Lancia R.I.P. ?

Znalazłeś, widziałeś lub wiesz gdzie stoi jakaś Lancia, zdezelowana, na szrocie czy gdzieś w stodole... podziel się z nami tą informacją.
Znasz jakąś ciekawą stronę internetową poświęconą Lancii? Podziel się z nami dodając tutaj jej adres!
Tylko odnośniki dotyczące Lancii lub blisko z nią spokrewnione.
W dziale nie zamieszczamy linków do ogłoszeń, które za jakiś czas stracą ważność!
Awatar użytkownika
hitmanag
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Arek

Re: Boli Was zaprzestanie produkcji Lancii? Ten cios będzie jeszcze boleśniejszy!

Post autor: hitmanag » 13 kwie 2017, 22:30

Lancia w Chinach również nie ma racji bytu.
Lancia Phedra 2.0 136 KM jest
Lancia Kappa Coupe 2.0T jest
Lancia Phedra 2.0 136KM była
Lancia Y 1.1 była
Lancia Kappa SW 2.0 155KM była
Lancia Delta 1.8 131KM była

Awatar użytkownika
fedos
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany
Imię: marcin

Re: Boli Was zaprzestanie produkcji Lancii? Ten cios będzie jeszcze boleśniejszy!

Post autor: fedos » 13 kwie 2017, 23:36

Czy ja wiem czy nie ma racji bytu ? Żółtki lubia wszystko co europejskie :D
Tak na serio to może jest to może jakaś mała szansa dla Lancii i może znajdą jakiś pomysł na to żeby tchnąć życie w tą markę.

Awatar użytkownika
hitmanag
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: hitmanag » 13 kwie 2017, 23:38

Amerykański Chrysler nie dał rady im też może być trudno.
A u siebie w kraju jeszcze trudniej.
Lancia Y 1.1 była

Awatar użytkownika
fedos
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Post autor: fedos » 13 kwie 2017, 23:42

Wolę chińczyków niż gdyby Lancie miał przejąć VW. Wtedy byłoby po "ptokach" :D :D

Awatar użytkownika
hitmanag
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: hitmanag » 13 kwie 2017, 23:44

fedos pisze: 13 kwie 2017, 23:42 Wolę chińczyków niż gdyby Lancie miał przejąć VW. Wtedy byłoby po "ptokach" :D :D
Sam nie wiem, plotki mówią że czają się na Alfę i to ma większy sens. Mowa o Vw.
Lancia Y 1.1 była

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 13 kwie 2017, 23:59

Żeby przejęcie przez Chińczyków miało dać szanse Lancii, ta musiałaby mieć jakieś zaplecze technologiczne i logistyczne.
Tymczasem sama Lancia bez FCA nie ma nic poza jednym aktualnym modelem, produkowanym w fabryce FCA.

Te plotki to już są dość stare i raczej mocno nieaktualne.
Włosi utopili gruuubą kasę w stworzenie Giulii praktycznie od zera i na jej podstawie Stelvio.
Poza tym sprzedaż tych modeli idzie w górę, a marka dzięki tym modelom i wersjom Q wróciła na usta całego świata
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Jacek_SuchaB

Post autor: Jacek_SuchaB » 14 kwie 2017, 7:55

Z plotkami w motoryzacji jest chyba podobnie, jak w polityce... Ktoś coś chlapnie, jedni podchwycą - inni wyśmieją. Zainteresowani naturalnie stanowczo i bezwzględnie takie podłe insynuacje zdementują.
A za jakiś czas dowiaduję się, że moja ukochana omega już nie jest oplem ( którym zresztą nigdy nie była ;) ) tylko jakimś Peugeot Société Anonyme :-?

Co będzie dalej z Lancią ?
Citroen wskrzesił dawno poległą DS z sukcesem chyba - ja mam nadzieję, że Fiat kiedyś to samo zrobi z Lancią... bo w żadnych Chińczyków czy Amerykanów zwyczajnie nie wierzę.

Awatar użytkownika
fedos
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Post autor: fedos » 14 kwie 2017, 10:31

To czym była zawsze Omega? W stanach wychodziła jako Cadillac z tego co pamietam i nazywała sie chyba Catera
Co do przejęcia przez francuzów też chyba nie ma na co narzekać. Oplowi przyda się jakiś nowy pomysł, bo ewidentnie byli nudni jak flaki z olejem i nie mieli pomysłu na nowe modele.

Jacek_SuchaB

Post autor: Jacek_SuchaB » 14 kwie 2017, 10:51

Omega powstała w biurze konstrukcyjnym GM w USA, nie w Rüsselsheim :D
Generalnie jeden z najbardziej udanych samochodów swoich czasów. I bardzo podatnym na wszelkiego rodzaju modyfikacje...
Mozna wciąż trafić na rynku egzemplarze wyprodukowane np dla policji, czy zollamtu, które omcię przypominaja jedynie z wyglądu :D
A Omega Lotus była bodajże jedynym seryjnie produkowanym autem, które wyciagało 300 km/h ( można znaleźć nawet parę filmików na YT).
Osobiście żałuję jedynie, że zaprzestano działań przy wersji V8, nieliczne wyprodukowane egzemplarze osiagaja niebotyczne ceny.

