Nuova Delta - termostat
Nuova Delta - termostat
Złażyłem dzisiaj do swojej delty termostat który wg załaczonej instrukcji pasuje do:Fiata marea, palio,siena 1,4 12v,tipo 1,4l , 16L i.e, Tempra 1.4L, 1.6L, 1.8L, 2.0L oraz do uno 70 sxi.e, 75 sxi.e.
Jak narazie po próbnej jeżdzie autko łapie bez problemu temperaturke, termostat sie otwiera co widać po wskażniku, nie wiem jak to się bedzie sprawowało na dłózszą mete ale 14zł to nie wydatek (oryginał ponad 200zł) i spróbować myśle warto. Temperatura otwarcia to 87 stopni jak sie nie myle. Dobrał mi go mój znajomy w SABACIE na podstawie wymiarów oryginału.
Jak narazie po próbnej jeżdzie autko łapie bez problemu temperaturke, termostat sie otwiera co widać po wskażniku, nie wiem jak to się bedzie sprawowało na dłózszą mete ale 14zł to nie wydatek (oryginał ponad 200zł) i spróbować myśle warto. Temperatura otwarcia to 87 stopni jak sie nie myle. Dobrał mi go mój znajomy w SABACIE na podstawie wymiarów oryginału.
- mario09
- Klubowicz
Odp: Nuova delta - termostat z uno/tipo/tempra....
Jesli Tempra 2,0 to i Thema 2,0 8v, a jesli Thema to pasuje od Poloneza"Piotrek lbn" pisze:Złażyłem dzisiaj do swojej delty termostat który wg załaczonej instrukcji pasuje do:Fiata marea, palio,siena 1,4 12v,tipo 1,4l , 16L i.e, Tempra 1.4L, 1.6L, 1.8L, 2.0L oraz do uno 70 sxi.e, 75 sxi.e.

Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS
- Piotrek1983
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Nuova Delta - termostat
Dziś kupiłem termostat Vernet Ver 1538.88J i mam pewien problem... Nie pasuje
(Nuova Delta 1.8 8v 1995r)
http://images2.fotosik.pl/241/d40550e50dc562dd.jpg[/img]
z lewej strony widac ten który wyjąłem... (zamontowany na takich chwytakach które uniemożliwiają włożenie nowego...)
a z prawej nowy wraz z uszczelkami (za cholere nie wiem po co ich tyle)...
W sklepie w katalogu wyraźnie widnieje, że ten model powinien pasować.... jutro jak będe miał chwile czasu zrobie zdjęcia obudowy termostatu... Wie ktoś jak to wetknąć
?? Albo jeśli nie to był bym wdzięczny za podanie mi modelu (...producenta, numer itp) termostatu w Waszych Deltach... Dzięki[/code]

http://images2.fotosik.pl/241/d40550e50dc562dd.jpg[/img]
z lewej strony widac ten który wyjąłem... (zamontowany na takich chwytakach które uniemożliwiają włożenie nowego...)
a z prawej nowy wraz z uszczelkami (za cholere nie wiem po co ich tyle)...
W sklepie w katalogu wyraźnie widnieje, że ten model powinien pasować.... jutro jak będe miał chwile czasu zrobie zdjęcia obudowy termostatu... Wie ktoś jak to wetknąć

Nuova Delta - termostat
Ten co kupileś ni w ząb nie będzie pasowal,jest podobny do polonezowskiego, mi też taki wyskakiwal w każdym katalogu, oryginalny jest w całości z obudową w sprzedaży za jedyne 300 zeta
. Przerabiałem wiele opcji termostatów np z uniacza albo od poloneza z niewielkimi modyfikacjami
ale co oryginał to oryginal. Aczkolwiek po założeniu oryginału dalej mi nie łapie temperatury i sam juz nie wiem co z tym robić
Chyba będę go reklamował.
Jutro mogę porobić fotki tego co wkładałem zamiast oryginalu jeśli to cie interesuje.

Jutro mogę porobić fotki tego co wkładałem zamiast oryginalu jeśli to cie interesuje.
- Piotrek1983
Nuova Delta - termostat
To znowu ja 
Dziś zrobiłem kolejne zdjęcie...
http://images3.fotosik.pl/241/7cd871a0282c5784.jpg[/img]
termostaty wydają się być bardzo podobne... mają troche inną konstrukcje ale gdyby upierdzielić te ramiona które trzymają oryginał to by chyba nowy pasował... co o tym myślicie??
jest tu może mechanik który się na tym zna i mógł by mi udzielić jakichś porad na gg?? Był bym zobowiązany...

