Lybra 2.0 20v - szum/tarcie/zgrzyt/czyszczenie przepustnicy
Re: Lybra 2.0 20v - szum/tarcie/zgrzyt/czyszczenie przepustn
Byłem w warsztacie i okazuje się, że słyszeli ten szum - wg nich. to rolki na rozrządzie i faktycznie może tak być bo przy dodawaniu gazu szum jest i szybszy i głośniejszy...więc odstawię auto i niech sprawdzą.
Teraz mam inny kłopot jeżdżę autem do pracy bardzo krótki dystans dziennie max 5 km ale ostro daje po obrotach bo lubię - spalanie mam 13,4-14l benzyny. Czy to aby nie za wysoko? Chce założyć gaz ile więcej mogę się spodziewać spalania LPG? Instalacja droga 3nizależnych gazowników wycenia na 3000 zł. Warto ?
i pytanie gazowego laika czy na komputerze będzie mi wyświetlało spalanie gazu, tak jak teraz pokazuje PB ?
Dzięki.
Teraz mam inny kłopot jeżdżę autem do pracy bardzo krótki dystans dziennie max 5 km ale ostro daje po obrotach bo lubię - spalanie mam 13,4-14l benzyny. Czy to aby nie za wysoko? Chce założyć gaz ile więcej mogę się spodziewać spalania LPG? Instalacja droga 3nizależnych gazowników wycenia na 3000 zł. Warto ?
i pytanie gazowego laika czy na komputerze będzie mi wyświetlało spalanie gazu, tak jak teraz pokazuje PB ?
Dzięki.
A kiedy robiłeś rozrząd? Mogą być po prostu rolki paska klinowego a nie rozrządu..
Jak chcesz to mam wszystkie graty do instalacji w tym świeże wtryski i niestety starą już butlę.. Nowa instalacja chyba Ci się jednak nie zwróci.
Odnośnie spalania, jak najbardziej poprawne, bo zanim rozgrzeje Ci się samochód to pali więcej, ale jak katujesz samochód na zimnym, to spalanie niedługo będzie Twoim najmniejszym problemem..
Będzie Ci pokazywało teoretyczne spalanie benzyny, gazu spali 10-20% więcej.
Jak chcesz to mam wszystkie graty do instalacji w tym świeże wtryski i niestety starą już butlę.. Nowa instalacja chyba Ci się jednak nie zwróci.
Odnośnie spalania, jak najbardziej poprawne, bo zanim rozgrzeje Ci się samochód to pali więcej, ale jak katujesz samochód na zimnym, to spalanie niedługo będzie Twoim najmniejszym problemem..
Będzie Ci pokazywało teoretyczne spalanie benzyny, gazu spali 10-20% więcej.
- Ventura
- Forumowicz/ka
- Imię: Marcel
3 tysiące za instalacje to bliżej budżetowej wersji niż dobrej.
Ostro dajesz po obrotach - ostro to również poczujesz po kieszeni szczególnie pałowanie auta na zimnym, te silniki tego nie lubią.
Spalanie ? Marze o takim
Ostro dajesz po obrotach - ostro to również poczujesz po kieszeni szczególnie pałowanie auta na zimnym, te silniki tego nie lubią.
Spalanie ? Marze o takim

Przy ustawieniu temperatury silnika 25C aby przełączył się na gaz samochód to w lato ze 4 km przejedziesz na gazie. W zimie ciężko to widzę.
Ogólnie nieopłacalne zakładanie gazu na takie dystanse.Spokojnie do 3 tyś założysz dobrą instalację gazową.
Pałowanie zimnego silnika w tej wersji nie wróży dobrze.
Ja osobiście odpuściłbym sobie.
Ogólnie nieopłacalne zakładanie gazu na takie dystanse.Spokojnie do 3 tyś założysz dobrą instalację gazową.
Pałowanie zimnego silnika w tej wersji nie wróży dobrze.
Ja osobiście odpuściłbym sobie.
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast
... no właśnie zwlekam z tym gazem
chyba za szybko kupiłem druga Lybre ;( zbyt wiele impulsów i teraz kłopot.

- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
htomek pisze: Teraz mam inny kłopot jeżdżę autem do pracy bardzo krótki dystans dziennie max 5 km ale ostro daje po obrotach bo lubię -
htomek pisze:Mam okazje zamienic lybre na AR 156 JTS 2.0 warto ? Nadaje sie pod gaz ??

Chcesz zamienić ze złego na gorsze???

PS. Kup Pandę. Najlepiej elektryczną.
To oprócz raportów poczytaj opinie o tych silnikach
Wtedy zrozumiesz.
Ponadto JTS to bezpośredni wtrysk i wszystkie wady z tym związane, na czele z tą, że instalacja gazowa do tego to marzenie ściętej głowy.

Ponadto JTS to bezpośredni wtrysk i wszystkie wady z tym związane, na czele z tą, że instalacja gazowa do tego to marzenie ściętej głowy.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- Ama
- Forumowicz/ka
- Imię: Lancia Dedra
Ja mam średnie spalanie 9-9,5 litra/100km. Ale mam pewną taktykę bo tak jak koledzy wyżej pisali wiem że autko nie lubi na zimnym pałowania. do 50 stopni C jeżdżę na obrotach do 2000, powyżej 50stopni a poniżej 90 stopni jeżdżę do 2500 obrotów, później już normalnie
A propos z tymi obrotami mam podobnie, za niedługo się za to biorę będę wiedział co się stało to dam znać

Lancia Dedra 2.0 TURBO Digital >>>KLIK!!<<<
Lancia Dedra 2.0 AUTOMATIC >>>KLIK!!!<<<
Lancia Lybra 2.0 20v Emblema >>>KLIK!!!<<<
797775281 - dzwońta o każdej porze dnia i nocy
Lancia Dedra 2.0 AUTOMATIC >>>KLIK!!!<<<
Lancia Lybra 2.0 20v Emblema >>>KLIK!!!<<<
797775281 - dzwońta o każdej porze dnia i nocy

-
- Forumowicz/ka
- Imię: Bartek
W temacie spalania
Moja Lybra 2.0 automat na odcinkach 4-5 km spala obecnie ok 18lpg + 1.5lpb
Moja Lybra 2.0 automat na odcinkach 4-5 km spala obecnie ok 18lpg + 1.5lpb
To już troche przegięcie.. 

To się nie nazywa przegięcie, tylko 4-biegowy automat. Niestety, nie jest to najoszczędniejsza konfiguracja. Na tak krótkich odcinkach nie jeżdżę, ale na takich kilkunastokilometrowych spala mi 14-16l LPG (zależy od nastroju) + trochę PB na rozgrzanie - wiadomo, w lecie mało, w zimie więcej. Nie sprawdzałem, jakie by było spalanie gdybym cały czas jeździł w trybie skrzyni "sport", ale myślę że wir w baku się robi.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna