Nuova Delta - diesel
Nuova Delta - diesel
Może ktoś ma przemyślenia dotyczące optymalnej techniki jazdy Deltą z 1.9 TD, chodzi o stosunek jakość/cena paliwa oczywiście. Wiem, że na zimno nie kręcić i turbinę też uspokoić trzeba, ale jak zmieniać biegi według państwa szanownych ?
Lancia Delta 1.9 T.D 99'
Fiat 131 Mirafiori Sport (Racing) 2.0 DOHC 82'
Lancia Beta HPE VX 84'
Czy ktoś widuje dwudrzwiowe 131 w swoich okolicach ? Proszę o priv.
Lancia Beta HPE VX 84'
Nuova Delta - diesel
ja na zimnym silniku jeżdzę bardzo ostrożnie biegi zmieniam w granicy 2000-2200 obrotów zanim właśnie turbinka osiągnie swoję wydajne obroty. jazda jest zamulaszcza ale nie katuję turbiny, dopiero jak silnik osiągnie temp ok 70stopni zaczynam normalną jazdę a tą temperaturę osiąga silnik po przejechaniu ok 2km więc długo się nie męczę a turbo jeszcze żyje pozdro
czarna DEDRA 1.9TD 95r.
- Swiety
- Klubowicz
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Nuova Delta - diesel
zeby nie robic bałaganu...
jakie macie doswiadczenia z 1.9 TD w Nuova Delta?? awaryjnosci?? usterki typowe??
czy lepiej wybrac np 1.6 16v?? chodz mi głownie jako auto do miasta bo do szalenstwa mam HF-ke
jakie macie doswiadczenia z 1.9 TD w Nuova Delta?? awaryjnosci?? usterki typowe??
czy lepiej wybrac np 1.6 16v?? chodz mi głownie jako auto do miasta bo do szalenstwa mam HF-ke
Nuova Delta - diesel
Bierz diesla i się nie zastanawiaj nawet. Typowa usterka to termostat, a poza tym w żadnym tego typu dieslu który znam nie działa "ssanie", ale to właściwie pryszcz. Spalanie w mieście u mnie przy normalnej dynamicznej warszawskiej jeździe wynosi 7.5
Lancia Delta 1.9 T.D 99'
Lancia Beta HPE VX 84'
Lancia Beta HPE VX 84'
Nuova Delta - diesel
Jedyne co mi "poszło" do tej pory to czujnik temperatury rozruchu. Dynamika lepiej niż wystarczająca, zwłaszcza w jeździe miejskiej. Nie katując silnika spokojnie odstawiam większość benzyniaków na światłach."Swiety" pisze:zeby nie robic bałaganu...
Spalanie w moim przypadku w granicach 6tki, obecnie większe-jeżdżę na krótkich odcinkach i silnik nie ma okazji się rozgrzać. Przebieg od momentu zakupu-12tys..

Strang Delta 1,9td

delta
Ja mam 1.6 16V i nie narzekam mam tez do sprzedania TD i powiem tak ze dynamika w benzyniaku lepsza spalanie nie wiem bo dieslem nie jezdze (nie zarejstrowany) tyle co nieopodal domu(mieszkam na Wsi) ale z benzyniakiem nie mam tragedi jezdze juz 3 rok i nie mysle by przerobic na gaz.... co do awaryjnosci jeszcze mnie nie zawiodła;] wiec jak narazie tylko to co trzeba przy eksploatacji
Lancia Delta 1.6 16v HPE & Lancia Y 1.2 16V
Białe Turbo z czarną maską i mooocnym sercem:)
Białe Turbo z czarną maską i mooocnym sercem:)
Nuova Delta - diesel
Wczoraj zatankowałem i spalanie zeszło do 7.1, z powodu wymiany termostatu jak sądzę.
Lancia Delta 1.9 T.D 99'
Lancia Beta HPE VX 84'
Lancia Beta HPE VX 84'
Nuova Delta - diesel
Zanim zgasisz silnik w dieselku odczekaj troche, turbinka się schłdzi. Tak samo jak uruchamiasz zimny silnik poczekaj troche.
[/list]
[/list]
Lancia Dedra sw 1.9 tds ls
Nuova Delta - diesel
no właśnie co do usterek TD to brak tzw. ssania na zimnym silniku ale poza tym ok tyle że u mnie spalanie po mieście waha się w granicach 7,5-8l a pro-po czy wie ktoś może jak zrobić to tzw.ssanie?? chodzi mi o tą wersję pompy gdzie od czujnika z termostatu nie wychodzi linka tylko dwa przewody
czarna DEDRA 1.9TD 95r.
Nuova Delta - diesel
ja też prosił bym o rady bo też zdechło mi ssanie w dederce 1.9 tds 94 i mam tylko przewody a nie linkę,, który to jest czujnik na termostacie, fotki mile widziane.no właśnie co do usterek TD to brak tzw. ssania na zimnym silniku ale poza tym ok tyle że u mnie spalanie po mieście waha się w granicach 7,5-8l a pro-po czy wie ktoś może jak zrobić to tzw.ssanie?? chodzi mi o tą wersję pompy gdzie od czujnika z termostatu nie wychodzi linka tylko dwa przewody
Lancia Dedra sw 1.9 tds ls
Nuova Delta - diesel
Strang weź ty się zmiłuj i powiedz, czy wymiana "czujnika temperatury rozruchu" rozwiązała problem ssania i jaki to numer części, ewentulanie który to czujnik przy termostacie
Lancia Delta 1.9 T.D 99'
Lancia Beta HPE VX 84'
Lancia Beta HPE VX 84'
Nuova Delta - diesel
A u mnie chyba to działa, bo jak jest zimny silnik to ma wyżesze obroty na biegu jałowym, a jak się rozgrzeje to one spadają i już jest normalnie."adasik12" pisze:ja też prosił bym o rady bo też zdechło mi ssanie w dederce 1.9 tds 94 i mam tylko przewody a nie linkę,, który to jest czujnik na termostacie, fotki mile widziane.no właśnie co do usterek TD to brak tzw. ssania na zimnym silniku ale poza tym ok tyle że u mnie spalanie po mieście waha się w granicach 7,5-8l a pro-po czy wie ktoś może jak zrobić to tzw.ssanie?? chodzi mi o tą wersję pompy gdzie od czujnika z termostatu nie wychodzi linka tylko dwa przewody
A tak wogóle to jak do tej pory nie mam żadnego problemu ani z rozruchem ani z żadnymi częściami mechanicznym, wszystko chodzi, przed zimą jeszcze sprawdzę świece żarowe bo to podstawa.
Spalanie w mieście przy normalnej jeździe to ok 6,5 jak przyciskam to 7 w trasie 5,5
A co do zmiany biegów a obrotów silnika to po nagrzaniu silnika zazwyczaj zmieniam przy 3000, na zimnym przy 2000-2200.
A.. i powyżej 4000 nieopłaca się już kręcić bo efekt w przyspieszaniu jest już kiepski, moja najlepiej idzie od 2500 -4000 potem efekt przyspieszenia zauważalnie się zmniejsza.
Te silniki są dość żywotne i mało awaryjne pozatym nieboją się wyższych obrotów także i braku temperamentu niemożna im wytykać.
P.S. ostatnio odkurzyłem w swojej cylindry używając prawej nogi - przegoniłem ją tak z 3 min 190km/h i teraz jest jakaś żwawsza - chyba musiała się zamulić wcześniej

