Thesis 3.2 - błędy skrzyni, ESP i EBD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Thesis 3.2 - błędy skrzyni, ESP i EBD
Witam, jak do tej pory byłem szczęśliwym posiadaczem Thesis z silnikiem 3.2 i automatyczna skrzynią biegów, która jak do tej pory spisywala się bez jakichkolwiek problemów. Żadnych szarpniec, stuków ani nic.
Sytuacja wydarzyła się kilka dni temu, autem przyjechałem do pracy bez problemu a po, następujące niespodzianki:
- na desce rozdzielczej wyskoczył błąd ESP, przy wyrzuceniu na wsteczny skrzynia wyczuwalnie szarpnie.
Po podłączeniu MESa następujące bledy:
C1101 - błąd w łączności CAN
P1723 i p1724 - Dane CAN z układu hamulcowego
P1714 - moment obr. silnika (z CAN)
Dodatkowo przy sprawdzaniu MESem układu ABS dodatkowo pojawia się na desce błąd ABS i EBD z komunikatem "Switch off engine".
Zauważyłem też że święci się cały czas kontrolka ASR Ale guzik reaguje on/off oraz gdy odpalam silnik wskazówka paliwa opada na minimum i mruga rezerwa.
Auto odpala, chodzi normalnie, skrzynia zmienia biegi.
Panowie ratujcie co to może być?
Z podjętych działań to sprawdzone wszystkie bezpieczniki, podejrzane wymienione na nowe, reszta psiknieta Kontaktem. Jakieś wskazówki co to może być i gdzie szukać winowajcy problemów?
Akumulator wariuje? Centralka ABS na pompie do wymiany?
Sytuacja wydarzyła się kilka dni temu, autem przyjechałem do pracy bez problemu a po, następujące niespodzianki:
- na desce rozdzielczej wyskoczył błąd ESP, przy wyrzuceniu na wsteczny skrzynia wyczuwalnie szarpnie.
Po podłączeniu MESa następujące bledy:
C1101 - błąd w łączności CAN
P1723 i p1724 - Dane CAN z układu hamulcowego
P1714 - moment obr. silnika (z CAN)
Dodatkowo przy sprawdzaniu MESem układu ABS dodatkowo pojawia się na desce błąd ABS i EBD z komunikatem "Switch off engine".
Zauważyłem też że święci się cały czas kontrolka ASR Ale guzik reaguje on/off oraz gdy odpalam silnik wskazówka paliwa opada na minimum i mruga rezerwa.
Auto odpala, chodzi normalnie, skrzynia zmienia biegi.
Panowie ratujcie co to może być?
Z podjętych działań to sprawdzone wszystkie bezpieczniki, podejrzane wymienione na nowe, reszta psiknieta Kontaktem. Jakieś wskazówki co to może być i gdzie szukać winowajcy problemów?
Akumulator wariuje? Centralka ABS na pompie do wymiany?
- kond243
- Forumowicz/ka
- Imię: Konrad
Re: Thesis 3.2 - błędy skrzyni, ESP i EBD
Sprawdź kostki przy pompie abs. Miałem podobne błędy w ecu silnika jak piny nie łączyły. I masy posprawdzaj. Oraz wtyczki przy ecu silnika i ecu skrzyni biegów. Popatrz czy piny nie są zaśniedziałe czyli zielone.
Były:Peugeot 309 1.6, Renault Laguna 1.8 8v, Lancia Kappa 2.0 V.I.S.
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt
-
- Kontakt:
Kostki w ECU silnika, wyczyszczone sprężonym powietrzem i Kontaktem. ECU skrzyni biegów (pod nogami pasażera? ) tez wyczyszczone. Masy na lewym kielichu też odkrecone, wyczyszczone i skręcone. Gdzie jeszcze mas mogę szukać?
Dzisiaj jeszcze spróbuje inny akumulator podłączyć bo ten już z 3 lata będzie miał.
Dzisiaj jeszcze spróbuje inny akumulator podłączyć bo ten już z 3 lata będzie miał.
- kond243
- Forumowicz/ka
Sterownik ABS. Od strony kierowcy. Na pompie ABS jest wtyczka. I ona lubi sie poluzować.
-
- Kontakt:
Akumulator wyciągnięty do ładowania. Podpięty inny (żyleta) i nic. Auto odpaliło Ale pojawiły się te same błędy.
Kostka na pompie hamulcowe też przeczyszczona powietrzem i kontaktem i nadal nic
Kostka na pompie hamulcowe też przeczyszczona powietrzem i kontaktem i nadal nic

