Dedra - alarm... czy on jest?
Na poczatku chcialem sie przywitac.
Jestem swiezym posiadaczem Lancii Dedry 1.6 SW z 1996r, wczesniej jezdzilem Alfa Romeo 33 1.7 IE (tez bardzo fajny wozik).
Do zakupu Dederki przekonala mnie wersja kombi - uwazam ze jest najladniejsza.
No ale do rzeczy:
Nie mam ani schematow ani ksiazki obslugi ani zadnego manuala do swojej Dedry, wiec bede polegal na tym co mi doradzicie.
Dederka ma kluczyk z immobilajzerem (przynajmniej tak mi sie wydaje) w srodku ma taki maly cylinderek i plytke z ukladem scalonym powierzchniowo montowanym.
Jak nacisne na logo Lancii na kluczyku to dioda zaczyna mrugac i nic sie poza tym nie dzieje...
Teraz pytanie dnia:
Jak mam sprawdzic i uruchomic alarm w swojej Dederce?
Czytalem na foru ze w schowku jest jakas zaslepka pod ktora sie wlacza kluczymiem alarm, jesli mozna to powiedzcie dokladnie gdzie to sie znajduje...
Centralny zamek tez nie dziala po nacisnieciu przycisku w kluczyku, jak przekrecamy zamek to jest wszystko oki (wszystkie cztery rygle zachowuja sie prawidlowo).
Gdzie jest umiejscowiona syrenka alarmowa?
Jak rozebralem oslone tablicy z bezpiecznikami to sa tam dwa pudelka z elektronika przypominajace centralke alarmu (jedno bardziej od drugiego), zielone z kilkoma kostakmi i czarne, poza tym dwa bezpieczniki i wiekszy pionowy przekaznik. Moze to jest wlasnie ten caly alarm, ale jak go uruchomic?...
Prosze o porady i kazda sugestie - wszystko moze okazac sie wazne.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Jestem swiezym posiadaczem Lancii Dedry 1.6 SW z 1996r, wczesniej jezdzilem Alfa Romeo 33 1.7 IE (tez bardzo fajny wozik).
Do zakupu Dederki przekonala mnie wersja kombi - uwazam ze jest najladniejsza.
No ale do rzeczy:
Nie mam ani schematow ani ksiazki obslugi ani zadnego manuala do swojej Dedry, wiec bede polegal na tym co mi doradzicie.
Dederka ma kluczyk z immobilajzerem (przynajmniej tak mi sie wydaje) w srodku ma taki maly cylinderek i plytke z ukladem scalonym powierzchniowo montowanym.
Jak nacisne na logo Lancii na kluczyku to dioda zaczyna mrugac i nic sie poza tym nie dzieje...
Teraz pytanie dnia:
Czytalem na foru ze w schowku jest jakas zaslepka pod ktora sie wlacza kluczymiem alarm, jesli mozna to powiedzcie dokladnie gdzie to sie znajduje...
Centralny zamek tez nie dziala po nacisnieciu przycisku w kluczyku, jak przekrecamy zamek to jest wszystko oki (wszystkie cztery rygle zachowuja sie prawidlowo).
Gdzie jest umiejscowiona syrenka alarmowa?
Jak rozebralem oslone tablicy z bezpiecznikami to sa tam dwa pudelka z elektronika przypominajace centralke alarmu (jedno bardziej od drugiego), zielone z kilkoma kostakmi i czarne, poza tym dwa bezpieczniki i wiekszy pionowy przekaznik. Moze to jest wlasnie ten caly alarm, ale jak go uruchomic?...
Prosze o porady i kazda sugestie - wszystko moze okazac sie wazne.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Dla klubowiczów naprawię, wyreguluję samochód, instalację lpg.
Wykonam naprawy (spawanie) w stali, żeliwie, miedzi, aluminium, głównie TIGiem.
Żony:
Lancia Musa Platino 1,4 16V
Moje:
Lancia Dedra LX SW 1,6 mpi 95' - NA SPRZEDAŻ, z pokaźnym pakietem części.
Lancia Dedra LS SW 1,6 mpi 96 - dawca części, w pakiecie j.w.
Czerwony Gruz - Honker 91'
Pupowóz - Jeep Commander
Żony:
Moje:

