Lybra - jak dobrze kupić

Moderator: stabraf

Codee

Re: Lybra - jak dobrze kupić

Post autor: Codee » 02 lip 2010, 11:34

Ja osobiście po doświadczeniach ze swoim autkiem po pierwsze jadę z kompem i wtedy większa szansa na nie wpakowanie pieniędzy w błoto. Bo co z tego że kupisz auto za 10 tyś pln skoro jak nie masz możliwości sam to zaraz wpakujesz do niego drugi tyle albo i więcej ( zależy na ilu mechaników bez pojęcia trafisz ).
No ale jak już masz egzemplarz który nie był poprawiany lakierniczo, w środku jest zadbany, jak na Lybrę dla mnie musi mieć:
- tempomat
- bose ( nie napalać się na NAVI bo i tak w Polsce nie działa, sorry tylko Jan123456 ma bo sobie sam zapodał ale to inna bajka)
- co najmniej alkantarę
- być sprowadzony z kraju gdzie jest po czym jeździć
To można wtedy szukać szczegółów. Jak już ktoś wspomniał jeśli trafi się na handlarzyka który coś tu przywiózł to jedyna z nim walka to iść na całość i powiedzieć że jedziemy do serwisu i koszt naprawy odliczmy od ceny jaką chce. Dobry mechanik sam wynajdzie i doradzi bo jeśli będzie miał zarobić to zawsze sobie coś do roboty znajdzie.

zeke66
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: zeke66 » 02 lip 2010, 12:43

Ma ktoś może taki komputer na Śląsku i mógłby wspomóc przy zakupie?? Oczywiście pokryję ewentualne koszty.

Codee

Post autor: Codee » 02 lip 2010, 12:54

np. ja mam i już parę aut pomogłem znajomym czy rodzinie kupić gdzie wszystko było jak na dłoni.

Rafako

Post autor: Rafako » 02 lip 2010, 12:56

Z Lybrą bez kłopotu łączy się 90% popularnych testerów usterek obecnych w większości polskich warsztatów.
Serdecznie pozdrawiam.

zeke66

Post autor: zeke66 » 02 lip 2010, 13:07

Wielkie dzięki za odzew i pomoc :)

Awatar użytkownika
lulu85
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lulu85 » 02 lip 2010, 13:10

Do podstawowej diagnostyki wystarczy Ci:
- Laptop z USB
- Kabel VAG KKL na OBD2 / Do starszych modeli adapter 3-pinowy: w Lybrze nie wiem jak jest - dopytaj. Koszt takiego kabla wynosi od 40 pln. do powiedzmy 70
- Program: FiatECUscan lub inne polecane
- Trochę wiedzy o konfiguracji komputera, no i potem do interpretacji danych które pokaże program - ewentualna interpretacja w oparciu o definicje dla danego silnika.

Niestety do obadania innych podzespołów niż ECU, Airbag i jakieś pierdółki potrzeba już Examinera,Unidiaga, CDIF/2 albo wizyta w ASO i koszt np. Mototransus, ABPOL Grochowska - około 100 pln.
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD

zeke66

Post autor: zeke66 » 02 lip 2010, 13:47

Trochę jeszcze laik jestem w tych tematach. Muszę jeszcze wiele doczytać :) jeżdżę teraz golfem z 93, więc taki przeskok, ok 10 lat, to przepaść technologiczna.

shap

Post autor: shap » 06 lip 2010, 0:11

zeke66 pisze:Również nosze się z ogromnym zamiarem zakupu Lancii Lybra. Niewątpliwy wpływ na moja decyzję miał program "Zakup kontrolowany", w którym zaprezentowano tenże pojazd.
który to był odcinek, jest gdzieś w necie do obejrzenia...? jestem ciekaw... ;-)

RafikRolf

Post autor: RafikRolf » 09 lip 2010, 20:09

shap pisze:
zeke66 pisze:Również nosze się z ogromnym zamiarem zakupu Lancii Lybra. Niewątpliwy wpływ na moja decyzję miał program "Zakup kontrolowany", w którym zaprezentowano tenże pojazd.
który to był odcinek, jest gdzieś w necie do obejrzenia...? jestem ciekaw... ;-)
Proszę o to ten odcinek : http://vod.onet.pl/zakup-kontrolowany,z ... cinek.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Witam poszukuję ładnej Lancii Lybra.. Znalazłem parę ofert na allegro/otomoto :

1. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13996892" onclick="window.open(this.href);return false; - chyba dobra oferta ? cena , wyposażenie ciekawe.. tylko na ile można ufać temu sprzedawcy , ze samochód nie z powodzi ?

2. http://moto.allegro.pl/item1129262711_l ... _navi.html" onclick="window.open(this.href);return false; - trochę droższy od 1 , ale również fajny , gdzieś wyczytałem , że facet z Piły sprowadza dobre Lybry , czy to prawda ?

