Thema - sprzęgło
Thema - sprzęgło
Ślizga mi sie sprzęgło w samochodzie, mam z tym powazny problem,bo samochód z trudnością rusza z miejsca.
Może ktoś z was wymieniał sprzęgło u siebie w aucie,albo tarcze sprzęgłową? Zastanawiam się jaki może byc koszt części zamiennych
Może ktoś z was wymieniał sprzęgło u siebie w aucie,albo tarcze sprzęgłową? Zastanawiam się jaki może byc koszt części zamiennych
Lancia Thema Turbo 16V SW
Thema - sprzęgło
Tarcze kupiłem używaną na allegro od tipo 2.0 razem z dociskiem za 90 zł, nowe na allegro to koszt około 250-300zł cały zestaw. W sklepie z zasady nawet nie pytam. Z ciekawości dodam, że łożysko oporowe jest identyczne jak w polonezie:)
Wymiana średnio sympatyczna z tego względu, że ciężko jest wsadzić wałek sprzęłowy w celu ustawienia sprzęgła i tu podpowiem, że ten pasuje również od 125p i poloneza:)
Wymiana średnio sympatyczna z tego względu, że ciężko jest wsadzić wałek sprzęłowy w celu ustawienia sprzęgła i tu podpowiem, że ten pasuje również od 125p i poloneza:)
- mario09
- Klubowicz
Re: Thema - sprzęgło
Sprzeglo do Twojego auta to koszt ok. 700zl za komplet Valeo. Dziala ono odwrotnie niz w normalnym ukladzie czyli jest wyciagane a nie wciskane. Srednica tarczy 228mm badz nawet 235mm, ale to sie okaze dopiero po zdjeciu (predzej 235mm)."Artas" pisze:Ślizga mi sie sprzęgło w samochodzie, mam z tym powazny problem,bo samochód z trudnością rusza z miejsca.
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Thema - sprzęgło
A, czy nie można oddać sprzęgła do regeneracji? Napewno wyjdzie taniej 

Thema - sprzęgło
No i właśnie,nie bardzo rozumiem...jeden kolega pisze 200-300 zł drugi 700 zł... o co chodzi??
Thema - sprzęgło
Zwracam honor, nie zauważyłem że jesteś turbo
16v są niektóre na 215mm tarczach ale turbo już nie, więc tutaj ze zdobyciem tarczy bedziesz miał troszkę wiekszy problem, bo bardziej nietypowe:(
Sorrki za wprowadzenie w bład. Chyba 3.0 v6 miało także 235mm? Czy się mylę?

Sorrki za wprowadzenie w bład. Chyba 3.0 v6 miało także 235mm? Czy się mylę?
- mario09
- Klubowicz
Thema - sprzęgło
Turbo nie tylko zwieksza osiagniecia ale i koszta"Artas" pisze:No i właśnie,nie bardzo rozumiem...jeden kolega pisze 200-300 zł drugi 700 zł... o co chodzi??

Thema - sprzęgło
Przyszła mi jeszcze jedna rzecz do głowy...przy zwalanianiu sprzęgła pedał czasem mi się w połowie zawiesza,dopiero jak go butem trące wyskakuje...zanim zabiorę się do wymiany tarczy i zacisku ,może powinienem odpowietrzyc układ i przyjrzeć się pompce?
- mario09
- Klubowicz
Thema - sprzęgło
Sprobuj, przy okazji sprawdzisz czy wyprzegnik nie cieknie i czy wszystko ok."Artas" pisze:Przyszła mi jeszcze jedna rzecz do głowy...przy zwalanianiu sprzęgła pedał czasem mi się w połowie zawiesza,dopiero jak go butem trące wyskakuje...zanim zabiorę się do wymiany tarczy i zacisku ,może powinienem odpowietrzyc układ i przyjrzeć się pompce?
Thema - sprzęgło
Witam!!
podłącze sie do tematu
mam tak samo moja thema 2.0 16v z VIS z 94 r nie chce również ruszać mam sprzęgło hydrauliczne
może to zbyt niski poziom płynu/tarcza/sprzegło/badź "wujek" (pozdrawiam) wspomniał mi o jakimś możliwm wycieku oleju
P.S. jak wyglądają cenniki tych rzeczy i gdzie ich szukać w trójmieście badż w internecie
POZDRAWIAM
podłącze sie do tematu

P.S. jak wyglądają cenniki tych rzeczy i gdzie ich szukać w trójmieście badż w internecie
POZDRAWIAM
Lancia Thema 2.0 16V 94r
Re: Thema - sprzęgło
Skoro działa odwrotnie, czy odpowietrzanie sprzęgła tez robi sie odwrotnie ,tzn. na wyciśniętym sprzęgle czy wciśniętym ,bo już mi sie pomieszało wszystkomario09 pisze:"Artas" pisze:Sprzeglo do Twojego auta to koszt ok. 700zl za komplet Valeo. Dziala ono odwrotnie niz w normalnym ukladzie czyli jest wyciagane a nie wciskane. Srednica tarczy 228mm badz nawet 235mm, ale to sie okaze dopiero po zdjeciu (predzej 235mm).
Thema - sprzęgło
Ceny są różne, szukaj na stronach :"Smiech" pisze:P.S. jak wyglądają cenniki tych rzeczy i gdzie ich szukać w trójmieście badż w internecie
http://www.4cars.pl
http://motosam.pl/go/_category/?idc=109_199
Możesz także rozesłać zapytania do sklepów sprzedających części do lanci na allegro, często mają to czego szukasz ,poprostu nie wszystko wystawiają na aukcji.Ja tak zrobiłem i znalazłem kompletne sprzęgło Kugera za 450 zł -dla porównania Valeo kosztuje 600-700zł
Jeżeli masz silnik bez turbo zpowoidzeniem kupisz za 200 kpl[/url]
Thema - sprzęgło
Jeszcze drobne pytanko na temat płynu do sprzęgła ,bo tam jest chyba oddzielny zbiorniczek,co tam się leje płyn hamulcowy,czy jakiś olej ....
- mario09
- Klubowicz
Thema - sprzęgło
Plyn do sprzegla DOT4.
Nie polecam jakichs wynalazkow. Ja jak robilem remont silnika z VISem to zamontowalem sprzeglo nowke-komplet Valeo 450zl. Sprzeglo chodzilo lekko i sprawnie. Sprzedalem auto, ale z tego co wiem, obecny wlasciciel jest bardzo zadowolony z tego autka.
Sprzeglo dziala odwrotnie tzn. lozysko nie wciska "lapek" docisku lecz je wyciaga. Odpowietrzanie sie nie rozni i odbywa sie dokladnie tak samo jak w innych modelach.
Nie polecam jakichs wynalazkow. Ja jak robilem remont silnika z VISem to zamontowalem sprzeglo nowke-komplet Valeo 450zl. Sprzeglo chodzilo lekko i sprawnie. Sprzedalem auto, ale z tego co wiem, obecny wlasciciel jest bardzo zadowolony z tego autka.
Sprzeglo dziala odwrotnie tzn. lozysko nie wciska "lapek" docisku lecz je wyciaga. Odpowietrzanie sie nie rozni i odbywa sie dokladnie tak samo jak w innych modelach.