Jak ze spalaniem w Delcie z tym silnikiem ?
Wysokie obroty ma przy 140-150 km/h ?
Silnik godny uwagi ?
Dla potomnych

[youtube][/youtube]
Moderator: stabraf
Masz świadomość, że TBi to bezpośredni wtrysk?konradradek81 pisze: ↑03 lip 2017, 23:52 To powiem Ci, że strasznie niskie spalanie, sam się właśnie zastanawiam nad tą opcją i myślałem nad LPG, ale tu się pojawia kolejny problem, bo jestem kompletnie zielony i może ktoś podpowie czy warto i czy w ogóle to zagazuje. Choć przy tym spalaniu to może nie warto![]()
Miałem taką świadomość i właśnie takiej opinii mi brakowało, robię jakieś 25 tys. km rocznie. Także widzę że nie ma to sensu. Koszt instalacji koło 6 tyś.FXX pisze: ↑04 lip 2017, 0:26Masz świadomość, że TBi to bezpośredni wtrysk?konradradek81 pisze: ↑03 lip 2017, 23:52 To powiem Ci, że strasznie niskie spalanie, sam się właśnie zastanawiam nad tą opcją i myślałem nad LPG, ale tu się pojawia kolejny problem, bo jestem kompletnie zielony i może ktoś podpowie czy warto i czy w ogóle to zagazuje. Choć przy tym spalaniu to może nie warto![]()
Instalacja droga, więc czas zwrotu jest znacznie dłuższy niż przy wtrysku pośrednim, a i ludzi, którzy ogarniają gazowanie tego motoru nie znajdziesz na każdym rogu. Jeśli nie robisz co najmniej 30 tysięcy rocznie, to imho nie ma w ogóle sensu nad tym myśleć.
No to kolego chyba rozwiałeś tymi statystykami wszelkie moje i pewnie nie tylko moje wątpliwościFXX pisze: ↑04 wrz 2017, 13:07 Tylko płacisz 6 tysięcy i nadal spalasz PB...
Z ciekawości wklepałem te dane w kalkulator LPG dla silników z wtryskiem bezpośrednim. Uwzględniając wszystkie zakładane koszty LPG, to po 3 latach oszczędność będzie wynosić jakieś 14%, po 4 to około 19%.
Przy założeniu 24 tysięcy kilometrów rocznie.