Post autor: KrisVanD » 17 sie 2015, 14:38

Witajcie, mam to samo w swojej Delcie. Spec od klimatyzacji powiedział, że to norma jak u kolegi powyżej. Wyraźnie czuć zwiększone opory pracy klimy. Może jest to spowodowane upałami 35+? Będę obserwował zjawisko.

jan3387
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jan3387 » 17 sie 2015, 16:33

Potwierdzam, u mnie też spada moc po włączeniu klimatyzacji. Z tego co wiem to dzieje się też tak w samochodach innych marek.
Alfa Romeo Giulia 2.2 m-jet MT 180 KM '16

KrisVanD
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: KrisVanD » 18 sie 2015, 16:45

jan3387 pisze:Potwierdzam, u mnie też spada moc po włączeniu klimatyzacji. Z tego co wiem to dzieje się też tak w samochodach innych marek.
Mimo zwiększonych oporów pracy sprężarki, klimatyzacja chłodzi bardzo wydajnie. Czyli zasada TTTM? :)

jan3387
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: jan3387 » 18 sie 2015, 18:19

tak, ja też się przejmowałem, że czasami coś świszczy w turbinie albo właśnie spada moc przy klimatyzacji, ale byłem na przeglądzie przy 105 tyś i nic nie wykryli :) także przestałem się martwić pierdołami. 106 tyś przejechane i jak do tej pory same superlatywy :)
Alfa Romeo Giulia 2.2 m-jet MT 180 KM '16

Awatar użytkownika
JawaRenegade
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Łukasz

Post autor: JawaRenegade » 18 sie 2015, 22:54

Witam
Jest parę możliwości.
Opory przy pracy kompresora układu A/C to norma. Ale wielkość tych oporów już nie. Powodów jest parę:
-Zacierające się łożyska kompresora
-Za duża ilość oleju w kompresorze i czynniku
-Za duże ciśnienie na tłoczeniu kompresora:
*zabrudzony skraplacz (chłodnica klimy)- brak chłodzenia czynnika.
*za duża ilość czynnika w obiegu
*uszkodzony zawór rozprężny
*zablokowany(zagięty lub ściśnięty) przewód układu.

Na chwile obecną nic więcej mi nie przychodzi do głowy. Co do sprawdzenia ciśnienia w układzie podczas pracy, to każdy zakład posiadający urządzenie do obsługi układów A/C w samochodach może to sprawdzić.
Pozdrawiam.
Jest: Lancia Thesis 2.0T + gaz; Fiat 500L Cross 1.4 2019r. AR 159 SW 1.9 Jtdm;
Była: Lancia Kappa SW 2.4 TDS, Lancia Dedra SW 1.8 GT 98', AR 156 lift 1.6TS;

Awatar użytkownika
Artur G.
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: Artur G. » 19 sie 2015, 10:35

Ja pitole, chyba jestem gruboskórny bo nie odczuwam żadnej różnicy jazdy z włączona klimą (sprężarką) i z wyłączoną. Ta sama moc, ten sam odgłos.
Co innego w Lybrze, jak się załączy sprężarka czuć minimalny spadek obrotów, ale żeby nie jechał przez włączoną klimę to nie.
Na to wychodzi, że coś macie niedobrego w układzie.
pozdrawiam, Artur
Kappa była przez 56 m i 14 dni.
Dedra była przez 28 m i 13 dni
Alfa 156 1.8 TS była - 26 m i 5 dni
Jaguar X-type 3.0 V6 awd był 40 miesięcy
Lancia Lybra sedan 1.6 była ponad 4 lata
była:
Delta III 1.4 150 KM przez 9 lat

KrisVanD
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: KrisVanD » 23 sie 2015, 19:47

Nie jest tak, że auto z włączoną klimą nie jedzie. Chodzi mi o to (bynajmniej w moim przypadku), że słychać kompresor klimatyzacji i czuć zwiększone obciążenie jednostki - auto przyspiesza jak powinno.... wg mnie wina upałów, bo spec stwierdził, że wszystko OK :skoczek2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”