Wymieniłem już kilka opasek bo był zmęczone życiem, wyczyściłem odmę, przejrzałem czy nie mam pęknięć przewodów ale nic mi się w oczy nie rzuciło Co jeszcze mogę spr?
Czyli podsumowując wszystko termostat mam do wymiany... Jaki najlepiej kupić na alegrogo znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/termostat-behr-lancia ... 45952.html dobry będzie???kond243 pisze: ↑04 cze 2018, 12:33 Powinna trzymać 90 stopni cały czas. Masz walnięty termostat. Na Włochy były inne termostaty ale różnica temperatury otwarcia to maks 5 stopni. 89stopni kontra 84-83stopnie. Odpal zostaw na 5-10min na jałowym biegu i zobacz czy górny wąż chłodnicy robi się gorący. Jeśli tak to zmiana termostatu. I może kopcić bo silnik niedogrzany pracuje na podniesionej dawce paliwa. Co do czujnika doładowania przy zaślepionym zaworze EGR dolot był by czysty. Podejrzewam że EGR jest zaleziony sądzą i nagarem i jest nieszczelny. Ciśnienie doładowania idzie w wydech i stąd kopcenie. Mało powietrza więcej paliwa i mamy czarny dym.
Dzięki za wskazówkę