pietrek125 pisze: ↑02 lis 2019, 21:56
adamM20 mój ojczulek miał identiko malczana... tylko kierownica była nowszego typu tzw. gruba, rocznik 84r, przedni zderzak jest w twoim wymieniony, albo były dwa rodzaje, bo u ojca był zderzak niby taki sam, ale na malutką włoską rejestracje starego typu... to zamontowania polskiej pełnowymiarowej dodawali takie dystanse z płaskownika...
… w 1984 roku była kolejna modernizacja obejmująca między innymi kierownicę nieco grubszą z innym "titkiem". Zderzaków, czarnych wąskich (P4) były dwa typy to jest z różnym rozmiarem na tablicę rejestracyjną (włoską i europejską) oraz (chyba) z miejscem na lampy przeciwmgłowe i cofania. Najprawdopodobniej te pierwsze były montowane w wersji eksportowej i wersji "K". Listwy na drzwiach (poza wersją "K") pojawiły się dopiero w 1985 no chyba, że jeszcze w IV kwartale 1984.
Fajnie byłoby napisać nieco szerszą historię wersji i wyposażenia fabrycznych maluchów. W oficjalnych opracowania niewiele jest na ten temat a jeśli coś już się znajdzie to i tak "fachowcy-historycy" kopiują opis historii rodem z Klimeckiego. Jeśli każdy z nas przypomni sobie coś co dotyczy wersji i typu malucha to taką historię w dwa lata można by napisać

, wiadomo, że "taśma produkcyjna" produkowała nie z tego co było planowe ale to co akurat było w fabrycznym magazynie.
Gepard pisze:
Malucha w takim kolorze, ale z r. 1980 też kiedyś miałem.
adamM20 - proponuję założyć temat w dziale "Mój pojazd inny niż Lancia" i przynajmniej wrzucić tam spis swoich aut, bo zaczynam się już gubić, tyle tego masz.
... to raczej w jakimś bloku historycznym dotyczącym renowacji aut w tym opracowania ich historii.
volf pisze:
To niezła i stale się powiększająca kolekcja-jak widać czy tam słychać
Gdzie Ty to wszystko trzymasz-masz jakieś własne garaże/magazyny czy wynajmujesz?
... różnie, po ludziach (Tych Dobrych), w wynajmowanych garażach, pod plandeką (te czekające na remont).
Pozdrawiam