Pupowóz - Jeep Commander
sugestia nr 1
w dedrze jest ten sam moduł alarmu co w y
jeśli dioda miga a centralny nie otwiera auta z klucza to jest prawdopodobnie uszkodzony własnie ten moduł
w dedrze jest ten sam moduł alarmu co w y
jeśli dioda miga a centralny nie otwiera auta z klucza to jest prawdopodobnie uszkodzony własnie ten moduł
Miałem ten sam problem : kupiłem auto tylko z jednym kluczykiem ( bez przycisku ) . W kluczyku jest (i działa ) immobiliser . - Przy próbie odpalenia auta po wyjęciu "bebechów" z kluczyka - rozrusznik kręci , ale silnik nie zapala , natomiast pali się żółta kontrolka na tablicy . Normalnie działa też centralny zamek - po przekręceniu kluczykiem zamka w przednich drzwiach - łapią wszystkie , podobnie jak przy zamknięciu się od wewnątrz . Zdalnie centralnego nie zamknę - bo nie mam czym ...
W schowku jest faktycznie miejsce na jakiś mały kluczyk ( do czego służy - nie wiem , z braku tegoż ... )
Syrena alarmowa jest umiejscowiona pod lewym przednim nadkolem , skad zresztą ją wyiąłem , bo cały czas cichutko popiskiwała ( obciach ) . To popiskiwanie świadczy chyba , że alarm działał i coś mi chciał powiedzieć , tylko nikt go nie chciał wysłuchać ...
Ode mnie tyle ...
W schowku jest faktycznie miejsce na jakiś mały kluczyk ( do czego służy - nie wiem , z braku tegoż ... )
Syrena alarmowa jest umiejscowiona pod lewym przednim nadkolem , skad zresztą ją wyiąłem , bo cały czas cichutko popiskiwała ( obciach ) . To popiskiwanie świadczy chyba , że alarm działał i coś mi chciał powiedzieć , tylko nikt go nie chciał wysłuchać ...
Ode mnie tyle ...
Kiedyś: 3 Zastavy 1100; 4xFiat Ritmo (65, 85, 90, 100); Fiat 126; 2xAlfa 33 1,5 i 1,3; Citroen Saxo 1,1; Tempra SW 4x4; Brava 1,6 16V; Dedra SW 2,0 16V , Dedra SW 1,8 8V; Delta 1,6 16V, Lancia Y 1,4; Alfa 156 2,0 JTS
Obecnie (do spółki z synami): Zastava 1100; BMW 329, 340 , 2x529 , 745 ; Delta 2,0 16V turbo 4x4; Alfa 159 2,4 Q4
Obecnie (do spółki z synami): Zastava 1100; BMW 329, 340 , 2x529 , 745 ; Delta 2,0 16V turbo 4x4; Alfa 159 2,4 Q4
No dobra, ale ktory to modul jest?
Ten zielony czy ten czarny?
Jak to sprawdzic?
Gdzie dokladnie w schowku jest ten wichajster na kluczyk, moze jakas fotka?
Czy isteniej mozliwosc naprawy takiego modulu i jesli tak to gdzie, lub co sie w nim najczesciej sypie to sam sprawdze i napraawie.
Z gory dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Ten zielony czy ten czarny?
Jak to sprawdzic?
Gdzie dokladnie w schowku jest ten wichajster na kluczyk, moze jakas fotka?
Czy isteniej mozliwosc naprawy takiego modulu i jesli tak to gdzie, lub co sie w nim najczesciej sypie to sam sprawdze i napraawie.
Z gory dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Żony:
Moje:
Pupowóz - Jeep Commander
Żony:
Moje:

