Lybra 1.9 jtd. Rury dolotu.

Arturr
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Artur

Lybra 1.9 jtd. Rury dolotu.

Post autor: Arturr » 30 paź 2018, 16:57

Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać ;-) Przeglądam forum od dłuższego czasu, ale jest to mój pierwszy wątek. Ostatnio przy okazji wymiany filtra powietrza postanowiłem wyciągnąć rury i obejrzeć ich stan. Niestety okazuje się, że ich wygląd wzbudza moje wątpliwości co do tego czy wogóle spełniają swoją funkcję :-| Na tym przewodzie, który ma taką harmonijkę widać liczne pęknięcia i sporą dziurę, rura idącą do turbiny jest rozerwana w miejscu, gdzie zakłada się tą metalową opaskę. Jest jeszcze jedna, która idzie od tej z harmonijką gdzieś w dół, w stronę obudowy filtra powietrza/intercoolera, wyczytałem, że tam znajduje jakiś zasobnik powietrza? Sęk w tym, że plastikowy króciec, na który nakłada się ten przewód jest całkowicie oberwany i rura sobie luźno zwisa i zasysa powietrze. Tu nasuwa mi się pytanie, jak to naprawić, ten zasobnik da się kupić, czy trzeba coś rzeźbić? To jest osobna część, czy to jest zintegrowane z obudowa filtra powietrza i trzeba wymienić całość? Jakie objawy daje taka usterka? Z góry dziękuję za odpowiedzi :-)
PS. Załączam fotki. Silnik 1.9 jtd 115KM 2002r.ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Re: Lybra 1.9 jtd. Rury dolotu.

Post autor: Bichoń » 31 paź 2018, 13:49

A załóż na to prezerwatywę to uszczelni ;-)
dolot.jpg
(tutaj w wersji z gumową rękawiczką)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

Arturr

Post autor: Arturr » 31 paź 2018, 14:22

Na razie owinąłem taśmą, ale to tylko część problemu :-) Bardziej mnie niepokoi ta zwisająca rura :-\

Arturr

Post autor: Arturr » 02 lis 2018, 17:13

Nikt więcej się nie wypowie? :-\

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 28 maja 2020, 11:28

Czy w międzyczasie ktoś coś wymyślił w temacie? Bo w kolejnym samochodzie mam popękaną harmonijkę i muszę ją naprawić. Moja naprawa sposobem pokazanym wyżej ma tą wadę, że rękawiczki są delikatne i się przecierają, pewnie pomogło by owinięcie tego jakąś taśmą w celu zabezpieczenia mechanicznego - ale to ciągle tylko półśrodek. No i rękawiczki podrożały w czasach epidemii ;-)

PS. W rozmowach z różnymi specjalistami od farb, klejów i innej chemii samochodowej padła propozycja, żeby uszczelnić to gumą w sprayu, plastidipem albo czymś podobnym. Obecnie używa się tego głównie do malowania felg, ale to jest wtórne zastosowanie tego preparatu. Czy ktoś próbował takiego rozwiązania?
były:
Y10 1.1

Awatar użytkownika
artnam
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: artnam » 28 maja 2020, 18:05

Ktoś wyżej napisał o prezerwatywie i to może być wcale niegłupi pomysł

Awatar użytkownika
kond243
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Konrad

Post autor: kond243 » 28 maja 2020, 18:52

Silkonowe kolanko i przejście za burtowe. I po problemie.w Kappie 2.0 vis dorabiałem z silkonowego kolanka. I działa do dziś
Były:Peugeot 309 1.6, Renault Laguna 1.8 8v, Lancia Kappa 2.0 V.I.S.
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 28 maja 2020, 19:09

artnam pisze: 28 maja 2020, 18:05 Ktoś wyżej napisał o prezerwatywie i to może być wcale niegłupi pomysł
Ja sam zastosowałem takie rozwiązanie w drugiej lybrze, ale jak napisałem wyżej, problemem jest słaba wytrzymałość mechaniczna gumy z rękawiczek

kond243 pisze: 28 maja 2020, 18:52 Silkonowe kolanko i przejście za burtowe. I po problemie.w Kappie 2.0 vis dorabiałem z silkonowego kolanka. I działa do dziś
W mojej lybrze, 2.0 20v z automatem dolot jest inny niż standardowo i ten odcinek gumowy dolotu jest dosyć krótki - co rodzi problemy z doborem odpowiedniego łącznika silikonowego. Do tego kochani Włosi zaprojektowali układ tak, że inna jest średnica rury od strony przepustnicy, a inna od strony plastikowej rury (od strony filtra), a żeby było śmieszniej, tam jest kształt jajowaty. No i łączniki silikonowe nie mają harmonijki, więc układ traci trochę elastyczności którą przewidział projektant - silnik w końcu trochę się rusza podczas pracy i gdzieś te ruchy muszą być kompensowane pomiędzy przepustnicą a filtrem, który jest zamontowany na stałe do budy.
były:
Y10 1.1

Awatar użytkownika
kond243
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Konrad

Post autor: kond243 » 28 maja 2020, 19:49

Są łączniki specjalnie do ruchów silnika. Redukcję na różnie wymiary. Również są. Sam zamawiałem teraz redukcję do przepustnicy i rury IC. Czyli jak u mnie 63/70. Są różne rozmiary. Da się zbudować to na silikonach i łącznikach aluminiowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Były:Peugeot 309 1.6, Renault Laguna 1.8 8v, Lancia Kappa 2.0 V.I.S.
Są Lancia Kappa 20vt, Lancia Kappa 2.0 V.I.S,Lancia Y 1.2 16v.Lancia Thesis 20vt

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 28 maja 2020, 22:57

Przeglądnąłem dzisiaj co mam w garażu i okazało się, że mam całkiem sporo. Mam i harmonijkę, która z jednej strony pasuje na przepustnicę, kawałek stalowej nierdzewki i fragment gumowy z króccem na odmę, dosyć rozciągliwy i dałby się nałożyć na plastikową rurę. Ale do tego musiałbym użyć plastikowej rury ze zwykłego 2.0, bo inaczej zabraknie mi miejsca. Chyba kiedyś skompletowałem taki zestaw jak zmagałem się z tym problemem w czarnej lybrze, tylko właśnie nie mieściło się to wszystko przy "długiej" plastikowej rurze od 2.0 20v automat.

Na razie zdecydowałem się na inne rozwiązanie. Pęknięcia w harmonijce przesmarowałem klejem, który pierwotnie miał zastosowanie do misek olejowych - sprzedawca w sklepie twierdził, że będzie elastyczny przez cały czas, do tego wytrzyma temperatury i olej (jeżeli z odmy by jakiś wleciał) mu nie straszny. Jedno pęknięcie było na wylot, to od wewnątrz też smarnąłem. A potem całość pomaluję gumą w płynie. I zobaczymy, jak ten patent się sprawdzi.
były:
Y10 1.1

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”