Na tym forum nie znalazłem (albo źle szukałem, to też możliwe) rozwiązania problemu pojawiania się tego niesławnego komunikatu. Moje poszukiwania nic nie dały, stwierdziłem tylko że sygnałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania trip komputera musi być więcej niż na jedym przewodzie. Sprawdzałem sygnał na pinie 12, 13 i 14 złącza E50A na płycie zegarów, na 12 pinie jest obecny sygnał cyfrowy. Ogólnie wszystko działa, oświetlenie zegarów, obrotomierz, prędkościomierz... Wskaźnik paliwa także. Zazwyczaj u Forumowiczów wraz z tym komunikatem nie działało coś jeszcze, a u mnie tylko ten trip komputer. Na wyświetlaczu same zera oprócz aktualnego spalania, które pokazuje 10L/100km. Pytania: czy komunikacja zegary-ICS odbywa się po jakiejś szynie? Ile sygnałów z silnika potrzebuje trip komputer, aby poprawnie działał? Czy sygnały z silnika wchodzą najpierw do zegarów i tam są jakoś przetwarzane czy tylko przechodzą przez zegary? Co już zrobiłem, to przelutowałem płytę zegarów i płytę ICS. Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam

Edit: Interesuje mnie jeszcze złącze D23 umieszczone za silnikiem (patrząc od przodu auta) , przez nie biegnie sygnał od kompa M10 wprost do pinu 4 złącza E60 ICS z POMINIĘCIEM zegarów (kopałem trochę schemat ale ciężko się go czyta). Sygnał ten jest też ważny, oznaczony na schemacie "marchewką" i w zasadzie jego bym najbardziej podejrzewał bo w zegarach wszystko funkcjonuje a miernik wykrywa sygnał cyfrowy.