Pupowóz - Jeep Commander
wg speca od alarmów raczej nie da się go samemu naprawic jedyne wyjscie to uzywka lub nowy
Czy ktos posiada schemat instalacji elektrycznej Lancii Dedry z rocznika 1996 (najlepiej SW)?
Jakbym mial dostep do takiego schematu to moznaby znalesc podobny alarm i zamontowac, ale zeby to zrobic musze znac wszystkie wejscia i wyjscia alarmu.
I najwazniejsze:
Gdzie w schowku jest ten wichajster na kluczyk?
Skoro mam kluczyk z przyciskiem to musze miec alarm, czyli musi byc tez ten wichajster do wlaczania alarmu...
Tylko gdzie?
Ja w schowku nic takiego tam nie widze...
Z gory dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Jakbym mial dostep do takiego schematu to moznaby znalesc podobny alarm i zamontowac, ale zeby to zrobic musze znac wszystkie wejscia i wyjscia alarmu.
I najwazniejsze:
Gdzie w schowku jest ten wichajster na kluczyk?
Skoro mam kluczyk z przyciskiem to musze miec alarm, czyli musi byc tez ten wichajster do wlaczania alarmu...
Tylko gdzie?
Ja w schowku nic takiego tam nie widze...
Pozdrawiam.
Żony:
Moje:
Pupowóz - Jeep Commander
Żony:
Moje:

Pupowóz - Jeep Commander
hey u mnie było podobnie ale udało mi się samemu to naprawić przypadkiem zresztą. dokonałem tego rozpinając akumulator i wszystkie kostki od alarmu (owych skrzynek) odczekałem chwilę i podpiołem na nowo i działa (najpierw spinaj centralkę a później akumulator). przyczyną była rozkodowana centralka bo mechanior niechcący podpiął na chwilę odwrotnie akumulator. nie wiem czy ci to pomoże ale życzę powodzenia 

czarna DEDRA 1.9TD 95r.
samo posiadanie kluczyka z przyciskiem nie musi oznaczac posiadania alarmu , skoro nie masz włacznika w schowku to prawdopodobnie go nie masz , kluczyk do otwierania centralnego nalezy wczytac do pamieci centralki zamka
Jak lub kto i gdzie niedaleko Łodzi jest w stanie mi to zrobic?
To po co sa te centralki, juz wiem ze jedna jest od immobilajzera (czarna) druga (zielona) wskazuje na alarm...
Sa w niej 4 przekazniki i procesor z jakims softem, nie ma widocznych sladow uszkodzen ani nadpalen.
Jest jeszcze troche elektroniki powierzchniowo lutowanej, uklad jest banalny, ale i tak go nie rozgryze nie majac schematu...
Moze ktos posiada takowy?
Do zielonej centralki dochodzi napiecie (tyle narazie wiem).
Moze jeszcze jakies sugestie?
Zresetowalem te centralki przez zdjecie klemy z akku i potem poodlaczalem wszystko z tych centralek (jakies 10 min bez polaczenia) potem podlaczylem wszystko zapiolem kleme i... Nadal nic!...
Czekam na dalsze instrukcje i porady.
Pozdrawiam.
To po co sa te centralki, juz wiem ze jedna jest od immobilajzera (czarna) druga (zielona) wskazuje na alarm...
Sa w niej 4 przekazniki i procesor z jakims softem, nie ma widocznych sladow uszkodzen ani nadpalen.
Jest jeszcze troche elektroniki powierzchniowo lutowanej, uklad jest banalny, ale i tak go nie rozgryze nie majac schematu...
Moze ktos posiada takowy?
Do zielonej centralki dochodzi napiecie (tyle narazie wiem).
Moze jeszcze jakies sugestie?
Zresetowalem te centralki przez zdjecie klemy z akku i potem poodlaczalem wszystko z tych centralek (jakies 10 min bez polaczenia) potem podlaczylem wszystko zapiolem kleme i... Nadal nic!...
Czekam na dalsze instrukcje i porady.
Pozdrawiam.
Żony:
Moje:
Pupowóz - Jeep Commander
Żony:
Moje:

