Zeta - 2.1TD- duże spalanie i dymienie
Zeta - 2.1TD- duże spalanie i dymienie
Dawno temu pisałem o problemach z Zetą 2,1 TD . Miałem duże spalanie i dymienie.
Chyba koniec tych problemów.
Dokonałem potrójnego badania na komputerze w odstępie co trzy tygodnie. Wynik diagnostyki był zawsze jeden :
1 Błąd komputera wtrysku . Funkcja termistora cieczy chłodzącej . Błąd przejściowy
2 Funkcja ustawienia pompy paliwa . Błąd przejściowy.
Wczoraj ( 21.12.2006 ) wymieniłem czujnik temperatury płynu chłodzącego i spalanie spadło znacznie . zapłaciłem za czujnik 40 zł i za robociznę 20 zł .
Po nowym roku jadę na wymianę EGR-u , który jest uszkodzony .
Mam nadzieję że dymienie ustanie , a razem z nim wszystkie problemy.
Nowy EGR do silnika HDI ( peugeot 806) kosztuje 180 zł , nie wiem ile do TD .
Mam nadzieję że ten błąd przejściowy funkcji ustawienia pompy paliwa zniknie .
Chyba koniec tych problemów.
Dokonałem potrójnego badania na komputerze w odstępie co trzy tygodnie. Wynik diagnostyki był zawsze jeden :
1 Błąd komputera wtrysku . Funkcja termistora cieczy chłodzącej . Błąd przejściowy
2 Funkcja ustawienia pompy paliwa . Błąd przejściowy.
Wczoraj ( 21.12.2006 ) wymieniłem czujnik temperatury płynu chłodzącego i spalanie spadło znacznie . zapłaciłem za czujnik 40 zł i za robociznę 20 zł .
Po nowym roku jadę na wymianę EGR-u , który jest uszkodzony .
Mam nadzieję że dymienie ustanie , a razem z nim wszystkie problemy.
Nowy EGR do silnika HDI ( peugeot 806) kosztuje 180 zł , nie wiem ile do TD .
Mam nadzieję że ten błąd przejściowy funkcji ustawienia pompy paliwa zniknie .
----------------------
Rado
Zeta 2.1TD
0506 009 657
----------------------
Rado
Zeta 2.1TD
0506 009 657
----------------------
Zeta 2.1 TD- spalanie i dymek
a nie lapiej zaslepic EGR i go 'olac' ?
Głupie może pyrtanie . A jak go zaślepić . W obecnej chwili mam odczepiony jeden z przewodów . Po podłączeniu go do egr-u dymienie mam większe i to sporo."Luckyy" pisze:a nie lapiej zaslepic EGR i go 'olac' ?
Czy zaślepienie nie wpłynie na pracę silnika lub turbiny. Czy dymienie się zmniejszy , bo w obecnej chwili jak ruszam lub zmieniam bieg i wchodzę na wyższe obroty , to mam świecę dymną za samochodem i lepiej żeby w tym momencie policja nie jechała za mną
----------------------
Rado
Zeta 2.1TD
0506 009 657
----------------------
Rado
Zeta 2.1TD
0506 009 657
----------------------
zaslepiasz np blaszka z aluminium na obu koncach - tam gdzie sa pobierane spaliny - jedna blaszka - i druga za zaworem tam gdzie sie mieszaja z czystym powietrzem.
ja juz mam tak od ponad pol roku - zeby dymilo bardziej nie zauwazylem.
ja juz mam tak od ponad pol roku - zeby dymilo bardziej nie zauwazylem.
w tych silnikach wystarczy zdjac wężyk podcisnienia co do zaslepiania to dostep do egr jes strasznie trudny w kappie znajduje sie on z przodu a w zecie z tyłu co przy fakcie ze jest to van powoduje brak dostepu
- Makgajwer
- Klubowicz
a ktoś juz z kolegów "zeciarzy" próbował takie experymenta ???
a co do dymienia to tez niedawno mi się nasiliło, pojechałem nawet do speca od diesli w Poznaniu, ....gościu pomacał (samochód, ...nie mnie), powąchał, posmakował i ....stwierdził że nie jest źle i wystarczy czyszczenie wtrysków. Sprzedał mi jakis płyn produkcji południowo-afrykańskiej kazał wlać do baku i pojeździć.
....i wiecie co...pomogło
nie dymi i ładnie idzie...[/img]
a co do dymienia to tez niedawno mi się nasiliło, pojechałem nawet do speca od diesli w Poznaniu, ....gościu pomacał (samochód, ...nie mnie), powąchał, posmakował i ....stwierdził że nie jest źle i wystarczy czyszczenie wtrysków. Sprzedał mi jakis płyn produkcji południowo-afrykańskiej kazał wlać do baku i pojeździć.
....i wiecie co...pomogło

Oddam w dobre ręce Jaguara XJ8 V8 3,2 Executive z 1999r. mały przebieg, kolor szaro-srebrny, wnętrze kremowa skóra,
Stan: bardzo śliczny
)

a czy w dedrze 1.9 td wystarczy wypiąć wtyczkę z ERG ?a nie lapiej zaslepic EGR i go 'olac' ?
Lancia Dedra sw 1.9 tds ls
a co to za płyn??"Makgajwer" pisze:a ktoś juz z kolegów "zeciarzy" próbował takie experymenta ???
....i wiecie co...pomogłonie dymi i ładnie idzie...[/img]
----------------------
Rado
Zeta 2.1TD
0506 009 657
----------------------
Rado
Zeta 2.1TD
0506 009 657
----------------------
- Makgajwer
- Klubowicz
...wiesz co...mam gdzies jeszcze opakowanie pod wiatą...poszukam i zrobie fotke.."rado" pisze: a co to za płyn??
Oddam w dobre ręce Jaguara XJ8 V8 3,2 Executive z 1999r. mały przebieg, kolor szaro-srebrny, wnętrze kremowa skóra,
)