nie przejmuj się...
moja wywaliła błąd silnika, dostała po garach - ale tak opór... bo mnie cierpliwości zabrakło...
i.. efkt:
kontrola ABS, ESP, ESR, EPB.. nie działa licznik, nie działa abs, asr...
podpinam się kompem i nic..
poza wypadnięciami zapłonu i problemem z zimną sondą....
CAŁKOWITY BRAK BŁĘDÓW...
jakieś pomysły ?
moja wywaliła błąd silnika, dostała po garach - ale tak opór... bo mnie cierpliwości zabrakło...
i.. efkt:
kontrola ABS, ESP, ESR, EPB.. nie działa licznik, nie działa abs, asr...
podpinam się kompem i nic..
poza wypadnięciami zapłonu i problemem z zimną sondą....
CAŁKOWITY BRAK BŁĘDÓW...
jakieś pomysły ?
WE DO NOT FORGIVE,
WE DO NOT FORGET...
U NEVER KNOW WHEN !
WE DO NOT FORGET...
U NEVER KNOW WHEN !
ps .. zapomniałem 2.0 turbo... executive
WE DO NOT FORGIVE,
WE DO NOT FORGET...
U NEVER KNOW WHEN !
WE DO NOT FORGET...
U NEVER KNOW WHEN !
- kond243
- Forumowicz/ka
Kostka od sterownika abs. Lub sam sterownik abs. Spróbuj przypisać konfiguracje ABS programem alfa obd.W mojej był inny body computer założony i był ten sam cyrk. Ewentualnie kabelki lecą w kulki.
no jak mi w warsztacie body nie podprowadzili to ... jest oryginal
WE DO NOT FORGIVE,
WE DO NOT FORGET...
U NEVER KNOW WHEN !
WE DO NOT FORGET...
U NEVER KNOW WHEN !
Sprawdz sterownik hamulca ręcznego- potrafi zaśniedzieć w środku.
We Wroclawiu utworzylem mały klub kappy można poznać nas po rejestracjach wszystkie zaczynaja sie DW 222 mam tez duzo czesci lanci... Tel.691-771-549 A teraz do stadka dołączy Thesis 2.4 jtd mojej żonki DW 898
- kamilkoza88
- Forumowicz/ka
- Imię: Kamil
I jak tam koledzy? Problem rozwiązany. 2 dni temu dopadł mnie ten sam problem, tyle że w 3.0 w automacie.
Niemiła niespodzianka zdarzyła się w momencie wyprzedzania (na szczęście było to na banie i dało się bezpiecznie schować), Lancia szła do oporu i w momencie zmiany biegu było szarpnięcie takie dosyć konkretne, błędy jak wyżej (wszystko powiązane z układem hamulcowo anty poślizgowym) i blokada skrzyni na 3cim biegu.
Na szczęście przezornie wziąłem ze sobą kompa i diagnostykę, poczyściłem błędy i wio. Na drugi dzień to samo, podobna procedura i już do końca udało mi się wrócić do domu. Dnia 3ciego (czyli dzisiaj) auto ledwo wyjechało z garażu, kupa dymu z nieprzepalonej beny i kij stoi. Doszły błędy wtrysku benzyny na 3cim cylindrze i błąd przepustnicy.
Wymieniłem przepustnice, podmieniałem kompa ABS (wróciłem finalnie do pierwotnego kompa) i wymieniłem zawór od oparów benzyny (akurat miałem pod ręką to co mi tam, wymieniłem
), przetrzepałem wszystkie możliwe wtyczki i na chwilę obecną problemy ustały (zobaczymy, czy dojadę do domu
)
Na anglojęzycznym forum wyczytałem jeszcze, że za błąd który mi się objawił (C1101) może odpowiadać słaba masa, lub w ogóle słaby kontakt na wtyczce pompy paliwowej (oczywiście to też sprawdziłem), która z braku odpowiedniego zasilania daje zbyt małe ciśnienie na listwę wtryskową, co generuje błąd silnika i przejście w tryb awaryjny (o dziwo wszystkie błędy w ukł. hamulcowym dotyczyły ECU silnika).
Ciekawi mnie, czy przez ten czas udało się Wam rozwiązać ten w sumie wykluczający z użytku samochód problem.
Pozdrawiam serdecznie KK.
P.S.
No i dojechałem, jednak problem pozostał, po ostrym wstawieniu wyskakuje błąd silnika i zaraz za nim błąd ESP i całej reszty. Jednak po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu (bez kasowania błędu ECU) skrzynia wraca do normalnego trybu pracy i ESP działa
Po kolejnym wstawianiu, ale już z błędem silnika na desce skrzynia działa prawidłowo.
Jutro kolejny dzień obserwacji.
Niemiła niespodzianka zdarzyła się w momencie wyprzedzania (na szczęście było to na banie i dało się bezpiecznie schować), Lancia szła do oporu i w momencie zmiany biegu było szarpnięcie takie dosyć konkretne, błędy jak wyżej (wszystko powiązane z układem hamulcowo anty poślizgowym) i blokada skrzyni na 3cim biegu.
Na szczęście przezornie wziąłem ze sobą kompa i diagnostykę, poczyściłem błędy i wio. Na drugi dzień to samo, podobna procedura i już do końca udało mi się wrócić do domu. Dnia 3ciego (czyli dzisiaj) auto ledwo wyjechało z garażu, kupa dymu z nieprzepalonej beny i kij stoi. Doszły błędy wtrysku benzyny na 3cim cylindrze i błąd przepustnicy.
Wymieniłem przepustnice, podmieniałem kompa ABS (wróciłem finalnie do pierwotnego kompa) i wymieniłem zawór od oparów benzyny (akurat miałem pod ręką to co mi tam, wymieniłem

Na anglojęzycznym forum wyczytałem jeszcze, że za błąd który mi się objawił (C1101) może odpowiadać słaba masa, lub w ogóle słaby kontakt na wtyczce pompy paliwowej (oczywiście to też sprawdziłem), która z braku odpowiedniego zasilania daje zbyt małe ciśnienie na listwę wtryskową, co generuje błąd silnika i przejście w tryb awaryjny (o dziwo wszystkie błędy w ukł. hamulcowym dotyczyły ECU silnika).
Ciekawi mnie, czy przez ten czas udało się Wam rozwiązać ten w sumie wykluczający z użytku samochód problem.
Pozdrawiam serdecznie KK.
P.S.
No i dojechałem, jednak problem pozostał, po ostrym wstawieniu wyskakuje błąd silnika i zaraz za nim błąd ESP i całej reszty. Jednak po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu (bez kasowania błędu ECU) skrzynia wraca do normalnego trybu pracy i ESP działa

Jutro kolejny dzień obserwacji.
Thesis 3.0
Czy rozwiązaliśmy te problemy bo mam podobne
Były Lancia thema 2.0 turbo 16V, kappa 2.4 benzyna, AR166 2.0 turbo V6, AR 147 1.6,
Thesis 2.0T 2003r naprawiony skyhook

- proxima86
- Forumowicz/ka
Jesteś z Kraśnika?lancik77 pisze:Czy rozwiązaliśmy te problemy bo mam podobne
Wysłane z mojego Swift 2 X przy użyciu Tapatalka
Była:
Lancia Thesis 2.4JTD 10v executive.
Jest:
Lancia Thesis 2.4JTD 10v
Lancia Thesis 3.0V6
Jest:
Lancia Thesis 2.4JTD 10v
Lancia Thesis 3.0V6
Tak
Były Lancia thema 2.0 turbo 16V, kappa 2.4 benzyna, AR166 2.0 turbo V6, AR 147 1.6,

- proxima86
- Forumowicz/ka
Wpadnij do Annopolalancik77 pisze:Tak

Wysłane z mojego Swift 2 X przy użyciu Tapatalka
Była:
Jest:
Lancia Thesis 2.4JTD 10v