Ceny chiptuningu czy box-a są bardzo wysokie i związane jest to moim zdaniem głownie z niewielkim obrotem i małą liczbą publikacji na ten temat ? ciągle jest to wiedza tajemna. Rozumiem że box cyfrowy powinien kosztować min. 300zl ? tyle kosztuje mniej więcej elektronika, dodać do tego należy koszty opracowania, sprzedaży itp. Czyli finalnie box 500zl to minimum przy małej sprzedaży. Chiptunign powinien być jednak zdecydowanie tańszy eprom kosztuje ok.50zl + dodatkowe koszty czyli 250zl to minimum by biznes się opłacił ? skąd więc takie ceny w firmach tuningowych? Po prostu 100 klientów musi opłacić pensje, budynki, inwestycje ? np. na allego są moduły czy chipy w rozsądnych cenach bo nie ponoszą takich kosztów (do Kappy TDS niestety nie mogłem znaleźć ? bo bym kupił, porównał z oryginałem i wsadził).
W przybliżeniu i uproszczeniu
Chiptuning benzyny w firmie tuningowej kosztuje 1000zl przyrost 5% KM
Chiptuning diesla kosztuje ok. 1500zl przyrost 10% KM
Chiptuning turbo diesla kosztuje ok. 1800zl przyrost 20% KM
Ceny są zróżnicowane tylko ze względu na uzyskane wyniki przyrostów pracy jest tyle samo!
Osobiście nie chcę okradać firmy, która wymieniła mi oprogramowanie kopiując ich pracę ? czyli skopiować eprom wsadzić to komuś do samochodu i zainkasować jakieś małe pieniążki

? może jak znajdę czas by poznać tajniki całego epromu to zaoferuję coś na grupie

Zaskoczył mnie zakres zmian w epromie ? w opisach chiptuningu piszą tylko o zmianie map (mapy widzę wyraźnie

i zmiana ich jest czynnością prostą). U mnie jest tez zmieniona inna cześć, która prawdopodobnie jest programem ? głownie to chcę przeanalizować ? niestety brakuje mi schematów, opisów ale to może ?przejdę?...
Sam zastanawiałem się nad boxem, ale chciałem rozwiązanie najlepsze ? koszty jakoś przeżyłem

W boxach trochę mnie wystraszył artykuł z jakiejś motoryzacyjnej gazety (nie pamiętam której) porównujący uzyskane przyrosty ? bardzo odbiegało to od danych deklarowanych przez producenta a wyniki rzeczywistych przyrostów były trudne do zauważenia. Mam wrażenie, że nie tylko teoretycznie ale też praktycznie box-y zdecydowanie ustępują chipom.