Nuova Delta - diesel
no ja tez mam niedgrzany silnik przez zepsuty termostat(moze ktos wie czy da sie jakos podmienic takie cos od innego pojazdu lub tez jakos zregenerowc), i oczywiscie tez mam problem ze ssaniem(czujnik z 2 kabelkami przy termostacie).jak zauwazylem to czujnik przy termostacie dziala poprawnie, tak samo jak wlacznik elektromagnetyczny w pompie, wiec nie wiem co moze byc ze to ssanie nie dziala.moze uda mi sie zdobyc katalog boscha i tam cos znajde.pozdro!
Nuova Delta - diesel
Ja miałem tez niedogrzany silnik i wymieniłem wkład do termostatu dałem za niego 20zł założyłem i odrazu lepiej. Ja mam silnik 1.6 v8 ale niewiem czy do twojego bedzie pasował masz linkgrzechu pisze:no ja tez mam niedgrzany silnik przez zepsuty termostat(moze ktos wie czy da sie jakos podmienic takie cos od innego pojazdu lub tez jakos zregenerowc), i oczywiscie tez mam problem ze ssaniem(czujnik z 2 kabelkami przy termostacie).jak zauwazylem to czujnik przy termostacie dziala poprawnie, tak samo jak wlacznik elektromagnetyczny w pompie, wiec nie wiem co moze byc ze to ssanie nie dziala.moze uda mi sie zdobyc katalog boscha i tam cos znajde.pozdro!
http://www.allegro.pl/item147503381_ter ... punto.html
Nuova Delta - diesel
jakbyś mógł sprawdzić który czujnik odpowiada za owe ssanie i wrzucić to na forum bylibyśmy bardzo wdzięczni"Tofik" pisze:A u mnie chyba to działa, bo jak jest zimny silnik to ma wyżesze obroty na biegu jałowym, a jak się rozgrzeje to one spadają i już jest normalnie."adasik12" pisze:ja też prosił bym o rady bo też zdechło mi ssanie w dederce 1.9 tds 94 i mam tylko przewody a nie linkę,, który to jest czujnik na termostacie, fotki mile widziane.no właśnie co do usterek TD to brak tzw. ssania na zimnym silniku ale poza tym ok tyle że u mnie spalanie po mieście waha się w granicach 7,5-8l a pro-po czy wie ktoś może jak zrobić to tzw.ssanie?? chodzi mi o tą wersję pompy gdzie od czujnika z termostatu nie wychodzi linka tylko dwa przewody
A tak wogóle to jak do tej pory nie mam żadnego problemu ani z rozruchem ani z żadnymi częściami mechanicznym, wszystko chodzi, przed zimą jeszcze sprawdzę świece żarowe bo to podstawa.
Spalanie w mieście przy normalnej jeździe to ok 6,5 jak przyciskam to 7 w trasie 5,5
A co do zmiany biegów a obrotów silnika to po nagrzaniu silnika zazwyczaj zmieniam przy 3000, na zimnym przy 2000-2200.
A.. i powyżej 4000 nieopłaca się już kręcić bo efekt w przyspieszaniu jest już kiepski, moja najlepiej idzie od 2500 -4000 potem efekt przyspieszenia zauważalnie się zmniejsza.
Te silniki są dość żywotne i mało awaryjne pozatym nieboją się wyższych obrotów także i braku temperamentu niemożna im wytykać.
P.S. ostatnio odkurzyłem w swojej cylindry używając prawej nogi - przegoniłem ją tak z 3 min 190km/h i teraz jest jakaś żwawsza - chyba musiała się zamulić wcześniejParę lat do tyłu miałem taki przypadek właśnie z motocyklem po zimie, no niemiał takiej werwy w sobie jak jesienią, dopiero jak dostał 12000 i 240km/h to doszedł do siebie
Także od czasu do czasu pojazd musi dostać po "garczkach"
czarna DEDRA 1.9TD 95r.