Marcin_D pisze: ↑17 paź 2020, 11:08
Ten lockdown który był nie miał żadnego działania rzeczywistego - jedyne co dokonał to pad gospodarki,
Trudno się z Tobą zgodzić. Miał działanie, naprawdę ograniczył wówczas istotnie roznoszenie, natomiast inną kwestią, że teraz byłby zdecydowanie bardziej adekwatny. Wówczas ścigano rowerzystów po lasach, a we wrześniu przy znacznie większej liczbie zakażonych radośnie dzieci wysłano do szkoły. Problemem jest brak jakiejkolwiek strategii, miotamy się od ściany do ściany. Od absurdalnych, niepotrzebnych restrykcji, do braku ograniczeń tam gdzie sa potrzebne i niefrasobliwego zachowania osób, które powinny świecić przykładem (i nie mówię tylko o politykach).
Miejsc brakuje w szpitalach - ciekawe: od lekarzy z naszego radomskiego wiem, że z 26 łóżek które zostały zablokowane na covid są wolne na dzień wczorajszy min. 10 (a w radio pieprzą że wszystko zajęte i chorych nie mają gdzie położyć - w Radomiu).
Nie wiem co pieprzą w radiu, którego słuchasz, natomiast świat nie kończy się na Radomiu. A sam mówiłeś, że Radom nie znalazł się w czerwonej strefie, czyli ta liczba przypadków jest relatywnie mniejsza niż gdzie indziej.
No to kurła jest coś nie tak z systemem, bo w poniedziałek po południu powinna dostać nakaz kwarantanny, a Policja powinna ją codziennie sprawdzać czy nie wychodzi z domu.
Tu z kolei trudno się z Tobą nie zgodzić. System nie działa. Całkowicie nie działa. Sam znam podobne przypadki jak opisałeś. Tyle że u nas zamiast wzmocnić sanepid ładuje się kasę w TVPiS, czy na inne równie potrzebne i wartościowe inicjatywy. Mamy Państwo teoretyczne, z tektury i paździerza. A obecna ekipa nieliczne drewniane elementy w tej konstrukcji sukcesywnie wymienia na więcej paździerza. Tak jak rozłożony na łopatki, przez mierne ale wierne kadry Wojskowy Instytut Higieny i Epidemiologii.
Czy się to komuś podoba czy nie. Siedzenie, przyrodzenie, liczne kamienie.
Hobbysta, specjalnie dla Ciebie

:
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8
Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW -
wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW