Oczywiście ludzie jeżdżą wszystkim. Mam sąsiada który codziennie na drugi koniec Poznania przeciska się Fordem Rangerem i jest mu z tego powodu wszystko jedno

Moderator: stabraf
Właśnie poważnie zastanawiam się żeby jechać o ja obejrzeć, z tej książki wynika że olej wymieniany co rok co około 20 tys.GLen pisze: ↑04 lip 2023, 17:15 Podoba mi się. Jeżeli boczki foteli i srebrny plastik na kierownicy nie są pomalowane, a wygląda że nie - to na 99% jeździła kobieta. Obie ręce na kierownicy jak to w die deutschland ordnung nakazali.
Gorzej z mechaniką. Nie wiem czy mnie wzrok nie myli, ale te wymiany oleju jakieś nieregularne. Co 20 tysięcy? Trzeba to sprawdzić na miejscu jeżeli będziesz oglądać. Moduł MultiAir nie lubi tak rzadkich wymian. No i jaki olej był lany to też wrażliwa sprawa. Jeżeli ktoś wymieniał co 20-30k, no to moduł pewnie ledwo dycho a i pierścienie zawalone nagarem - czytaj bierze olej.
Ok, dzięki wielkie za pomocGLen pisze: ↑05 lip 2023, 9:46 Tutaj masz wałkowane chyba wszystkie możliwe usterki i objawy z jakimi ludzie się spotykali: https://www.forum.alfaholicy.org/mito_g ... bjawy.html
Pierwsze podejście jeszcze przed uruchomieniem, zobacz ile jest oleju. Blisko minimum oznacza że potrzebuje dolewek (chyba że handlarz dolał ale wątpię) Zobacz korek wlewu oleju czy osadził się tam nagar od spodu i poświeć do silnika. Jeżeli dużo czarnego syfu, to da już pewne wnioski n.t. jak wygląda całość. Olej powinien być lany 0W30, ale już np pablogarage.pl znawca wszelkiej włoszczyzny poleca do tych silników 0w40.
30k to nie jest mało i może zastanów się czy nie skorzystać z usług jakiegoś fachowca od sprawdzania aut, np. Jacek Balkan.
Dzięki za uprzedzenie pytańpiterstilo pisze: ↑05 lip 2023, 18:29 Uprzedzając następne pytanie, bo pojawiła się kolejna Delta. Owszem, robi ogólnie dobre wrażenie i ma solidny ,,wypas'' wersja ORO z Niemiec.
Zarejestrowany w Polsce, duży zakres serwisowy jak wynika z opisu, czyli zostaje mniej w pakiecie startowym, w razie zakupu.
Ma niski przebieg na liczniku, więc jest szansa, że Multiair nie będzie jeszcze wykończony. Z drugiej jednak strony, to pierwsza seria Multiaira, dosłownie pierwsze silniki,
które weszły do produkcji w 2010 roku. Niestety one najczęściej zawodziły.
Należy się jedynie pogodzić z nieprawdomównością sprzedawcy jak: ... Manuf. date: 6/10/2010, wobec zapewnień sprzedawcy: rok prod. 2011.
Jest też Lancia Delta z woj. Świętokrzyskiego, w opisie której sprzedawca podał VIN z innej Delty, a nie tej którą sprzedaje.
Ale dzięki temu można sprecyzować dokładniej moment w którym
Delta przeszła z wersji silnikowej 1.4 150 KM ze skrzynią M32 na 1.4 140 KM Multiair ze skrzynią C635.
Przy okazji widać również zmianę norm emisji spalin z Euro 4 na Euro 5.
Jeszcze we wrześniu 2010 :
1.4-TRB-16V-150CV-CF4-PLATINO-4P.GS.6M Prod. date: 2/9/2010
A tu październik:
1.4-TRB-16V-140CV-CF5-ORO-4P.GS.6M Prod. date: 6/10/2010
Specjalista albo Jacek Balkan - wybierz jednoGLen pisze:Tutaj masz wałkowane chyba wszystkie możliwe usterki i objawy z jakimi ludzie się spotykali: https://www.forum.alfaholicy.org/mito_g ... bjawy.html
Pierwsze podejście jeszcze przed uruchomieniem, zobacz ile jest oleju. Blisko minimum oznacza że potrzebuje dolewek (chyba że handlarz dolał ale wątpię) Zobacz korek wlewu oleju czy osadził się tam nagar od spodu i poświeć do silnika. Jeżeli dużo czarnego syfu, to da już pewne wnioski n.t. jak wygląda całość. Olej powinien być lany 0W30, ale już np pablogarage.pl znawca wszelkiej włoszczyzny poleca do tych silników 0w40.
30k to nie jest mało i może zastanów się czy nie skorzystać z usług jakiegoś fachowca od sprawdzania aut, np. Jacek Balkan.