W sumie nie mam nic przeciwko przejęciu Opla przez PSA.
Motoryzacja zatrzymała się dla mnie w innych czasach. Nowe auta nie interesują mnie zupełnie ;)

A Cantera jest omegą B zrobioną na amerykański rynek, u nas kilka miesięcy później poznaną jako model B Fl.

Awatar użytkownika
Snail
Sekretarz
Sekretarz
Imię: Paweł

Re: Lancia R.I.P. ?

Post autor: Snail » 14 kwie 2017, 17:47

Omega Lotus była swego czasu (przez dość długo) najszybszym seryjnym sedanem świata.
Moja Lancia się nie psuje. Ona jest po prostu notorycznie udoskonalana...

Jacek_SuchaB

Post autor: Jacek_SuchaB » 14 kwie 2017, 17:59

Szczerze mówiąc nie jestem pewien, czy w tym czasie było jakiekolwiek inne tak szybkie, seryjnie produkowane auto... nie tylko sedan.
O ile się nie mylę, konkurencyjny był tylko Brabus E V12... o całych 20 km/h szybszy.
Tylko że Omcia Lotus miała silnik 3.6 litra, Brabus - 7,3..
Omegi wyprodukowano 950 szt, E V12 - aż 15 szt ( nie wiem, czy można mówić więc o seryjnej produkcji ).

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 14 kwie 2017, 18:31

Tylko, że Lotus Omega miała podwójne doładowanie, a Merc był wolnossący - taka różnica :)
Poza tym w tym czasie było kilka innych równie szybkich samochodów jak np. Alpina B10 Biturbo, jej baza w postaci M5 E34 czy Mercedes W124 E60.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Jacek_SuchaB

Post autor: Jacek_SuchaB » 14 kwie 2017, 18:54

Niby tak.. ale np :
- przyspieszenie do 100 km/h : testarossa - 5,3s alpina biturbo - 5,4 s, M5 - 5,9 s, omega - 5,0 s ( osiągnięto również 4,8)

Dobrze by było tez pamiętać, że opel powstał na bazie zwykłego samochodu. No i co by nie powiedzieć, to opel... nie BMW, Ferrari czy inne Porsche :-P Można więc śmiało powiedzieć, że wysłał rasowe sportowe auta do kąta.

Ps. a może to... montaż? :D

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator

Post autor: FXX » 14 kwie 2017, 19:08

Nie, to nie montaż ;) Jak poszperasz w sieci to znajdziesz bardzo ciekawą informację, że prędkościomierz Omegi przy tych prędkościach ma bardzo duże przekłamanie. Przy 300km/h na budziku, GPS wskazuje 270km/h :)

A M5 i Alpina B10 powstało na bazie czego, jak nie zwykłego samochodu w postaci E34 :)
Alpiny B10 nigdy oficjalnie nie sprawdzono pod kątem prędkości maksymalnej, mimo, że producent deklarował 290km/h. Prawdopodobnie była szybsza jeśli chodzi o prędkość maksymalną.

Poza tym nawet dziś jest wiele szybszych samochodów niż poszczególne modele Ferrari, jednocześnie tańszych, mniej prestiżowych niż Ferrari. Tylko czy to w jakiś sposób ujmuje marce z Maranello? Nie, bo kupując Ferrari to nie bycie najszybszym jest najważniejsze :)
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

Jacek_SuchaB

Post autor: Jacek_SuchaB » 14 kwie 2017, 19:18

O tak..
W sieci można znaleźć bardzo wiele ciekawych rzeczy... nie da się zaprzeczyć.
Gdzieś widziałem kiedyś wywód, że w oplu licznik kłamie nawet więcej niż o 50 Stundenkilometer ;)
Należałoby w tym miejscu dodać, że aby auto uzyskało homologację europejska, jego licznik musi kłamać. Im większa szybkość, tym wieksza różnica. Dotyczy to także BMW, Ferrari, Mercedesa i wszystkich innych ;)

Cytat :
"Poza tym nawet dziś jest wiele szybszych samochodów niż poszczególne modele Ferrari, jednocześnie tańszych, mniej prestiżowych niż Ferrari. Tylko czy to w jakiś sposób ujmuje marce z Maranello? Nie, bo kupując Ferrari to nie bycie najszybszym jest najważniejsze :)"

No tak, gdybym jechał superferrari, a śmignął mnie własnie na autostradzie jakiś seryjny klamot opla, najprawdopodobniej też powiedziałbym dokładnie takie same słowa :D :D

Ps.
A tak całkiem poważnie, nie zamierzałem sie tu w ogóle licytować. Nie wiem, co mnie opętało i strasznie mi wstyd z tego powodu.
Może dlatego, że w jakiś sposób dumny jestem z tego, co skromny, seryjny opelek, który nigdy oplem nie był - zrobił.

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: Znalezione & Linkownia :::”