3. http://moto.allegro.pl/item1103852645_l ... _bose.html" onclick="window.open(this.href);return false; - ten też mi się spodobał..

Co myślicie o tych samochodach ? Zauważyliście już jakieś oznaki zaniedbania na zdjęciach ? Do każdej z tych miejscowości mam kawałek więc nie chciałbym jechać na darmo.. Jak macie jakieś inne oferty to proszę o podanie ich.

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 09 lip 2010, 22:00

RafikRolf pisze:Co myślicie o tych samochodach ?
Jutro mam nadzieję obejrzeć tę z Płocka i wrzucić jakieś info. Nie wiem kiedy dam radę napisać na forum - jutro może być trudno, jak mi się nie uda to w poniedziałek lub wtorek.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Awatar użytkownika
Piotrp

Re: Lybra 1,8 SW- Nie równa praca silnika

Post autor: Piotrp » 09 lip 2010, 23:34

Mam problem .Wymieniłem rozrząd i wariator,zrobiłem 6000 km i silnik na wolnych obrotach chodzi nie równo (klekocze jak dizel) olej prawie ful. Po podłączeniu do kompa podał źle ustawiony wałek rozrządu-zwarcie na masę i problemy z sondą lambda nr.1.Po niedzieli jadę do serwisu ,mam nadzieję ,że to nic poważnego.
Piotr P
LYBRA SW 1,8

Awatar użytkownika
wujekp
Klubowicz Wspierający
Klubowicz Wspierający

Post autor: wujekp » 13 lip 2010, 21:07

wujekp pisze:
RafikRolf pisze:Co myślicie o tych samochodach ?
Jutro mam nadzieję obejrzeć tę z Płocka i wrzucić jakieś info. Nie wiem kiedy dam radę napisać na forum - jutro może być trudno, jak mi się nie uda to w poniedziałek lub wtorek.
Niestety nie obejrzałem. W sobotę się nie dało jej zobaczyć bo podobno była poza Płockiem, umówiłem się że w niedzielę właściciel do mnie zadzwoni jak już będzie mógł się zobaczyć i pokazać samochód (wyjeżdżał podobno poza miasto). Zadzwonił jak już się zmierzchało i oględziny nie miały sensu - podobno wcześniej ... sprzedawał inny samochód.
Pozdrawiam
Wujek (p)
Lancia Delta III 1.8 tbi, Fiat Croma 2.4
była: Lancia Kappa 2.0T, "Lancia" Voyager/Chrysler T&C 3.8

Liczby nie kłamią, ale kłamcy liczą ...
Jeśli chcesz do mnie napisać wybierz raczej maila zamiast PW - wujekp(małpa)lanciapolska.org - mogę odpowiadać z opóźnieniem na PW :)

Rafako

Re: Lybra 1,8 SW- Nie równa praca silnika

Post autor: Rafako » 13 lip 2010, 21:21

Piotrp pisze:Mam problem .Wymieniłem rozrząd i wariator,zrobiłem 6000 km i silnik na wolnych obrotach chodzi nie równo (klekocze jak dizel) olej prawie ful. Po podłączeniu do kompa podał źle ustawiony wałek rozrządu-zwarcie na masę i problemy z sondą lambda nr.1.Po niedzieli jadę do serwisu ,mam nadzieję ,że to nic poważnego.
Pocieszę Cię, że prawdopodobnie "faHowiec", który to robił złożył rozrząd "na markIEra" a tego Lybry widać nie znoszą.
Także w najlepszym razie trzeba go poprawić na blokadach a w najgorszym - rozrząd lub przynajmniej sam pasek do kupienia po raz drugi...
Serdecznie pozdrawiam.

shap

Post autor: shap » 23 lip 2010, 8:10

RafikRolf pisze:
shap pisze:
Proszę o to ten odcinek : http://vod.onet.pl/zakup-kontrolowany,z ... cinek.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Błąd 404 - nieprawidłowy adres strony, możesz podać sezon i nr odcinak to sobie poszukam...?

Dusktill
Imię: Marcin

Post autor: Dusktill » 24 lip 2010, 18:02

Witajcie.
Od kilku miesięcy przeglądam fora w poszukiwaniu samochodu do 12-13 tys. Wybór padł na Lybrę, 1.6 sedan.
http://otomoto.pl/lancia-lybra-1-6-16v- ... 14471.html

Do Krakowa wybieram się we wtorek w godzinach południowych (mam jakieś 240 km do Kraka). Czy pomógłby mi któryś z doświadczonych posiadaczy Lybry w oględzinach samochodu? Proszę o info na PM. Będę bardzo wdzięczny za okazaną pomoc i postaram się w jakiś dogodny sposób zrewanżować ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lybra/Lybra SW”