Jeśli chodzi o dźwięk na postoju to piękny w JTD nie jest. W korku czuć, że silnik pracuje. Ale w czasie jazdy wogóle zapominam, że to jest diesel. Pomijając zakres obrotów oczywiście..."viruskill" pisze::)a co do td to czesto jezdze jeszcze alfa 164 2.5 TD i dosc ladnie chodzi dzwiek tez mily na postoju jak to diesel ale tym sie niestoi tylko jezdzi silniczek ladne odglosy daje
Kappa - jaki wybrać silnik ?
Moderator: stabraf
3.0 czy 2,4 proszę doradźcie
Od czasu do czasu kierowca Kappy 2.4jtd, Kappy 2.4jtd SW oraz Ducato 2.3jtd.
A na własność Kelly's MAGIC black;)
A na własność Kelly's MAGIC black;)
kappa 2.4 czy 2.0 tutrbo-co wybrac??
tak przez ciekawosc ta kappa turbo to wiele kosztuje
kappa 2.4 czy 2.0 tutrbo-co wybrac??
Ostatnio zmieniony 19 gru 2006, 16:35 przez wujekp, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW
Wujek (p)
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW

- larry123
- Klubowicz
- Kontakt:
...
co do kosztów to średnio na utrzymanie kappy 2.4 w dobrym stanie trzeba wydać około 450 - 550 zl miesięczni na paliwo, oc oraz serwis.
Przejzdzam około 25 tyś. km rocznie. na LPG. Czy to drogo czy tanio nie wiem.
pozdrawiam

pozdrawiam
Re: ...
Coś podejrzanie mało. Tyle to ja wydawałem na Espero przy sporo niższym przebiegu. Zresztą sam policz. Biorąc górną podaną przez Cibie granicę:"larry123" pisze:co do kosztów to średnio na utrzymanie kappy 2.4 w dobrym stanie trzeba wydać około 450 - 550 zl miesięczni na paliwo, oc oraz serwis.
pozdrawiam
550 zł * 12 mies = 6600 zł rocznie
Załóżmy że średnio spala Ci 12l LPG na 100 km (w rzeczywistości chyba trochę wiecej?), policzmy po 2 zł za litr.
Dla 25 tys. km daje to kwotę 6000 zł.
Zakładając że masz zniżki OC wyniesie ok. 600 zł.
Suma: 6.600 zł.
Tzn. że serwis kosztuje 0 zł!

I jak tu nie mówić że Kappa to prawie idealne auto

Pozdrawiam
Wujek (p)
Wujek (p)

kupno - Jaki silnik ?
zastanawiam sie nad kupnem kappy i nie wiem jaki silnik wybrać, w gre wchodzi 2,0; 2,4 benzyna lub disel
czy ktoś z użytkowników mogłby mi doradzić:-)??
- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Re: kupno:-)
A chcesz zwyczajnie, tanio(paliwko), sportowo (czyli wywrywając kostki z bruku), dostojnie (jak przystało na to auto) czy gulgocząco sie przemieszczać? Bo od tego zależy wybór silnika..."fingiel" pisze:zastanawiam sie nad kupnem kappy i nie wiem jaki silnik wybrać, w gre wchodzi 2,0; 2,4 benzyna lub disel
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

kupno:-)
2,0 (145 KM) w beznzynie jest moim zdaniem trochę za slaby jak na to autko (może z VIS-em jest żwawszy - 155 KM).
Przy 2,4 musisz liczyć się z większym zużyciem paliwa i kojarzą mi się posty o przekręconych panewkach.
2,4 jtd - chyba dobry wybór - ekonomia przy dobrych parametrach, ale to diesel, a je nie każdy lubi.
Co do 2,0 (145 KM) opieram się na doświadczeniach własnych, co do pozostałych - na opiniach innych.
Przy 2,4 musisz liczyć się z większym zużyciem paliwa i kojarzą mi się posty o przekręconych panewkach.
2,4 jtd - chyba dobry wybór - ekonomia przy dobrych parametrach, ale to diesel, a je nie każdy lubi.
Co do 2,0 (145 KM) opieram się na doświadczeniach własnych, co do pozostałych - na opiniach innych.
homo homini Lancia (est)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie
)
Było: Dedra 2.0 ie, Kappa 2.0, Kappa 2.4 JTD
Jest: Delta II 1.6 8V (w rodzinie

poruszał będe się normalnie tym autkiem:-)
myślałem nad benzyną i zamontować gaz, albo kupić od razu z gazem,
jaka jest różnica w zużyciu paliwa pomiędzy 2,0 i 2,4??
gdzies na tym forum wyzytałem ze w normalnym użytkowaniu różnicy w zasiadzie nie ma w zużyciu pomiędzy tymi dwoma silnikami
myślałem nad benzyną i zamontować gaz, albo kupić od razu z gazem,
jaka jest różnica w zużyciu paliwa pomiędzy 2,0 i 2,4??
gdzies na tym forum wyzytałem ze w normalnym użytkowaniu różnicy w zasiadzie nie ma w zużyciu pomiędzy tymi dwoma silnikami
Trudno mi powiedzieć jaka różnica - ja mam LPG i mi w mieście przy nienajlżejszej stopie pali 14l, jak kiedyś starałem się jeździć spokojnie to poniżej 13l zeszłem.
Lancia i jeszcze raz Lancia
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
Lancia Kappa 2,4 20V LX Bi-Power
- tomek
- Klubowicz Wspierający
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Dla mnie wystarczajace, ostatnio w Toruniu BMW 318i nie dalo rady"darkobo" pisze:2,0 (145 KM) w beznzynie jest moim zdaniem trochę za slaby jak na to autko (może z VIS-em jest żwawszy - 155 KM).

W przypadku mojej instalki LPG nie mam spadku mocy, ale przy isnatce II generacji to moze rzeczywiscie byc troche malo.