Pupowóz - Jeep Commander
Czy to wszystkie informacje jakmi mozecie mnie poratowac przy tym problemie?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Żony:
Moje:
Pupowóz - Jeep Commander
Żony:
Moje:

Pupowóz - Jeep Commander
ja ci powiem gdzie jest ten wichajster.
jak usiadziesz na miezjcu pasazera z przodu i wyciagniesz nogi to po lewej stronie od kostki lewej nogi:) masz mala plastikowa oslone w samym rogu i musisz ja odkrecic.
tam sie znajduje caly wichajster wsadzasz kluczyk specjalny i przekrecasz
CHYBA TO JEST OD ALARMU
jak usiadziesz na miezjcu pasazera z przodu i wyciagniesz nogi to po lewej stronie od kostki lewej nogi:) masz mala plastikowa oslone w samym rogu i musisz ja odkrecic.
tam sie znajduje caly wichajster wsadzasz kluczyk specjalny i przekrecasz
CHYBA TO JEST OD ALARMU
lancia dedra-2.0 8V --91 rok---DESKA DIGITAL--------srodek prawdziwa czarna skora,lampy tylnie wymienione na nowe z modelu 96
Ciagnik .....100 tys , naczepa .....150 =wolne w swieta....bezcenne.
Ciagnik .....100 tys , naczepa .....150 =wolne w swieta....bezcenne.
Dzieki wielkie, nie omieszkam sprawdzic.
Jutro zdam relacje.
Pozdrawiam.
Jutro zdam relacje.
Pozdrawiam.
Żony:
Moje:
Pupowóz - Jeep Commander
Żony:
Moje:

