Dziękuję za zainteresowanie i komentarze.
Hobbysta
Oczywiście u źródła też drążyłem temat i wręcz trafiłem na dość zaangażowanego gościa, który poświęcił sporo czasu na znalezienie informacji.
Części blacharskie występują w ilościach śladowych, za to próg i jego poszczególne elementy nigdy nie występowały jako części zamienne.
Wymienny był za to cały bok jako jeden element - niedostępny od lat, nawet w kraju producenta. Taka ciekawostka konstrukcyjna.
Kolejną jest to, że progi są ogólnie bolączką tego modelu - podczas poszukiwań, na kilkadziesiąt znalezionych sztuk, w każdej wyglądało to podobnie. Jedną z przyczyn jest moim zdaniem pewne niedociągnięcie konstrukcyjne. Otóż pomimo że próg stanowi dość mocną konstrukcję "monolityczną" złożoną z przynajmniej trzech części na całej długości tow miejscach przeznaczonych pod lewarek nie ma żadnego dodatkowego wzmocnienia. Wystarczyło nawet lekko to pogiąć i lata oraz warunki robiły swoje.
Borek
Tę opcję oczywiście też rozważałem i z pewnością dla blacharza z wieloletnią praktyką nie jest to temat szczególnie skomplikowany. W każdym razie z moim skromnym doświadczeniem i ze względu że do wymiany nie tylko poszycie, ale wszystko łącznie z kawałkiem podłogi, to wybrałem opcję przeszczepu co uwierzcie też wcale nie było łatwe i tanie - wycinane progi w stanie względnym kosztowały tyle co Kappa w stanie jeżdżącym na OLX
Więcej szczegółów w kolejnym odcinku, który jest na etapie składania
Pozdrawiam
Kappa 2.4 20V 2000r.