Witam wszystkich forumowiczów , jestem Damian i mam pewien problem z którym jak sądzę dobrze trafiłem w dobre miejsce. W poszukiwaniu następnego auta , rozważałem różne opcje. Była wiec Civic " Ufo " Honda , Misiek Lancetowaty, oraz Ruda Magda spod 3. Niemieckie auta odpadają , Francuskie ....odpadają ( no może poza Reno Lalunia 3 generacji ) . I tak rozmyślając doszedłem do wniosku że może coś na zdrowo? Jakaś jarzyna , włoszczyzna ? Oooo , Alfa 159 ! to jest to. Ale ale , po kilku oblukaniach , ogladnieciach i zerknięciach odechciało mi się . Serce raduje się na widok ale rozum mówi coś innego. Na scenę nagle wjeżdża Delta.... Mieszkam w Sosnowcu , do pracy 8 kilometrów , jedne światła i raczej jednostajna prędkość bez zatrzymywania się ( taka droga do pracy ). W sezonie ciepłym często jeżdżę z rodziną na wycieczki ( w zasadzie cała Polska ). W Delcie biorę pod uwagę trzy a szczególną uwagę skupiam na dwóch , 1.9 twin turbo i 1.75 tbi. I teraz pytania do Was

.
1 - Jak wyglądają koszty użytkowania tych silników porównujac je ze sobą ? ( DPF , dwumasa , turbo vs automat i tbi ). Chodzi mi o koszty całościowe zakładając że kupię auto w niezgorszy stanie , w sensie nie sztrucla.
2 - Czy w JTD twin turbo były tylko skrzynie F40 czy też "słynne" m32? I czy ten silnik ma wzmocniona dwumase ?
3 - Czy Aisin w tbi jest wyzwaniem dla mechaników , na wypadek awarii ( słyszałem że kosztem kompaktowych wymiarów skrzynia jest średnia jeśli chodzi o ew. naprawy )
4 - Ogólnie , która opcja była by dla mnie lepsza z tych silników za / przeciw .
5 - I dlaczego najlepszy byłby 1.4 t- Jet
Dziekuję z góry za wszelkie doradztwo i pozdrawiam forumowiczów !!!