Pupowóz - Jeep Commander
Re: Dedra - alarm... czy on jest?
U mnie wpadłem na to że mam centralny i alarm gdzieś po tygodniu posiadania autka wiec sie nie przejmuj :-)"bassman" pisze:Dederka ma kluczyk z immobilajzerem (przynajmniej tak mi sie wydaje) w srodku ma taki maly cylinderek i plytke z ukladem scalonym powierzchniowo montowanym.
Teraz pytanie dnia:
Pilota mam z imobilajzerem i diodką ale nie radiowego tylko na podczerwień - jak do telewizora !!
W kluczyku masz zapewne diode która miga na czerwono jak wdusisz przycicsk ale masz tez drugą zaraz koło kluczyka. Należy ją skierować gdzieś pod sufit - u mnie w kombiaku czujnik jest na suficie zaraz za głowami tylnych pasażerów. I usłyszysz wtedy piiiii i zaskocza zameczki :-)
A w schowku jest dziurka na taki mały kluczyk jakby rurkę. Powinieneś taki mieć - kluczykiem tym uzbrajasz alarm tzn ze wraz z centralnym po zasterowniu z pilota alarm sie uzbraja albo nie. Po otwarciu schowka jest diurka i nie da sie jej przeoczyć - jak nie widzisz to moze jej nie masz :-)
Przynajmniej tak jest u mnie.
Jak pisałem wpadłem na to przypadkiem stojac przy tylnej szybie i bawiąc sie kluczykiem :-)
--
Pozdrawiam - Macio
Pozdrawiam - Macio
Dedra 1.8 SW (i jeszcze pare innych pojazdów niekoniecznie na chodzie)
Dedra 1.8 SW (i jeszcze pare innych pojazdów niekoniecznie na chodzie)
Nowosci zwiazane z alarmem w mojej Dedrze:
-kluczyk ma uklad elektroniczny radiowy (nie ma diody podczerwonej w kluczyku ani w jego elektronice, na odwrocie wspomnianej plytki jest antena stworzona ze sciezki drukowanej).
-byly slabe baterie 2,93V (dwie pastylki CR2016 3V), podladowalem je do 3.4V i zaladowalem do pilota. Efekt tego taki ze tylko wzbudzilem zainteresowanie wsrod sasiadow tancujac z kluczykiem wokol samochodu - jak rozdzkarz z patykami wokol studni...
-po odkreceniu obudowy konsoli srodkowej pod schowkiem z lewej strony w nogach pasazera nie ukazal mi sie wymazony od dawna poszukiwany wichajster zalaczajacy alarm...
-nie ma nigdzie w suficie zadnego oczka na podczerwien ktore by moglo wspolpracowac z kluczykiem...
Juz glupieje, mogli pilot w kluczyku z samochodem, a nie dac elektroniki w samochodzie do tego?
Moze tam rzeczywiscie nie ma alarmu, moze jest tylko centralny zamek otwierany i zamykany zdalnie?
Tak czy inaczej powinien sie jakos laczyc kluczyk z samochodem...
Panowie! Myslimy dalej! Tak latwo nie mozna sie poddac...
Prosze o dalsze sugestie i podpowiedzi.
Z gory dziekuje za kazda odpowiedz.
Pozdrawiam.
-kluczyk ma uklad elektroniczny radiowy (nie ma diody podczerwonej w kluczyku ani w jego elektronice, na odwrocie wspomnianej plytki jest antena stworzona ze sciezki drukowanej).
-byly slabe baterie 2,93V (dwie pastylki CR2016 3V), podladowalem je do 3.4V i zaladowalem do pilota. Efekt tego taki ze tylko wzbudzilem zainteresowanie wsrod sasiadow tancujac z kluczykiem wokol samochodu - jak rozdzkarz z patykami wokol studni...
-po odkreceniu obudowy konsoli srodkowej pod schowkiem z lewej strony w nogach pasazera nie ukazal mi sie wymazony od dawna poszukiwany wichajster zalaczajacy alarm...
-nie ma nigdzie w suficie zadnego oczka na podczerwien ktore by moglo wspolpracowac z kluczykiem...
Juz glupieje, mogli pilot w kluczyku z samochodem, a nie dac elektroniki w samochodzie do tego?
Moze tam rzeczywiscie nie ma alarmu, moze jest tylko centralny zamek otwierany i zamykany zdalnie?
Tak czy inaczej powinien sie jakos laczyc kluczyk z samochodem...
Panowie! Myslimy dalej! Tak latwo nie mozna sie poddac...
Prosze o dalsze sugestie i podpowiedzi.
Z gory dziekuje za kazda odpowiedz.
Pozdrawiam.
Żony:
Moje:
Pupowóz - Jeep Commander
Żony:
Moje:

Pupowóz - Jeep Commander
Pora zakonczyc tene watek.
W mojej Dederce nie ma zadnej wiazki pod sterowanie alarmem i centralnym z pilota. Nie ma takze zadnego z tych odbiornikow.
Kluczyk owszem ma elektronike i to dzialajaca ale nie jest przewidziany do tego modelu. Poprostu w niemieckim serwicie nie mieli innego i ten zapodali do samochodu.
Pojechalem do serwisu Lancii i chlopcy zaczeli sprwdzac, manualnie a potem interaktywnie
.
W kazdym razie gdyby ktos mial taki problem niech spojrzy po nr VIN w eperz'e czy byla chociaz opcja w danym modelu.
Pozdrawiam.
W mojej Dederce nie ma zadnej wiazki pod sterowanie alarmem i centralnym z pilota. Nie ma takze zadnego z tych odbiornikow.
Kluczyk owszem ma elektronike i to dzialajaca ale nie jest przewidziany do tego modelu. Poprostu w niemieckim serwicie nie mieli innego i ten zapodali do samochodu.
Pojechalem do serwisu Lancii i chlopcy zaczeli sprwdzac, manualnie a potem interaktywnie

W kazdym razie gdyby ktos mial taki problem niech spojrzy po nr VIN w eperz'e czy byla chociaz opcja w danym modelu.
Pozdrawiam.
Żony:
Moje:
Pupowóz - Jeep Commander
Żony:
Moje:

Pupowóz - Jeep Commander