Dziś zrobiłem kolejne zdjęcie...
http://images3.fotosik.pl/241/7cd871a0282c5784.jpg[/img]
termostaty wydają się być bardzo podobne... mają troche inną konstrukcje ale gdyby upierdzielić te ramiona które trzymają oryginał to by chyba nowy pasował... co o tym myślicie??
jest tu może mechanik który się na tym zna i mógł by mi udzielić jakichś porad na gg?? Był bym zobowiązany...
Nuova Delta - termostat
Możesz co najwyzej obciąć ten kapelusz w termostacie i wywinąc te blaszki tak zeby pasowały do mocowania w obudowie, zaraz pójde do garazu to porobie zdjęcia jak to robiłem z bardzo podobnym termostatem od poldolota 

- Piotrek1983
Nuova Delta - termostat
Hm.... a jak bym obciął te uszy to by nie pasowało?? Akurat w zestawie z termostatem dali odpowiednie uszczelki... Widziałem, że w katalogu Vernetu napisali, że ten termostat jest dobry do naszej Lancii a cały zestaw z obudową już został przez nich wycofany...
Może teraz to trzeba przerobić żeby pasowały...
Mam jeszcze jedno pytanie... Po co w termostacie jest to kółko na samym dole?[/list]
Może teraz to trzeba przerobić żeby pasowały...
Mam jeszcze jedno pytanie... Po co w termostacie jest to kółko na samym dole?[/list]
Nuova Delta - termostat
panowie no co wy
ja kupowalem do siebie jakies pol rtoku temu termostat caly lacznie z ta obudowa i zaplacilem 55 zl wszystko pasowalo (odkrecilm stary przyrecilem nowy) i dziala bez zarzutu
kupilem w tym sklepie w rzeszowie Auto-Bals nr tel 0178520794

kupilem w tym sklepie w rzeszowie Auto-Bals nr tel 0178520794
Nuova Delta 1.6 8V LPG
Nuova Delta - termostat
w 1.6 jest chyba inny, taki polnezowski, a w 1.8 trzeba kupic calosc, taka jak na fotce piotrek1983, z lewej strony, razem z obudowa, nie da rady kupic osobno wkladu-chyba, ze ktos lubi rzezbic i bedzie kombinowal i przerabial tego z poloneza, to moze cos wymysli. W kataologu faktycznie jest ten polonezowski, tez najpierw kupilem taki (cos okolo 50zl) pojechalem do mechaniola i zonk, nie pasuje, dopiero w aso dobrali. Calosc w ASO 120zl. Przerabialem temat 1,5roku temu.

- Piotrek1983
Nuova Delta - termostat
Hm... sprawdziłem stary termostat jeszcze raz... Zagotowałem go i wydaje się, że pracował ok... Jednak po włożeniu go do obudowy nie był zamknięty (musiało się chyba coś uszkodzić i zmienił cykl pracy z normalnego na 'troche otwarty całkowicie otwarty'). Skróciłem szlifierką bolec do takich rozmiarów aby przy zimnym silniku był zamknięty i po sprawdzeniu (15 minut jazdy... +3stopnie na dworze...) uzyskałem średnio 80st na trasie i 85 w mieście. Myśle, że moge na zime tak zostawić.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie:
Czy prawdą jest że ten wskaźnik może zaniżać temperature gdyż w Lancii znajduje się w zbiorniczku wyrównawczym?? (czyli, że zamiast podanych teraz przeze mnie temperatur jest tak naprawde więcej (czyli jest dobrze)
Mam tylko jeszcze jedno pytanie:
Czy prawdą jest że ten wskaźnik może zaniżać temperature gdyż w Lancii znajduje się w zbiorniczku wyrównawczym?? (czyli, że zamiast podanych teraz przeze mnie temperatur jest tak naprawde więcej (czyli jest dobrze)
Nuova Delta - termostat
Nie do końca, czujnik w tych silnikach jest miedzy świecami w głowicy, u mnie na nowym termostacie tez temperatura wacha sie w tych granicach, a winą za to raczęj obarczam inst gazową bo parownik troche ciepełka jednak ciągnie, a 2 sprawa to jak sprawdzałem w jakiej temp sie otwiera nowy termostat to wyszło mi koło 85 na termometrze.
- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Nuova Delta - termostat
Poczytajcie sobie TU
- Piotrek1983
Nuova Delta - termostat
Jak mi zacznie coś nawalać to chyba zrobie tak jak kolega makek. Tylko nie wiem co tam trzeba jeszcze rozwiercać po obcięciu zaczepów?"prezesjm" pisze:Poczytajcie sobie TU
I jeszcze jedno głupie pytanie

- prezesjm
- Klubowicz
- Imię: Janusz
Nuova Delta - termostat
Jeśli masz na myśli ten talerzyk na dole to jak temperatura wzrasta to otwiera się część od góry puszczając płyn na duży obieg a ten talerzyk obniża się i przymyka mały obieg.
Nuova Delta - termostat
Witam wszytstkich, potrzebuje termostat taki jak widnieje na wyżej zamieszczonych zdjęciach. Też się walnąłem i kupiłem wg katalogu ten duzy z kapeluszem a tu trza mi taki cienki. Czy ktoś wie gdzie mozna zamówić taki? W Krakowie ponoć żadna hurtownia nie dysponuje takimi:( Czekam na podpowiedzi, Dzięki!
Zero = One = Everything